Valokuvaaja Ashlee Wells Jackson käy epärealististen ulkonäköodotusten kimppuun valokuvaprojektinsa avulla. Taiteilija on The 4th Trimester Bodies Project -taideprojektissaan kuvannut lasta odottavien ja synnyttäneiden naisten vartaloita. Valokuvaprojektin päämäärä on lisätä naisten arvostusta omaa kehoaan kohtaan. Elettyä elämää ei voi pyyhkiä pois kehosta. Miksi siihen pitäisi edes pyrkiä?

Viimeksi päivitetty 16.12.2013

Jackson on kuvannut projektiaan varten eri ikäisiä äitejä. Hän pyrkii tuomaan kuvissaan positiivisella tavalla esiin äitiyden, synnytyksen ja imetyksen aiheuttamat muutokset äitien kehoissa. Jackson kertoo Huffington Post -lehdelle antamassaan haastattelussa syyn toteuttaa valokuvaprojekti:


 


”Erittäin traumaattisen raskauden ja synnytyksen jälkeen tunsin vieraantuneeni omasta kehostani. Silloin päätin toteuttaa mielessäni pitkään kypsyneen projektin.”

Jackson on itse seitsemänvuotiaan Xavierin ja vuoden ikäisen Novan äiti. Jackson menetti Novan kaksoissiskon TTTS-syndrooman vuoksi.

Lue myös: Yltiöäidin elämä on suorittamista

Kuva: Ashlee Wells Jackson /4th Trimester Bodies Project
Tavoitteena näkökulman vaihdos

Jackson ottaa taiteellaan kantaa median välittämään naiskuvaan. Sysäys taideprojektille lähti hänen omista havainnoistaan:

”Näen joka päivä kauniita, inspiroivia, todellisia naisia, jotka kamppailevat kehonkuvansa kanssa. Tämä johtuu siitä, että he eivät tunne pystyvänsä täyttämään median heille asettamia vaatimuksia. Ongelma näkyy mielestäni erityisesti äitien kohdalla. He tuntevat kehonsa menneen pilalle raskaudessa sen sijaan, että he arvostaisivat kehoaan joka on luonut, ylläpitänyt ja ravinnut elämää.”

Jacksonin mukaan yksi syy ongelmaan on, että naisilla ei ole aina käsitystä siitä, miltä lapsen saanut nainen todellisuudessa näyttää. Naisten ei pitäisi verrata itseään median ihannoimiin naismalleihin. Jackson haluaa kuvillaan näyttää naisille tosielämän äitien vartaloita. Projekti tarjoaa naisille realistisemman kuvaston, johon peilata omaa naiseuttaan.

Tiukkaan muottiin ahdetut kauneuskäsitykset jättävät suuren osan naisia ulkopuolelleen. Harvan naisen vartalo on täydellisen kiinteä ja symmetrinen.

Lue myös: Äiti on vähän rähjäinen

Kuva: Ashlee Wells Jackson /4th Trimester Bodies Project
Kuvauskiertue jatkuu

Jackson kiertää edelleen ympäri maailmaa kuvaamassa tavallisia äitejä tarkoituksenaan tuoda näkyviin vartaloiden moninaisuus. Projektin internetsivulla hän rohkaisee äitejä mukaan kuvauksiin.

”Ei ole väliä, miten olet tullut äidiksi tai kuinka vanhoja lapsesi ovat. Jos sinulla on rohkeutta, haluaisimme kuvata sinua”, sivuilla lukee.

Äidit ovat lähteneet projektiin mukaan innokkaasti, ja kuvasaldo kasvaa jatkuvasti. Lähes jokaisella kuvien äidillä on raskaudessa kerääntyvää rasvakerrosta, eikä vauvamahan jälkeensä jättämää kumpua peitellä. Silti kuvien jokainen keho on ainutlaatuinen ja kaunis.

Katso Ashlee Wells Jacksonin Youtube-video

Katso 4th Trimester Bodies Project kuvagalleria

Mitä mieltä olet artikkelista?