adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Ensimmäinen kolmannes ohi!

Monelle raskauden ensimmäisen kolmanneksen päättyminen on tärkeä virstanpylväs. Ehkäpä nyt jo uskaltaisi kertoa läheisille?

Monelle raskauden ensimmäisen kolmanneksen päättyminen on tärkeä virstanpylväs. Ehkäpä nyt jo uskaltaisi kertoa läheisille?  Kuva: iStock

Kun ensimmäinen raskauskolmannes on onnellisesti takana, moni huokaisee helpotuksesta – monestakin syystä: Pahoinvointi hellittää, keskenmenon riski pienenee ja raskaus alkaa vihdoinkin sekä näkyä että tuntua.

Sikiön tärkeimmät elimet ovat nyt muodostuneet. Suurin osa keskenmenoista tapahtuu ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana, joten kaikkein herkin aika alkaa nyt olla takana.

Vaikka mutkia saattaa toki tulla matkaan myöhemmissäkin raskauden vaiheissa, on yksi tärkeä virstanpylväs kuitenkin saavutettu.

On niitä, jotka alkuraskauden aikana käyvät läpi kaikki mahdolliset missään ikinä listatut raskausoireet pahoinvoinnista väsymykseen ja oudoista makuaistimuksista tihentyneisiin vessakäynteihin. Toisaalta on tuiki tavallista, että olo tuntuu ihan tavalliselta, aivan kuin mitään erikoista ei olisi meneillään.

Oireiden kanssa kamppailevat saattavat kadehtia hyvin voivia kanssasisariaan, mutta on kolikolla toinenkin puolensa: Oireeton saattaa pohtia, voiko kaikki olla oikeasti hyvin, kun oireitakaan ei kerran ole.

Lue myös: Raskausoireita? Minulle kiitos!

Kannattaa kuitenkin muistaa, että niin rankka oireilu kuin oireettomuuskin on normaalia. Oireeton voi iloita helposta alusta ja lohduttautua sillä, että ennemmin tai myöhemmin elimistö kyllä reagoi raskauteen!

Seuraavat oireet ovat tavallisia 12.–13. raskausviikoilla:

  • väsymys
  • tihentynyt virtsaamistarve
  • närästys
  • ilmavaivat, turvotus
  • kosketusarat ja painavat rinnat
  • matalasta verenpaineesta johtuva huimaava olo
  • lisääntynyt ruokahalu
  • hormoneista johtuva tunteiden ailahtelu
  • pahoinvointi, joka tosin saattaa alkaa jo helpottaa
  • kohdun kasvamisesta johtuvat lantion alueen kivut

Lue myös: Raskausnenä on herkkä hajuille

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Milloin raskaus alkaa näkyä?

Nyt kun kriittinen ensimmäinen kolmannes on takana, moni alkaa malttamattomana odottaa vauvamasun ilmestymistä. Kumppanillekin kummun näkeminen tekee hyvää, onhan se ensimmäinen ulkoinen ”todiste” siitä, että raskaus on todellista totta.

Kohtu nousee häpyliitoksen yläpuolelle vasta 12. raskausviikon jälkeen, joten useimmat huomaavat vatsan kasvun vasta tämän jälkeen. Selinmakuulla pienen kummun voi tuntea hieman aikaisemminkin. Jos et itse onnistu löytämään kasvavaa kohtuasi, pyydä hommaan apua seuraavalla neuvolakäynnilläsi.

Ei ole epätavallista, että vatsa alkaa kasvaa vasta hieman myöhemmin. Yritä olla kärsivällinen, sillä ennemmin tai myöhemmin vauvavatsasi vuorenvarmasti näkyy!

Lue myös: "Mene helvettiin lehmämaha!"

Aika kertoa hyvät uutiset?

On tavallista, että raskaana olevat odottavat juuri tätä ajankohtaa, ensimmäisen raskauskolmanneksen päättymistä, ennen kuin he paljastavat uutiset läheisilleen.

Toisaalta on niitä, jotka paljastavat asian lähipiirilleen heti positiivisen raskaustestituloksen jälkeen ja toisaalta niitä, jotka eivät kiirehdi asian kertomista vaan antavat ihmisten huomata asian omia aikojaan. Niin tai näin, päätös on jokaisen oma.Päivitetty 14.06.2017
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 0

Lue myösLue myös

// var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-888287-2']); _gaq.push(['_setDomainName', 'vau.fi']); _gaq.push (['_gat._anonymizeIp']); _gaq.push(['_setAllowAnchor', true]); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://' : 'http://') + 'stats.g.doubleclick.net/dc.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); //

Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun