Kun vauva on kolmikuinen, mitä hän osaa, miten hän kehittyy ja minkä kokoinen hän on? Lue 3 kk ikäisen vauvan kehityksestä.

Viimeksi päivitetty 13.6.2022

Vauvasi on nyt kolmen kuukauden ikäinen, ja vauvavuoden ensimmäinen neljännes on takanapäin. Hänen motorinen kehityksensä kiihtyy, ja hän kiinnostuu yhä enemmän ympäröivästä maailmasta.


 


Vauvan koko:

  • Vauvan paino: Kolmekuinen tyttövauva painaa 4,8-7 kg ja poikavauva painaa 5-7,8 kg
  • Vauvan pituus: Kolmekuinen tyttövauva on 56-65 cm ja poikavauva on on 57-66 cm pitkä.
  • Vaatekoko: 56–62
  • Kengän koko: 16–17
  • Hatun koko: 41–42 cm

Muistathan, että arviot vauvan koosta ovat suuntaa-antavia, sillä yksilöllinen vaihtelu on suurta. Myös kasvuvauhti vaihtelee.

Taitojen kehitys

Nyt vauvaltasi alkaa onnistua esineisiin tarttuminen. Hän ehkä jo heilutteleekin helistintä omin avuin. Esimerkiksi leikkimatolla makoillessaan vauva kurottautuu eteensä asetettuja leluja kohti.

Hän kiinnostuu myös omista vaatteistaan, tarttuu niihin ja kiskoo niitä. Vauva tutustuu esineisiin käsillään ja suullaan. Huolehdithan, että vauvan ulottuvilla on vain sellaisia leluja, joita hän voi huoletta maistella ja purra.

Vauva osaa tehdä jo kahta asiaa yhtä aikaa, esimerkiksi imeä jotakin ja katsella jotakin muuta. Hän pystyy nostamaan päinmakuulla päänsä ja rintakehänsä maasta ja tukemaan itseään käsivarsiensa varassa. Vauvan potkuihin tulee lisää voimaa.

Itseilmaisua liikkeillä ja ilmeillä

Kolmikuinen vauva pitää omasta äänestään ja leikittelee sillä yhä ahkerammin ja rohkeammin. Hän oivaltaa entistä paremmin, että hänen ääntelyynsä ja liikkeisiinsä reagoidaan. Nyt saatat myös päästä nauttimaan vauvan ihanasta kikatuksesta: Monet vauvat nauravat ääneen kolmen kuukauden iässä.

Vauva alkaa hiljalleen käsittää, että sanoilla voi ilmaista ajatuksia ja tunteita. Ääntelyn ohella vauva ilmaisee tarpeitaan ja tunteitaan liikkeillä ja kasvojen ilmeillä.

Vauva osaa jo odottaa toistuvia tapahtumia, kuten nukkumaanmenoa ja kylpemistä. Jos kylpeminen pitkän kaavan mukaan kiinnostaa sinua ja vauvaa, kolmekuisen kanssa voi aloittaa vauvauinnin.

Vauva seuraa tarkasti vanhempiensa liikkeitä

Muun vuorovaikutuksen ohella kehonkieli ja koskettaminen ovat vauvalle hyvin tärkeitä. Erityisesti koskettaminen on vauvalle jopa elintärkeää ja edistää tämän kehitystä monin tavoin. Vauva nauttii fyysisestä läheisyydestä, sylissä olemisesta ja hoitorutiineista.

Vauva alkaa osoittaa pitävänsä joistakin ihmisistä enemmän kuin toisista. Vauva seuraa vanhempiensa liikkeitä tarkasti. Hän ei pidä siitä, jos vanhemmat menevät pois näköetäisyydeltä, mutta innostuu taas heidät taas nähdessään.  Vauva ottaa katsekontaktin vanhempiinsa yhä useammin.

Nukkuminen

Kolmen kuukauden ikään tultuaan vauva alkaa vähitellen löytää oikean vuorokausirytmin. Monilla vauvoilla rytmi on kuitenkin edelleen epäsäännöllinen, ja useimmat vauvat tarvitsevat vielä vanhemman apua päivän ja yön erottamisessa.

Lue lisää 3 kk ikäisen vauvan unesta: Näin autat vauvaa unirytmin löytymisessä kolmen kuukauden iässä

Imetys ja ravinto

Kolmen kuukauden iässä vauva ei vielä syö kiinteitä, sillä vauvoille suositellaan täysimetystä 6 kk ikään saakka. Kiinteitä saa alkaa antaa pieninä makuannoksina 4 kk ikäisestä lähtien.

Silloin, kun imetys ei ole mahdollista, vauva saa korvikemaitoa.

Kiinteiden aloittamisesta voit lukea lisää täältä: Kiinteiden aloitus – näin teet sen turvallisesti ja oikein

THL:n D-vitamiinin saantisuositusten mukaan täysimetetyille vauvoille sekä vauvoille, jotka saavat päivittäin alle 500 ml äidinmaidonkorviketta pitää antaa D-vitamiinia 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Jos lapsi saa päivittäin 500–800 ml äidinmaidonkorviketta, silloin D-vitamiinin saantisuositus on 6 mikrogrammaa vuorokaudessa ja jos lapsi saa päivittäin yli 800 ml äidinmaidonkorviketta, silloin 3 kk ikäisen D-vitamiinin saantisuositus on 2 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Rokotukset

3kk ikäiselle vauvalle annetaan rotavirusrokote (annos 2/3), pneumokokkirokote (annos 1/3) ja viitosrokote (annos 1/3).

Lue lisää rokotuksista: Rokotusaikataulu – nämä rokotukset lapsesi saa neuvolan kautta

Hampaat

Ensimmäiset hampaat puhkeavat keskimäärin 7 kuukauden iässä, mutta on vauvoja, jotka syntyvät ensimmäiset hampaat suussa. Ensimmäisenä puhkeavat yleensä alaetuhampaat ja pari kuukautta myöhemmin ilmestyvät yläetuhampaat. Niitä seuraavat tavallisesti yläetuhampaiden viereen puhkeavat hampaat.

Lue lisää vauvan hampaiden kehityksestä: Kutinaa, kuolaa ja kiukkua – hampaiden puhkeaminen on hidas prosessi

Vauvan 12 kuukautta:

Mitä mieltä olet artikkelista?