Raskaus ei ole sairaus vaan luonnollinen osa elämää. Se on kuitenkin rasitus naisen elimistölle ja kaikki elimet joutuvat mukautumaan uuteen tilanteeseen. Aineenvaihdunta vilkastuu, hengitys ja verenkierto tehostuvat, kohtu kasvaa ja istukka erittää monia entsyymejä ja hormoneja.

Raskaushormoneilla on suuri vaikutus hampaisiin, hiuksiin, kynsiin ja ihoon. Progesteroni eli keltarauhashormoni voi tehdä ikenet pehmeiksi ja vertavuotaviksi. Suorat hiukset voivat kihartua ja päinvastoin. Usein raskaus hidastaa hiusten kasvua tai voi tehdä ohuista hiuksista paksummat ja kiiltävämmät, kun taas paksuista hiuksista voi tulla kuivat ja lentävät. Synnytyksen jälkeen hiuksia yleensä irtoaa runsaasti. Kynsistä voi tulla ohuet ja hauraat.

Lue myös: Yllättäviä tunteita raskaana

Estrogeeni saa ihon kukoistamaan

Estrogeenin vuoksi iho yleensä kukoistaa, mutta kuiva iho saattaa tulla kuivemmaksi ja rasvainen rasvaisemmaksi. Ruskeita pigmenttiläiskiä saattaa tulla kasvoille ja kaulalle. Iho yleensä tummenee hiukan, varsinkin nännit ja vatsan keskiviiva. Raskausarpia saattaa tulla rintoihin, vatsaan ja jalkoihin. Ne liittyvät valkuaisen hajoamiseen ihossa raskaushormonien vaikutuksesta. Raskausarvet haalistuvat synnytyksen jälkeen. Vaikka raskausarpiin ei juuri voi vaikuttaa kosmeettisilla tuotteilla, niillä saattaa olla paikallisesti ihon verenkiertoa vilkastuttava vaikutus. Itsestään huolehtiminen on hyvinvoinnille ja mielenterveydelle tärkeää.

Lue myös: Raskaushehkua!

Testaa raskausajan riskisi – oletko hyvä koti sikiölle?

Joka toinen kärsii pahoinvoinnista alkuraskauden aikana

Pahoinvoinnista raskauden alussa kärsii noin joka toinen nainen. Usein auttaa, kun syö jotain pientä ja raikasta jo ennen ylösnousua (esim. keksejä, hedelmiä tms.). Myös päivän mittaan on parempi syödä pieniä välipaloja (ei kuitenkaan makeisia) ja juoda vettä usein, jopa tunnin välein. Pahoinvointi loppuun yleensä viimeistään 4. raskauskuukautena.

Lue myös: Raskauspahoinvointi on ikävä vaiva

Ummetus ja peräpukamat yleinen riesa

Ummetus on myös tavallinen ongelma. Runsaskuituinen ruokavalio, runsas veden juominen ja liikunta ovat yleensä riittävä hoito. Joskus voidaan tarvita myös apteekista kuitua lisääviä lääkkeitä tai luumumehua/sosetta.

Kohtu painaa kasvaessaan myös peräsuolta ja lisää näin taipumusta peräpukamiin. Ummetus voi vielä pahentaa peräpukamavaivaa. Hoitoon voidaan käyttää lääkevoiteita tai puikkoja.

Lue myös: Suonikohjuja ja peräpukamia

Kohtuullinen turvotus normaalia  

Turvotus on normaalia, kun se pysyy kohtuullisena, eikä verenpaine nouse. Jos paino nousee yli puoli kiloa viikossa, täytyy nesteen kertymisen syy selvittää. Lymfahieronta laittaa yleensä nesteet liikkeelle ja auttaa muutenkin yleiseen hyvinvointiin. Runsas veden juominen (yli 2 litraa päivässä) auttaa myös turvotukseen nopeuttaen liiallisen natriumin (suola) poistumista elimistöstä.

Lue myös: Apua raskausajan turvotukseen

Närästys kiusaa raskauden lopulla

Närästys on raskauden loppupuolella kiusallinen vaiva. Vahvasti maustettuja ruokia, kahvia, vahvaa teetä ja rasvaisia käristettyjä ruokia on syytä välttää. Apteekista voi ostaa antasidia eli vatsahappoa neutraloivaa lääkettä, joissa ei ole alumiinia ja jotka auttavat närästysoireisiin nopeasti.

