adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
Olet täällä: Lapsi > 0–12 kuukautta > Vastasyntynyt
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Tervetuloa maailmaan!


Täysiaikaisten tyttövauvojen normaalipaino on 2,8-4,6 kg ja pituus 47-54 cm. Täysiaikaiset poikavauvat voivat painaa 2,8-4,8 kg ja pituutta heillä voi olla 47-55 cm.  Vastasyntyneen päänympärys on noin 35 cm. Muista, että poikkeuksia on molempiin suuntiin.


Kommunikaatio ja sosiaalinen kehitys

Vauva kommunikoi ilmeillään ja kehollaan syntymästään lähtien. Tunteista ja tarpeista viestivät ilmeet, kehon liikkeet ja erityisesti koko ajan monivivahteisemmaksi kehittyvä itku. Näin vauva pystyy kertomaan, onko hänellä nälkä, kylmä tai kuuma, kaipaako vaippa vaihtoa, onko hänellä turvaton olo tai muuten vain kurja olo. Vanhemmat oppivat pian tulkitsemaan vauvansa viestejä ja itkun eri sävyjä. Ihmiskasvot kiinnostavat jo pientä vauvaa, joka jo varhain alkaa imitoida muiden ilmeitä.

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Aistit ja motoriikka

Vauvan kaikki aistit ovat jo käytössä. Hän tarkkailee kasvoja sekä kuuntelee ja tunnistaa ääniä. Hän tunnistaa äidin tuoksun, maistelee ihoa ja tuntee kosketuksen. Kirkas valo ja kovat äänet saavat vauvan räpyttelemään silmiään.

Vastasyntyneen liikkeet ovat refleksinomaisia; puhutaan varhaisheijasteista. Esimerkiksi käsissä ja varpaissa on tarttumisheijasteet, ja pystyasennossa kannateltuna vauva ”juoksee”. Myös syömiseen liittyvät imeminen ja nieleminen ovat varhaisheijasteita. Vauva kannattelee päätään päinmakuulla muutamia sekunteja.ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD
Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 0

Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun