Kun vauva on 8 kuukauden ikäinen, mitä hän osaa, miten hän kehittyy ja minkä kokoinen hän on? Lue 8 kk ikäisen vauvan kehityksestä.

Viimeksi päivitetty 11.7.2022

Kahdeksankuisena vauvasi on loputtoman kiinnostunut ympäristöstään – ja onnistuu usein jo tutkimaan sitä ryömien tai kontaten. Mitä turvallisemmaksi hän tuntee olonsa, sitä rohkeammin hän tutustuu ympäristöönsä. Nyt vauva ottaa tärkeitä kehitysaskelia itsenäistymisen tiellä. Lapsen uusi vapaus ja samanaikainen riippuvuus vanhemmistaan voivat aiheuttaa ristiriitaisia tunteita, niin hänessä kuin sinussakin.

Vauvan koko

  • Vauvan paino: Kahdeksankuinen tyttövauva painaa 6,8–10 kg ja poikavauva painaa 7,2–10,8 kg
  • Vauvan pituus: Kahdeksankuinen tyttövauva on 65–74 cm ja poikavauva on 67–76 cm pitkä.
  • Vaatekoko: 68-72
  • Kengän koko: 18
  • Hatun koko: 46–48 cm

Muistathan, että arviot vauvan koosta ovat suuntaa-antavia, sillä yksilöllinen vaihtelu on suurta.

Taitojen kehitys

Istumisen opettelua ja leikin iloa

Lapsesi motorinen kehitys etenee nyt hurjaa vauhtia. Hänestä tulee liikkuvaisempi ja hän alkaa pyrkiä yhä aktiivisemmin pystyasentoon. Kahdeksannen kuukauden loppuun mennessä jotkut vauvat oppivat istumaan itsenäisesti ilman tukea.

Lapsen leikit kehittyvät sitä mukaa, kun hänen koordinaationsa paranee. Peukalon ja etusormen pinsettiote saattaa jo onnistua, ja lapsesta onkin tavattoman hauskaa poimia sormiinsa pieniä esineitä. Lapsi osaa siirtää esineen kädestä toiseen, paukuttaa leluja toisiaan vasten ja esimerkiksi laittaa lusikan kuppiin.

Lapsi ymmärtää, että teoilla on seurauksia. Hänen toiminnastaan tulee tavoitteellisempaa ja määrätietoisempaa.

Sanat ja asiat yhdistyvät

Kahdeksan kuukauden iässä vierastaminen voi olla hyvin voimakasta ja vähän tuskallistakin, jos se sattuu kohdistumaan vaikkapa kyläilemään tulleisiin isovanhempiin.

Lapsi alkaa nyt yhdistää sanoja asioihin ja ihmisiin ympärillään, joten sukulaisiin voi tutustua vaikka katselemalla heistä otettuja valokuvia ja juttelemalla heistä. Voit myös nimetä lapselle leluja ja muita esineitä – näin hän pääsee opettelemaan esineiden nimiä.

Vauva oppii vilkuttamaan

Vauvan ”puheeseen” alkaa nyt tulla rytmi, joka muistuttaa keskustelua. Lapsi opettelee sanoja ja osaa vilkuttaa hyvästiksi. Hän saattaa myös naurattaa vanhempiaan matkimalla heitä. Lapsi sekä toivoo että vaatii huomiota osakseen ja rakastaa yleisöä. Aplodit erilaisten ”esitysten” jälkeen ilahduttavat suunnattomasti.

Ota kaikki irti mahdollisuuksista nauttia yhteisistä tuokioista lapsen kanssa. Juttelut, kosketus, katsekontakti, yhteiset hassuttelut ovat kaikki omiaan vahvistamaan vanhempien ja lapsen välistä yhteenkuuluvuuden tunneta.

Nukkuminen

Kiihtyvä motorinen kehitys saattaa hankaloittaa vauvan rauhoittumista yöunille. On silti parasta noudattaa selkeää päivärytmiä ja säännöllisiä nukkumaanmenoaikoja niin vauvan kuin muiden perheenjäsenten jaksamisen tukemiseksi. On myös tärkeää harjoitella nukahtamista ilman vanhemman syliä. Yösyöttämisestä voi myös alkaa luopumaan.

Imetys ja ravinto

Vauvan varttuessa ruokavalio monipuolistuu vähitellen, mutta imetystä muun ruoan ohessa on hyvä jatkaa. Silloin, kun imetys ei ole mahdollista, vauva saa korvikemaitoa.

Ruoka voi puolen vuoden rajapyykin jälkeen olla jo karkeampaa, ja sormiruoat tuovat ateriointiin aivan uuden ulottuvuuden. Pinsettiotettakin on hauska harjoitella vaikkapa maissilla tai herneillä.

8kk iässä ei enää suositella täysimetystä. Kiinteiden aloittamisesta voit lukea lisää täältä: Kiinteiden aloitus – näin teet sen turvallisesti ja oikein

THL:n D-vitamiinin saantisuositusten mukaan täysimetetyille vauvoille sekä vauvoille, jotka saavat päivittäin alle 500 ml äidinmaidonkorviketta suositellaan 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Jos lapsi saa päivittäin 500–800 ml äidinmaidonkorviketta, silloin D-vitamiinin saantisuositus on 6 mikrogrammaa vuorokaudessa ja jos lapsi saa päivittäin yli 800 ml äidinmaidonkorviketta, silloin 6 kk ikäisen D-vitamiinin saantisuositus on 2 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Rokotukset

8kk ikäiselle vauvalle ei anneta rokotteita. Seuraavat rokotteet annetaan 12kk ikäisenä.

Lue lisää rokotuksista: Rokotusaikataulu – nämä rokotukset lapsesi saa neuvolan kautta

Hampaat

Ensimmäiset hampaat puhkeavat keskimäärin 7 kuukauden iässä. Jos vuoden ikäisenä vauvalla ei ole vielä puhjennut hampaita, on syytä käydä hammaslääkärissä. Ensimmäisenä puhkeavat yleensä alaetuhampaat ja pari kuukautta myöhemmin ilmestyvät yläetuhampaat. Niitä seuraavat tavallisesti yläetuhampaiden viereen puhkeavat hampaat. Hampaiden puhkeaminen voi olla epämiellyttävää lapselle ja se on hidas prosessi.

Poskihampaita voi alkaa odotella, kun vauva on noin 15 kuukautta vanha, ja noin 1,5-vuotiaana on kulmahampaiden vuoro. Koko ensimmäinen hammaskalusto on valmis noin 3-vuotiaana. Esikouluiässä maitohampaille onkin sitten aika jättää hyvästit yksi kerrallaan, kun ne vuosien kuluessa korvautuvat pysyvillä eli rautahampailla. 

Lue lisää vauvan hampaiden kehityksestä: Kutinaa, kuolaa ja kiukkua – hampaiden puhkeaminen on hidas prosessi

Vauvan 12 kuukautta

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?