Päiväkodin aloitus on iso elämänmuutos koko perheelle. Mitä on hyvä tietää päiväkotia pohtiessa? Perhe voi valita sopivan päiväkodin itse – ja usein paikan voi saada hyvinkin lyhyellä varoitusajalla.

Viimeksi päivitetty 3.4.2024

Mietitkö, mitä pitää tietää varhaiskasvatuksesta? Tai miten päiväkotiin haetaan? Entä mitä yksityinen päiväkoti maksaa, ja millaista tukea on mahdollista saada yksityisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuihin?

Pilkkeellä on lähes 200 päiväkotia ympäri Suomen. Vastaamme päivittäin näihin ja moniin muihin kysymyksiin varhaiskasvatuksen aloittamisesta, ja siksi olemme koonneet verkkosivuillemme mahdollisimman kattavasti tietoa päiväkodeistamme ja päiväkotipaikan hakemista.

Jokainen uusi lapsi ja perhe kohdataan aina yksilöllisesti. Lempeyden voimalla.

Yli 20 vuoden kokemuksella tiedämme myös, että monia perheitä jännittävät ihan samantyyppiset asiat päiväkodin aloitukseen liittyen, ja kaikesta selvitään aina hyvin. Päiväkodeissamme aloittaa vuosittain satoja lapsia, ja jokainen uusi lapsi ja perhe kohdataan aina yksilöllisesti. Lempeyden voimalla.

Kunnalliseen vai yksityiseen päiväkotiin – valitse perheellesi sopivin päiväkoti

Päiväkoteja on kunnallisia ja yksityisiä. Sekä kunnallista että yksityistä varhaiskasvatusta säätelevät täysin samat lait, laatuvaatimukset ja henkilöstömitoitukset.

Yksityiset päiväkodit ovat olleet osa suomalaista varhaiskasvatusta jo 1800-luvulta saakka. Jokainen perhe voi itse valita, mihin päiväkotiin ensisijaisesti hakee lapselleen hoitopaikkaa.

Sekä kunnallista että yksityistä varhaiskasvatusta säätelevät täysin samat lait, laatuvaatimukset ja henkilöstömitoitukset.

Yksityisen päiväkodin valinneita perheitä tuetaan kahdella eri tavalla yksityisen päiväkodin asiakasmaksuissa. Suurin osa kunnista hyödyntää varhaiskasvatuksen palveluseteliä päiväkodin maksujen kattamisessa. Jos omassa kotikunnassasi ei ole tarjolla palveluseteliä, perhe voi hakea Kelan myöntämää yksityisen hoidon tukea. Lisäksi joissain kunnissa maksetaan erillistä kuntalisää.

Miten löytää päiväkotipaikka – ole ajoissa liikkeellä ja tutustu vaihtoehtoihin

Suomessa päiväkotipaikkaa ei tarvitse hakea ennen lapsen syntymää. Toisaalta aina ei ole itsestään selvää tai helppo saada paikka lähipäiväkodista.

Tyypillisesti päiväkotipaikan hakeminen ja löytäminen on perheissä ajankohtaista noin 4–10 kuukautta ennen varhaiskasvatuksen aloittamista.

Elämäntilanteet muuttuvat toki joskus nopeastikin, ja silloin uusi päiväkotipaikka on tarpeen löytyä ja vahvistua mahdollisimman pian.

Vaikka monilla kasvavilla alueilla on paljon kysyntää, ja päiväkotipaikoista voi olla pulaa, on päiväkotipaikka mahdollista saada hyvinkin lyhyellä varoitusajalla vaikkapa seuraavalle viikolle tai jopa seuraavaksi päiväksi.

Tyypillisesti päiväkotipaikan hakeminen ja löytäminen on ajankohtaista noin 4–10 kuukautta ennen varhaiskasvatuksen aloittamista.

Jokaisen Pilke-päiväkodin omalla verkkosivulla on tieto, onko päiväkodissa juuri nyt tilaa. Ajankohtaisen tilanteen vapaiden aloituspaikkojen suhteen saa aina varmimmin ottamalla yhteyttä suoraan päiväkotiin.

Jos päiväkoti on juuri nyt täynnä, kannattaa ilmoittautua jonoon. Kun paikkoja vapautuu, ne jaetaan jonotusjärjestyksessä paikkaa odottaville perheille.

Päiväkotihakemuksen lähettäminen tai jonoon ilmoittautuminen ei vielä tarkoita, että tarjottu paikka olisi pakko ottaa vastaan. Siksi esimerkiksi haluamaansa Pilke-päiväkotiin kannattaa aina hakea päiväkotipaikkaa tai ilmoittautua jonoon!

Lue lisää: Vinkkejä vanhemmille: mitä on hyvä tietää ensimmäistä päiväkotipaikkaa hakiessa

Mitkä ovat omat valintakriteerisi päiväkodille?

Kokemuksemme mukaan monelle perheelle sopivin päiväkodin sijainti on lähellä kotia tai työpaikkaa, oman arjen reittien varrella.

Vastaavasti moni perhe on kiinnostunut vaikkapa luonto, kieli- tai musiikkipainotuksesta, ja se vaikuttaa päiväkodin valintaan.

Suosittelemme aina tutustumaan päiväkotiin paikan päällä ennen päiväkotiin hakemista.

Yksi eniten kysymyksiä herättäviä asioita ennen päiväkodin aloitusta on, millaista ruokaa päiväkodissa tarjotaan.

Entä millaiset ovat päiväkodin tilat ja piha? Mitä päiväkodissa tehdään päivisin, ja millainen fiilis päiväkodissa on? Nämä selviävät aina parhaiten vierailemalla päiväkodissa.

Me Pilkkeellä suosittelemme siksi aina tutustumaan päiväkotiin paikan päällä ennen päiväkotiin hakemista. Ota yhteyttä päiväkodin johtajaan, ja sovi tutustumiskäynti.

Muistilista päiväkodin valintaan ja päiväkotipaikan hakemiseen

  • Tutustu oman lähialueesi päiväkoteihin ja muutoin perhettäsi kiinnostaviin päiväkoteihin.
  • Perehdy oman kotikuntasi verkkosivuilta löytyviin varhaiskasvatuksen tietosivuihin ja palveluohjaukseen.
  • Sovi tutustumiskäynti kiinnostaviin päiväkoteihin.
  • Mieti, millaisia odotuksia perheelläsi on päiväkodille: millaiset aukioloajat, painotteisuudet tai sijainti sopisivat juuri teille.
  • Keskustele kotona, mitä asioita erityisesti arvostatte päiväkodissa tai mikä juuri teille on tärkeää.
  • Voit myös muistella, millaisia kokemuksia tai tärkeitä muistoja perheenne aikuisilla on oman lapsuutensa päiväkodista.
  • Jos joku asia jännittää tai mietityttää erityisesti, otathan ne esille keskusteluissa päiväkodin henkilöstön kanssa.

Mitä mieltä olet artikkelista?