Vaipanvaihto on olennainen osa vauva- ja taaperoarkea. Elämänsä ensimmäiset vuodet lapsi käyttää vaippaa lähes koko ajan – siksi ei ole yhdentekevää, millainen vaippa lapselle valitaan.

Viimeksi päivitetty 23.10.2023

Vaipat ovat muuttuneet vuosien varrella ihoystävällisemmiksi, imukykyisemmiksi ja hengittävimmiksi. Mukava ja oikean kokoinen vaippa vaikuttaa olennaisesti paitsi vaipanvaihdon sujuvuuteen ja siisteyteen, myös vauvan mielialaan. Artikkeliin on kerätty niitä asioita, joihin vaipan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota.

Lapsen kasvaessa myös vaippakoko sekä -malli muuttuvat pikkuhiljaa: ensin aloitetaan teippivaipoista, joista edetään housuvaippoihin.

Vaipan tärkeimmät ominaisuudet

Millainen sitten on paras vaippa? Laadukkaan vaipan materiaali on sellaista, että se ei aiheuta ihoärsytystä lapsen iholla.

Toinen olennainen asia vaipan valitsemisessa on koko – oikean kokoinen vaippa pysyy hyvin paikoillaan, ehkäisee vuotoja ja tuntuu mukavalta päällä.

Laadukkaan vaipan materiaali on sellaista, että se ei aiheuta ihoärsytystä lapsen iholla.

Liian pieni vaippa kiristää ja vuotaa helpommin, sillä kasvaessaan lapsi myös pissaa enemmän eikä liian pieni vaippa pysty imemään isompaa määrää kosteutta. Vaipan ei kuitenkaan kannata olla liian suurikaan, sillä silloin se ei istu napakasti eikä näin ollen ole tiivis.

Kiinnitä huomiota ainakin näihin seikkoihin valitessasi vaippaa:

Imukyky. Eri vaippojen imukyky voi vaihdella, mutta kaikissa Pampersin vaipoissa käytetty materiaali pystyy imemään itseensä jopa 30-kertaisen määrän nestettä painoonsa nähden.

Allergisoimaton materiaali. Esimerkiksi kumi ja lateksi voivat aiheuttaa allergiaoireita. Sen sijaan Pampers käyttää vaipoissaan elastaania ja polypropeenia, jotka tuovat vaippaan joustavuutta ja pehmeyttä aiheuttamatta allergiaoireita. Kaikki Pampersin vaipoissa käytettävä materiaali on täysin turvallista, ja tarkka ainesosaluettelo on näkyvillä kaikissa vaippapakkauksissa.

Lapsen koko. Samanikäiset vauvat voivat olla keskenään hyvinkin eri kokoisia, ja vaipan istuvuuteen vaikuttavat myös lapsen paino sekä pituus. Testaamalla vaippoja löydät lapsellesi oikean vaippakoon.

Paras vaippa vastasyntyneelle

Vastasyntyneet vauvat pissaavat ja kakkaavat yleensä jokaisen aterian yhteydessä – siksi vaippaakin joudutaan vaihtamaan useita kertoja päivässä. Vastasyntyneen iho on erityisen herkkä erilaisille ärsytyksille, joten vaipan materiaalin on oltava hyvin pehmeä ja hengittävä.

Paras vaippa vastasyntyneelle vauvalle on teippivaippa, jonka vyötärön istuvuus säädetään itse joustavilla teippisiivekkeillä.

Vanhempien arkea helpottaa Pampers Premiun Protection -teippivaipoissa oleva, näppärä kosteusilmaisin, jonka avulla on helppo tarkistaa, milloin vaippa täytyy vaihtaa.

Paras vaippa vastasyntyneelle vauvalle on teippivaippa, jonka vyötärön istuvuus säädetään itse joustavilla teippisiivekkeillä.

Vastasyntyneille suunnitellun vaipan pehmeyteen on kiinnitetty erityistä huomiota, minkä lisäksi vaipan muotoilu suojaa lapsen herkkää navan aluetta.

Kasvaessaan lapsi pissaa suurempia määriä. Siksi myös vaipan imukyvyn on oltava sitä parempi, mitä vanhempi lapsi on. Kun lapsi kasvaa, hän alkaa myös liikkua enemmän.

Siksi on tärkeää, että vaippa tukee liikkumista samalla, kun se imee kasvavia nestemääriä. Pampers Baby Dry -vaipat tarjoavat jopa 12 tuntia kuivuutta ja mahdollistavat lapsellesi suuremman vapauden liikkua.

Milloin housuvaippoihin?

Housuvaippojen käyttö tulee ajankohtaiseksi, kun lapsi alkaa kontata tai ryömiä. Usein liikehdintä ei rajoitu ainoastaan lattialle, vaan kiemurtelua voi tapahtua myös vaipanvaihtotilanteissa.

Housuvaippojen etuna onkin se, että ne pysyvät paitsi napakasti päällä lapsen liikkuessa, mutta ovat myös nopeat vaihtaa. Nimensä mukaisesti housuvaipat ovat kuin housut, jotka puetaan lapsen päälle ilman erillisiä kiinnityksiä ja riisutaan repimällä vaipan sivut auki.

Housuvaipat pysyvät napakasti päällä lapsen liikkuessa, ja ovat myös nopeat vaihtaa. (Kuva: Getty Images)

Pampers Premium Protection -housuvaipat ovat loistava vaihtoehto lapselle, joka alkaa omatoimisesti tutkia ympäröivää maailmaa liikkumalla.

Kuten kaikissa Pampersin housuvaipoissa, näissäkin vaipoissa on erityinen suojaava tasku, joka pysäyttää niin kutsutun niskakakan. Tämä estää ulostetta pääsemästä vaipasta ulos ja sotkemasta lapsen selkää.

Pampersin housuvaippojen lahkeensuissa on lisäksi pehmeät, kaksinkertaiset vuotosuojat. Myös joustava vyötäröresori mahdollistaa mukavan istuvuuden lapsen liikkuessa.

Kaikissa Pampersin housuvaipoissa on erityinen suojaava tasku, joka pysäyttää niin kutsutun niskakakan

Housuvaippojen kanssa lapsen on myös helppo opetella käymään potalla, sillä vaipan pystyy laskemaan alas housujen lailla. Housuvaippoja löytyy useita kokoja, ja kokeilemalla huomaat, mikä on paras vaippa lapsellesi.

On hyvä muistaa, että se, kuinka pitkään lapsi tarvitsee vaippoja, on täysin yksilöllistä. Jotkut lapset oppivat kuiviksi jo hieman alle kaksivuotiaina, toisilla taas totuttelu vaipattomaan elämään tapahtuu 3–4 ikävuoteen mennessä. Ei siis kannata stressata, vaikka naapurin lapsi kulkisikin jo ilman vaippaa – jokainen lapsi oppii kuivaksi omaan tahtiinsa.

Mitä mieltä olet artikkelista?