Raskaustesti näyttää plussaa, ja ilouutinen tekee mieli huutaa koko maailmalle. Mutta miten sen tekisi? Ultrakuvalla, kortilla, runolla? Tai jos vaan kertoisi niin kuin asia on? Vai antaisiko vain ihmisten huomata asianlaidan itsekseen?

Viimeksi päivitetty 18.3.2011

Vauvauutisen voi paljastaa tekstarilla, puhelimessa, sähköpostilla, postikortilla, Facebookissa tai perinteisesti kasvoikkain. Entäs viestin sisältö, kiertelemättä vai kikkaillen?


 


Ultrakuvalla tai raskaustestillä

Suosittu tapa kertoa vauvasta on näyttää ultrakuvaa. ”Meillä olisi vähän uusia valokuvia, haluatteko katsoa?” tai vaikka ”Tässä on kuva-arvoitus, mitä näet kuvassa?” Todistusvoimainen kertomiskeino on myös raskaustestin esittely. Kännykkäkuvatekstari plussasta kertoo ilman sanoja, mistä on kyse.

Kaverit hoksaavat asian yleensä helposti, mutta omilla vanhemmilla saattaa mennä tovi, ennen kuin mustan möykyn tai kahden viivan merkitys selviää ja lamppu syttyy.

Facebookissa

Raskauden paljastaminen Facebookissa on tämän päivän juttu ja kutkuttelee monia. Asian voi ilmaista omassa statuksessaan itselle mieluisin sanankääntein tai vaikkapa läväyttämällä profiilikuvaksi plussatestin, ultrakuvan tai kuvan pyöristyneestä vatsasta. Huomio on taattu, onnitteluja ja tykkäyksiä satelee.

Lue myös: Kuvamuistoja odotusajasta

Runoillen

Netti on pullollaan erilaisia vauva-aiheisia loruja, runoja ja värssyjä. Runolla höystetty joulukortti sukulaisille, äitienpäiväkortti tulevalle mummolle tai värssytekstari ystäville, ja sitten vain odottamaan ilahtuneita vastauksia.

”Salaisuuden suuren, kuiskaan mukaan tuulen. Näkyi ultrassa sormet ja varpaat, lopun jo varmaankin arvaat. On ilomme onnemme rajaton, meille vauva tulossa on!”

”Isukki on innoissaan, äiti vielä oksentaa. Vaan asukki se masussa vatsaa jo kasvattaa.”

”Pian on perheessämme jäsen uus, hän on syntyvä marraskuus”

”Puuhailimme niitä näitä, sisään pääsi nuijapäitä. Elokuussa näkyy tulos, kun leikin lopputulos tahtoo ulos!”

Sivulauseessa

Jos uutisen julistaminen suureen ääneen tuntuu liian mahtipontiselta, voi raskaudesta kertoa myös ikään kuin puolihuolimattomasti tokaisten.

”Ei kiitos viiniä minulle, olen juuri yhdeksän kuukauden tipattomalla.”

”Käytiin vähän autokaupoilla katselemassa isompaa, kun ei tähän nykyiseen oikein vaunut mahdu.”

Lue myös: Isähormonit mullistavat miestä

Jujuillen

Ilouutisen voi kääriä myös lahjapakettiin. Kun paketista paljastuu ”Isovanhempien kirja”, ”Maailman paras ukki” -kahvimuki tai ”Supermummo”-paita, on lahjan avaajien ilmeitä hauska seurata. Tai entäs jos laittaisi 4D-ultravideon pyörimään ja odottaisi, milloin alkaa raksuttaa?

Sisaruksen kertomana

Jos tulevalla lapsella on jo isompi sisarus, voi kertomisen antaa hänen tehtäväkseen. ”Hei mummo, arvaa mitä? Äidin masussa on vauva! Minä saan pikkusiskon!” on hellyyttävää kuultavaa. Pienemmän lapsen voi laittaa viestinviejäksi vaikka vaatettamalla: ”Minusta tulee isoveli”-paita päälle, ja sitten vain odotetaan, milloin kohderyhmä huomaa paidan ja tajuaa, mistä on kyse.

Lue myös: Odottaja rakentaa pesää

Kiertelemättä

Kaikkia ei kertomiskikkailu kiinnosta, ja yksinkertaisin tapa julkistaa vauvauutinen on kertoa se kiertelemättä ja suoraan: ”Olen raskaana” tai ”Meille tulee elokuussa vauva”. Eipähän jää ainakaan epäselväksi!

Vatsalla

Jos mikään kertomistapa ei säväytä, voi uutisen toki jättää muhimaan ja antaa kanssaihmisten huomata sen omia aikojaan. Pyöristyvä vatsa pitää huolen, että viimeistään loppuraskaudessa asia tulee ilmi aivan itsestään. Tai viimeistään sitten, kun käärön kanssa kotiudutaan laitokselta.

Mitä mieltä olet artikkelista?