Vastasyntyneen vauvan iho on hyvin herkkä, ja siksi se vaatiikin erityistä huolenpitoa. Näillä vinkeillä saat ihon pysymään pehmeänä ja hyvinvoivana!

Viimeksi päivitetty 11.9.2023

Vauvan ihonhoito kannattaa ottaa haltuun alusta alkaen, jotta erilaisilta iho-ongelmilta voidaan välttyä. Vauvan iho on jopa puolet ohuempi kuin aikuisen iho, joten se on huomattavasti alttiimpi erilaisille ärsytyksille ja bakteereille.

Kun vauva syntyy, sen iho joutuu totuttelemaan täysin uudenlaiseen ympäristöön. Tästä muutoksesta johtuen vastasyntyneen iho on punainen ja ryppyinen ensimmäisten päivien tai jopa viikkojen ajan.

Vauvan ihonhoito kannattaa ottaa haltuun alusta alkaen, jotta erilaisilta iho-ongelmilta voidaan välttyä.

Syntyessään vauvan ihoa peittää myös valkoinen, talimainen lapsenkina. Se on ikään kuin lapsen ensimmäinen kosteusvoide, joka suojaa herkkää ihoa bakteereilta ja kuivuudelta.

On hyvä ottaa huomioon, että vastasyntyneen vauvan ihon pH-arvo on korkeampi kuin aikuisella, minkä vuoksi on tärkeää käyttää vain vauvoille suunnattuja ihonhoito- ja puhdistustuotteita.

Vauvan ensimmäisen elinkuukauden aikana ihon pH-arvo laskee aikuisen ihon tasolle. Pikkuhiljaa myös ihon punaisuus ja ryppyisyys häviää, tosin kostea ja lämmin ilma voi saada ihon uudelleen punaiseksi ja ryppyiseksi.

Vauvan ihonhoito

Vauvan ihonhoito on helppoa, kun muutamat perusasiat ovat hallussa. Vauva puhdistetaan hellästi vedellä, vauvaöljyllä tai kosteuspyyhkeillä – pesuaineita tai shampoita ei kannata käyttää, sillä ne kuivattavat ihoa.

Käytä pesuun ja rasvaukseen aina pelkästään vauvan iholle suunniteltuja tuotteita.

Vauvaa ei myöskään kannata kylvettää päivittäin, 1–2 kertaa viikossa riittää. Käytä pesuun ja rasvaukseen aina pelkästään vauvan iholle suunniteltuja tuotteita. Ihon luonnollista pH-arvoa tasapainottavat Pampersin kosteuspyyhkeet ovat turvallinen ja hellävarainen valinta jo vastasyntyneen puhdistukseen.

Vauvan ihonhoito vaippa-alueella

Yksi tärkeimmistä vauvan ihonhoitorutiineista on vaippa-alueen hoito. Vaippa-alue on puhdistettava huolella aina vaipanvaihdon yhteydessä – vaipanvaihdon eri vaiheista voit lukea lisää täältä.

Puhdistamisen jälkeen ihon annetaan kuivua hyvin ennen uuden vaipan laittamista. Vaipanvaihdon yhteydessä kannattaa myös antaa niin sanottuja ilmakylpyjä, jolloin vauva saa makoilla ilman vaippaa.

Laadukkaaseen ja imukykyiseen vaippaan kannattaa panostaa, sillä märkä vaippa on otollinen kasvuympäristö haitallisille mikrobeille. Virtsan ja ulosteen yhdistelmä voi muuttaa ihon pH:n liian happamaksi.

Pitkä oleskelu märässä vaipassa saa ihon punoittamaan ja voi johtaa vaippaihottumaan. Kostea iho on myös altis hankaukselle, mikä taas ärsyttää ihoa entisestään.

Pampers Premium Protection -vaipassa on kosteusilmaisin, jonka avulla on helppo tarkistaa, milloin vaippa kannattaa vaihtaa.

