Pari kuukautta raskauden jälkeen naista saattaa odottaa ikävä yllätys: odotusaikana kauniisti kiiltänyt ja tuuhea hiuspehko alkaa harveta silmissä.

Viimeksi päivitetty 24.2.2009

Raskauden aikaisten hormonimuutosten myötä päänahka alkaa usein erittää normaalia enemmän rasvaa, aivan samoin kuin ihokin. Siksi monilla päänahka ja hiukset voivat raskauden aikana paremmin kuin tavallisesti.

 

 



 

Estrogeeni puolestaan vaikuttaa myös hiusten kasvu- ja lepovaiheisiin niin, että kasvuvaihe pitenee ja lepovaihe lyhenee: siksi hiuksia lähtee päivittäin vähemmän kuin normaalisti.

3 kk synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeen estrogeenin määrä elimistössä putoaa. Silloin pidentyneen kasvuvaiheen ansiosta päässä pysyneet hiukset alkavat lähteä joukolla.

Onnekkaimmilla hiustenlähtö on niin huomaamatonta, että vaihe menee ohi tarvitsematta murehtia asiaa sen suuremmin. Toisessa ääripäässä puolestaan ovat ne, joilla tukka saattaa lähteä tukkoina ja jättää kaljuja läiskiä sinne tänne.

Hiustenlähtö on huipussaan kolmisen kuukautta synnytyksen jälkeen.

Ihmelääkettä ei ole

Raskaudenjälkeistä hiustenlähtöä ei voi estää. Hienoista mainoslauseista huolimatta ei ole olemassa linimenttiä, joka pystyisi pitämään hiukset päässä vastoin kehon omia hormoneja.

Hiusalan ammattilaisten mukaan ainoa kenties vaikuttava ”lääke” vaivaan saattaa olla hiuspohjan hierominen, sillä se vilkastuttaa verenkiertoa, jonka ansiosta uusi kasvava hius saa enemmän ravinteita.

Hiukset kasvavat kyllä takaisin

Mitenkään lohduton tilanne ei kuitenkaan ole, sillä ennemmin tai myöhemmin hiukset kasvavat takaisin. Kun synnytyksestä on kulunut vuosi, ovat hiukset yleensä jo hyvää vauhtia palaamassa takaisin normaaliin.

Lähteet:

Babycenter.com: Post-partum hairloss
Yliopiston Apteekki: Hiustenlähtö
Imetystukilista: Hiustenlähtö ja kemialliset käsittelyt imetysaikana
Hiusyrittäjät: Miten raskaus vaikuttaa hiuksiin?

Mitä mieltä olet artikkelista?