Lue myös: Odottajan yö: kramppeja, vessareissuja ja närästystä

Suonikohjut ja suonenveto kuriin tukisukilla

Suonikohjut ja suonenveto pahenevat raskauden aikana ja taipumus niihin lisääntyy kun kohtu on niin suuri, että se painaa laskimoita. Ongelmaa voi hoitaa ja ennaltaehkäistä hankkimalla hyvät äitiysliivit ja tukisukat jo odotuksen puolivälissä. Jalkoja on hyvä lepuuttaa ylöspäin kohotettuna pitkin päivää ja yöllä voisi pitää jalkojen alla tyynyä. Kengät eivät saisi olla liian korkeakorkoiset eivätkä ne saisi puristaa. Magnesiumista saattaa olla apua suonenvetoon.

Lue myös: Monet raskausajan huolista ovat turhia

Kasvava vatsa rasittaa selkää

Vatsan kasvaessa selkälihakset joutuvat kovaan rasitukseen, mikä tuntuu usein selkäkipuna. Raskaushormonit vielä pehmentävät nivelsiteitä valmistaessaan elimistöä synnytykseen. Hyvä seisoma-asento on tärkeä (vatsa sisään niin paljon kun se on mahdollista). Kantamista ja nostamista on syytä välttää, ja jos nostaa, on muistettava nostaa selkä suorana ja ponnistettava jalkalihaksilla. Hyvä istuma-asento on sellainen, missä istutaan suorassa koko selkä hyvin tuettuna koko jalkapohja lattiassa.

Lue myös: Miesnäkökulma: raskaana nainen ei ole kauneimmillaan

Väsymys iskee alussa ja lopussa

Raskauden alkuaikoina ruumiinlämpö nousee jonkin verran, mutta se ei kuitenkaan vaadi lääkehoitoa.

Väsymystä on raskauden aikana ja varsinkin kolmen ensimmäisen kuukauden aikana ja 6 – 8 viimeisen viikon aikana. Väsymys johtuu korkeasta keltarauhas- hormonitasosta ja elimistön lisääntyneestä työmäärästä. 3-4-kiloisen lapsen kasvattaminen kohdussa on melkoinen urakka. Elimistön viestejä on syytä kuunnella ja sallia itselleen lepohetkiä niin usein kuin se on mahdollista. Yöunille on syytä käydä tarpeeksi aikaisin ja viikonlopun vapaahetket on syytä käyttää tasapainottamaan kiireistä työviikkoa.

Väsymys saattaa johtua myös alhaisesta veren hemoglobiinista eli anemiasta (raudanpuute veren punasoluissa). Tarvittaessa on syytä täydentää elimistön rautavarastot apteekista saatavilla rautatableteilla. Anemian rajana pidetään hemoglobiiniarvoa 120mg/l. Arvoa on hyvä seurata, sillä anemia korjaantuu yleensä hitaasti rautalääkityksestä huolimatta ja aiheuttaa odottavalle äidille turhaa väsymistä ja voimattomuutta, joka olisi voitu ehkäistä ennalta.

Lue myös: Ärsyttää, kertuttaa, pännii!

Hikoiluttaa ja pissattaa

Raskauteen liittyy kohonnut virtsaamistarve. Suurentunut kohtu painaa virtsarakkoa ja raskauden loppuvaiheessa tuleekin huomioineeksi automaattisesti naistenhuoneen sijainnit ostoksilla tai matkoilla. Hikoilun lisääntyminen liittyy kiihtyneeseen aineenvaihduntaan ja hajuhaitoilta säästyy, kun kiinnittää erityistä huomiota puhtauteen.

Lue myös: Raskausoireita? Minulle ei kiitos!

Valkovuoto saattaa lisääntyä

Emättimestä tuleva valkovuoto saattaa lisääntyä ja se on tavallista. Mutta jos valkovuoto on pistävän hajuista, kokkareista ja samalla tuntuu kutinaa ja kirvelyä, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Oireet voivat johtua emätintulehduksesta, joka on syytä hoitaa lääkkeillä.

Verinen vuoto ei kuulu raskauteen. Ihan vähäistä vuotoa voi tulla normaalina kuukautisaikana, mutta kaikki muut vuodot on lääkärin syytä selvittää.

Lue myös: Vuotoa vaikka raskaana?

Rinnat arat kylmälle

Rinnat alkavat suurentua jo raskauden alkuajoista lähtien ja toisesta raskauskuukaudesta alkaen niistä voi myös tihkua esimaitoa. Rinnat ovat myös arat kylmälle eikä kylmässä vedessä uimista suositella.

Sirkku Alaranta, proviisori
Päivi Härkki, naistentautien erikoislääkäri
Alkuperäinen julkaisija:
Yliopiston Apteekki

Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeliVauvarokko on moni-ilmeinen tauti
Seuraava artikkeliLapsen ruoka-aineallergiaa voidaan selvittää monin tavoin