Vaippaa valitessa kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, että vaippa on tehty mukavasta ja pehmeästä materiaalista.

Pampers Premium Protection -vaippa on pehmeä, imukykyinen ja hengittävä vaippa, joka on hellävarainen vaihtoehto vastasyntyneen iholle. Vaipassa on ainutlaatuinen ylin kerros, jonka tehokas imukyky pitää virtsan ja ulosteen pois vauvan iholta pitäen ihon kuivana ja terveenä. Vaipassa on myös kosteusilmaisin, jonka avulla on helppo tarkistaa, milloin vaippa kannattaa vaihtaa.

Vauvan ihonhoito muodostuu pikkuhiljaa luonnolliseksi rutiiniksi vauva-arjessa, ja helpottuu lapsen kasvaessa. Vauvoille suunnattujen ja pH:ta tasapainottavien tuotteiden käyttö, on helppo tapa saada iho pysymään terveenä ja pehmeänä.

Yksi tärkeimmistä vauvan ihonhoitorutiineista on vaippa-alueen hoito. Vaippa-alue on puhdistettava huolella aina vaipanvaihdon yhteydessä. Muista myös ilmakylvyt! (Kuva: Stocksy)

Vauvan iho kehittyy nopeasti

Pikkuvauvan ihossa voi ajan kuluessa näkyä monia eri muutoksia. Hilseilevä, punoittava tai näppyinen iho saattaa luonnollisesti huolestuttaa vanhempia, mutta usein kyse on täysin vaarattomasta vaiheesta, joka menee itsestään ohi.

Vauvan iho hilseilee

Vastasyntyneillä vauvoilla on usein kuiva iho, joka saattaa myös hilseillä. Tämä on kuitenkin täysin normaalia ja johtuu siitä, että vauvan ohut iho menettää kosteutta nopeammin kuin aikuisen paksumpi iho.

Hilseilyä ja kuivumista voi hoitaa rasvaamalla ihoa vauvoille tarkoitetulla voiteilla tai öljyillä.

Vauvan iholla on punaisia läiskiä

Ensimmäisten päivien aikana vastasyntyneen iholle voi ilmaantua punaisia läiskiä, joiden keskellä on vaaleampi näppylä tai märkärakkula. Näiden läiskien syytä ei tiedetä, mutta ne ovat vaarattomia ja katoavat itsestään muutamassa viikossa.

Vauvan päässä on karstaa

Vauvan päälaelle voi ilmestyä muutaman viikon ikäisenä kellertävää tai punoittavaa, talimaista ihottumaa. Tätä kutsutaan karstaksi ja se on täysin harmitonta.

Karstalle ei tarvitse tehdä mitään, mutta halutessasi voit yrittää irrottaa sitä hieromalla päänahkaan rasvaa tai ihoöljyä, joka pehmittää karstaa.

Tämän jälkeen karstaa harjataan kevyesti pehmeällä vauvan hiusharjalla. Karstaa ei saa yrittää rapsuttaa irti kuivana, sillä se voi rikkoa ihoa.

Vauvan ihossa on finnejä

Muutaman viikon iässä vauvan kasvoihin voi ilmestyä näppylöitä, jotka johtuvat äidiltä saadusta hormonista.

Vaarattomat finnit häviävät itsestään muutamassa kuukaudessa, mutta niitä voidaan tarvittaessa myös hoitaa voiteilla.

Milloin kannattaa ottaa yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin?

Mikäli navan ympärillä oleva iho punoittaa ja on kuuma, on syytä lähteä hetimmiten lääkäriin, sillä ihonalaisen kudoksen bakteeri-infektioon tarvitaan antibioottilääkitys.

Myös märkärupi saattaa vaatia pienellä lapsella antibiootteja. Ylipäätään hoitoon kannattaa hakeutua aina silloin, jos iho alkaa märkiä, punoittaa tai siihen ilmestyy ilmestyy vesikelloja tai rakkuloita.

Mitä mieltä olet artikkelista?