Lävistyksiä ottaessa raskaus ei välttämättä käy mielessä. Kun vatsa alkaa kasvaa, tulee napakorun ja nännilävistyksen kanssa mieleen väistämättä kysymyksiä: Kuinka napakorun käy? Voiko sitä pitää raskaana? Voiko nännilävistyksen kanssa imettää?

Viimeksi päivitetty 2.10.2012

Vatsan pyöristyessä varsinkin napakoru aiheuttaa päänvaivaa. Foorumilaiset kertovat nyt ketjussa, kuinka ovat toimineet lävistysten kanssa!


 

 


Korut pois kokonaan!

Napakorun kohtaloa ei ennalta voi tietää. Raskauden edetessä napa pullahtaa monilla ulos, ja pahimmassa tapauksessa navan lävistys voi kasvaa ulos tai revetä. Joillain odottajilla napakoru alkaa ennemmin tai myöhemmin tuntua epämukavalta, toisilla taas ei. Useimmat odottajat ketjussa ovat kuitenkin nähneet parhaaksi ottaa koru navasta pois raskausaikana:

”Mä otin kokonaan pois rv 13 raskausarpien pelossa :)”, eräs odottaja kertoo.

”Oon kyl välil miettiny jos kokeilis keihästää tota reikää nyt täs välillä, et pysyis auki, koska haluan kuitenkin korun takas sit synnytyksen jälkeen jossai vaiheessa. Mulla ei puristanut mut kaveri pelotteli siihen malliin et päätin sit luopua toistaiseksi.”

Monet muut ovat toimineet samalla tavoin:

”Itse otin korun pois joskus vähän ennen rv 20. Joka tapauksessa olisin ottanut pois viimeistään ennen rakenne ultraa.”

”Mä otin napakorun pois joskus rv 23-24 paikkeilla. Alkoi tuntua epämukavalta.”

”Mä jouduin ottamaan pois kokonaan rv10. Puristi ihan kamalasti. Kai sitä olis voinu sellaisen pidennetyn korun laittaa mutta en mä sit viittinyt.. :)”

Lue myös: Tatuoinnit ja raskaus

”Aion kyllä pitää niin pitkään kuin mahdollista”

Napakorun pitämistä ei raskauskaan välttämättä estä. Pidempi koru kasvavan mahan kanssa voi tuntua kuitenkin paremmalta kuin vanha koru:

”Mulla napakoru on edelleen rv 23 ja aion kyllä pitää niin pitkään kuin vain mahdollista. Yhdessä vaiheessa  tuntu että pitäis ottaa pois kun kiristi jotenki kummasti, mutta vaihdoin pidempään koruun ja jo helpotti :)”

Lävistysliikkeet myyvät myös erityisesti raskausaikaa ajatellen tehtyjä napakoruja. Ne ovat paitsi pidempiä, myös joustavia. ”Missä vaiheessa olette vaihtaneet raskausajan napakoruun?” ketjussa kyselläänkin.

”Itellä rv 24 nyt ja viikko sit vaihdoin sellaseen raskausajan koruun, sellanen muovinen tappi.. Ei oo nätti mut en haluu et menee umpeen kun en sit uskaltais ottaa ennää uutta.. :D” eräs odottaja vastaa.

”Itelläni on rv 30+4 ja edelleen napakoru paikallaan. Minä en ite ollu kuullukkaan nuista raskauden ajan napakoruista, mutta neuvolalääkäri suositteli semmosta 🙂 Vaihoin sen aika aikasessa vaiheessa, eilen siitä sitten meni pallo halki ja vaihdoin semmosen ihan perinteisen”, toinen odottaja kirjoittaa ja kertoo senkin tuntuvan ihan hyvältä.

”Maha on kyllä ihan kiitettävän kokonen, mutta ei tunnu haittaavan korua millään lailla.”

Lue myös: Meikkauskielto raskauden ajaksi?

Entäs sitten nännilävistys?

Raskausaika ei nännilävistykseen juuri vaikuta. Mutta kun lapsi syntyy, tulee pulma: Voiko nännilävistyksen kanssa imettää? Entä toimiiko lävistetty nänni yleensäkään? Kuinka korun kanssa tulisi toimia?

”Minä oon ite aatellu ottaa nännikorun ihan tässä lähiaikoina pois, että se nänni saa sitten hetken aikaa rauhottua ja ’parantua'”, eräs odottaja kertoo.

”Periaatteessahan sitä voi pitää niin, että ottaa aina vaan imetyksen ajaksi pois, mutta itestä se tuntuu kamalan työläältä, ni päätin luopua kokonaan.”

Imetystä nännilävistyksen kanssahan ei suositella, sillä lävistys voi irrota ja pahimmassa tapauksessa lapsi voi tukehtua koruun. Bakteereiden takia suositellaan, että koru otettaisiin pois kuukautta ennen imetyksen alkua.

Lue lisää aiheesta:  Lävistykset ja raskaus

Lue koko ketju ja osallistu keskusteluun: Napakoru

Teksti: Mira-Maria Heinonen
Kuva: Crestock

Lue myös:

Raskaana – miten tatuoinnin käy?
Vatsa kasvaa, lantio levenee, turvottaa. Raskaus muuttaa vartaloa monella tapaa, eivätkä tatuoinnit välttämättä säily aivan entisellään. Vau.fi:n foorumilla kyselläänkin, meneekö tatuointi raskausaikana pilalle.

Värjätä vai ei?
Raskaustesti näyttää plussaa ja suunnilleen samoihin aikoihin hiusten juurikasvu ylittää kipukynnyksen. Mutta miten on, onko hiusten värjääminen turvallista raskausaikana?

Kuntosalille raskaana?
Liikuntaa suositellaan raskaana oleville. On kuitenkin vähän titetoa siitä, sopiiko punttien nostelu odottajalle. Uusi tutkimus näyttää vihreää valoa kuntosalitreeneille.

Mitä mieltä olet artikkelista?