Pienten vauvojen päänahassa ja muualla kehossa voi usein näkyä hilseileviä ihon palasia eli karstaa. Ilmiö on hyvin yleinen, mutta vaaraton ja helppohoitoinen.


Ensimmäisten elinviikkojensa aikana vastasyntyneiden vauvojen iho vasta totuttelee kohdun ulkopuoliseen elämään.

Lapsen iholla voikin näkyä monenlaisia ilmiöitä, joista yksi on kellertävä, punoittava karsta vauvan päässä tai muissa kehon osissa. Vauvan karstaa ei kuitenkaan ole välttämätöntä hoitaa, sillä se häviää lähes aina itsestään puolen vuoden ikään mennessä.

Miksi vauvan päässä on karstaa?

Vauvan karsta eli seborrooinen ihottuma tunnetaan myös ns. taliköhnäihottumana. Karsta muodostuu erilaisista pään eritteistä sekä lapsenkinasta – valkoisesta, voidemaisesta aineesta, joka on suojannut lasta kohdussa ollessaan.

Koska lapsenkinaa ei enää syntymän jälkeen tarvita, uudistuu lapsen iho elämänsä alkutaipaleella nopeasti.

Karstan syntymekanismi ei ole täysin tiedossa, mutta ongelma on täysin harmiton.

Karstaa on useimmiten vauvan päässä, mutta sitä voi näkyä myös muualla kehossa, erityisesti ihotaipeissa; kainaloissa, vaippa-alueella ja polvitaipeissa.

Toisaalta karstaa voi olla myös kasvoissa, kaulalla ja kulmakarvoissa. Vauvan karsta voi esiintyä pieninä laikkuina tai se saattaa peittää koko päänahan.

Karstan syntymekanismi ei ole täysin tiedossa, mutta ongelma on täysin harmiton eikä ole yhteydessä esimerkiksi allergioihin tai muihin iho-ongelmiin. Se ei myöskään ole vauvalle kivulias tai tartu muihin.

Vauvan karstan hoito

Karstaa ei välttämättä tarvitse hoitaa, sillä ajan kuluessa se katoaa itsestään. Karstaa ei koskaan saa nyppiä päästä pois – vauvan iho on erittäin herkkä, ja karstan varomaton irrottaminen voi tuntua ikävältä ja vahingoittaa ohutta ihoa. Pahimmillaan karstan pois rapsuttaminen voi aiheuttaa haavan ja infektion vauvan päähän.

Karstaa ei koskaan saa nyppiä päästä pois.

Halutessasi voit kuitenkin hoitaa päälakea hellävaraisilla, vauvoille suunnitelluilla ihonhoitotuotteilla. On hyvä huomioida, ettei kaikki karsta välttämättä lähde yhdellä hoitokerralla vauvan päästä, etenkään, jos vauvalla on paljon karstaa.

Hiero karsta-aluetta vauvaöljyllä tai -rasvalla

Öljy pehmittää iholla olevaa karstaa, jonka jälkeen se irtoaa helposti ja kivuttomasti.

Anna öljyn vaikuttaa aina vähintään tunnin ajan – mikäli karstaa on paljon pään alueella, voit laittaa vauvalle puuvillamyssyn ja antaa rasvan vaikuttaa yön yli.

Irrota karsta kevyesti harsolla tai pyyhkeellä

Kun öljy on pehmittänyt karstan, voit poistaa sen hellästi öljyllä tai rasvalla kostutetun pyyhkeen tai harson avulla.

Käytä hellävaraisia, pyöriviä liikkeitä ja vältä hankaamista. Muista, ettei vauvan karstaa saa koskaan irrottaa väkisin: kun iholta ei enää irtoa karstaa, lopeta hierominen.

Pese miedolla pesuaineella

Karstan poistamisen jälkeen vauvan karsta-alueen voi pestä hellästi lämpimällä vedellä sekä vauvoille suunnitellulla, miedolla pesuaineella. Kuivaa iho lopuksi hellästi taputellen.

Pampers Harmonie Aqua Wipes -puhdistuspyyhkeet on valmistettu 100 % luonnollisista kuiduista.

Mikäli et halua tai voi tehdä vesipesua, voit puhdistaa ihon helposti myös Pampers Harmonie Aqua Wipes -puhdistuspyyhkeillä, jotka on valmistettu 100 % luonnollisista kuiduista.

Puuvillaiset puhdistuspyyhkeet on suunniteltu vauvan herkälle iholle, eivätkä ne ärsytä vauvan ihoa tai sisällä alkoholia, tuoksuja tai muovia.

Harjaa hellästi

Puhtaan, kuivan vauvan pään voi vielä harjata hellävaroen pehmeäharjaksisella vauvaharjalla. Karstaa saattaa irrota vielä tässäkin vaiheessa, mutta toisaalta kaikki karsta ei myöskään irtoa vielä ensimmäisellä käsittelykerralla.

Vauvan päätä voi harjata vauvaharjalla hellästi päivittäin.

On hyvä muistaa, ettei karsta vauvan päässä tai muissa kehonosissa ole vaarallista – sen poistamista tehdään lähinnä esteettisyyden vuoksi.

Pienen lapsen iho käy ensimmäisten elinkuukausiensa aikana läpi isoja muutoksia, jotka ovat pääosin hyvin yleisiä ja täysin harmittomia.

Mikäli olet kuitenkin epävarma jostain lapsesi iholla tapahtuvasta muutoksesta, ole yhteydessä neuvolaan tai lääkäriin.

Lähteet: Pampers, Pohjanmaan hyvinvointialue, Terveyskirjasto

Mitä mieltä olet artikkelista?