adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Raskauden yrittäminen

Tärkeintä on ajoitus – harrasta seksiä raskaaksi tulemisen kannalta oikeaan aikaan

Seksin ajoittaminen ovulaation korville lisää raskaaksi tulemisen mahdollisuutta. (Kuva: iStock)

Seksin ajoittaminen ovulaation korville lisää raskaaksi tulemisen mahdollisuutta. (Kuva: iStock) 

Siittiöt voivat elää useita päiviä naisen munanjohtimissa. Ne odottelevat kypsyvää munasolua, joka voi hedelmöittyä vain noin vuorokauden ajan irtoamisensa jälkeen.

Koska siittiöt ovat pitkäikäisempiä kuin munasolut, raskaaksi tulemisen kannalta olisi parasta, että yhdyntä tapahtuisi hieman ennen ovulaatiota.

Munasolu irtoaa 14 päivää ennen seuraavien kuukautisten alkua

Ovulaatio tapahtuu 14 päivää ennen seuraavien kuukautisten alkua. Jos kuukautiskiertosi pituus siis on 28 päivää, kypsä munasolu irtoaa kierron puolivälissä. Jos kiertosi pituus taas on vaikkapa 32 päivää, ovulaatio tapahtuu noin 18 päivää edellisten kuukautisten ensimmäisestä päivästä. Ovulaatiolaskuri auttaa oman hedelmällisen aikasi määrittelyssä.

Lue myös: Ovulaatio 

Seuraa kehosi muutoksia — ja pyydä miestä tekemään samoin

Kalenterin lisäksi naisen kannattaa opetella kuuntelemaan omaa elimistöään ja seuraamaan siinä tapahtuvia muutoksia. Ovulaation lähestyessä esimerkiksi kohdunlima muuttuu runsaammaksi, kirkkaammaksi ja venyvämmäksi kuin tavallisesti.

Tarkkavainuisimmat huomaavat, että oma seksuaalinen halukkuus kasvaa ovulaation aikoihin. Kierron hedelmällisessä vaiheessa oleva nainen on tutkimusten mukaan myös miesten mieleen: Esimerkiksi Ethology-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ovulaatiota lähestyvä nainen tuoksuu miesten mielestä paremmalle ja näyttää viehättävämmältä kuin muulloin.

Lue myös: Haluttaako? Ehkä ovuloit 

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Apuvälineitä apteekista

Apteekeissa myytävät ovulaatiotestit mittaavat naisen virtsassa olevan lutenisoivaa hormonia (LH), jonka määrä lisääntyy selvästi juuri ennen ovulaatiota. Munasolu irtoaa vuorokauden tai kahden sisällä positiivisesta testituloksesta.  

Aamulämpö paljastaa jo tapahtuneen munasolun irtoamisen

Aamulämmön mittaamisella nainen voi seurata kuukautiskiertoaan ja sitä, missä kierron vaiheessa ovulaatio tapahtuu. Keino ei kuitenkaan ole tehokkain mahdollinen, sillä ruumiinlämpö nousee (noin 0,5 astetta) vasta ovulaation tapahduttua.

Sekä miesten että naisten elintavat vaikuttavat hedelmällisyyteen: Raskautta yrittävien kannattaakin syödä terveellisesti ja monipuolisesti sekä välttää alkoholia ja stressiä. Myös tupakoinnin lopettamiseen olisi nyt yksi todella hyvä syy.

  • Muita keinoja, joilla raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia voi yrittää kasvattaa, ovat muun muassa:
  • Mies pidättäytyy seksistä 2-3 päivää ennen naisen hedelmällisintä ajankohtaa (vaikuttaa siemennesteen määrään)
  • Yhdynnässä ei käytetä synteettisiä liukasteaineita, sillä ne saattavat heikentää siittiöiden liikkuvuutta
  • Nainen saavuttaa orgasmin vähän ennen miestä tai saman aikaa kuin mies
  • Naisen aito seksuaalinen kiihottuneisuus sekä rentoutuneisuus vaikuttavat siihen, kuinka hyvin siittiöt pärjäävät kohdunlimassa


Raskauden mahdollisuus 20 prosenttia

Vaikka kaikki menisikin tismalleen niin kuin pitää, mikään tae raskaudesta se ei ole. Naisella on noin 20 prosentin mahdollisuus kuukaudessa tulla raskaaksi, ja 35 ikävuoden jälkeen todennäköisyys laskee selvästi.

Ei ole lainkaan tavatonta yrittää puoli vuotta, ennen kuin raskaustesti näyttää plussaa. Lääkäriin kannattaa ottaa yhteys, jos vuoden yrittämisen jälkeen raskaus ei ole alkanut. Kannattaa tosin pitää mielessä, että tämä ei välttämättä merkitse, että teissä kummassakaan on mitään vikaa, raskaaksi tuleminen vain kestää hieman pidempään. Yli 40-vuotiaiden lasta yrittävien kannattaa suunnata lääkärin juttusille, jos raskaus ei ole alkanut puolen vuoden sisällä.Päivitetty 25.10.2016
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 14
Kylla voi tulla raskaaksi iman kuukausia
Kirjoittaja Nikki 05.01.2012
Kylla raskaaksi voi tulla ilman kuukautisiakin, silla ovulaatio tapahtuu ensin ja sitten vasta tulevat ne kuukautiset. Eli jos tarppaa heti ensimmaisesta ovulaatiosta, ei ehdi valttamatta tulla kuukautisia ollenkaan. Meilla tarppasi toisesta ovulaatiosta, eli ehti tulla vain yhdet menkat. Eras ystavallinen gynekologi onnistui pelottelemaan minut joskun nuorempana raskaaksi tulon vaikeudesta 35 ikavuoden jalkeen, vielakin on vaikea uskoa, etta raskaaksi voi tulla nain nopeasti. Paljon tsemppia kaikille yrittamiseen.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
ei kuukautisia
Kirjoittaja Susa 16.02.2011
Mulla ei ole 12 vuoteen ollut kuukautisia kuin neljä kertaa ja kolme lasta on - eli kyllä vaan voi tulla raskaakasi ilmankin:-) Kaikki on tärpänneet heti. Nyt takana keskenmenoja sen verran monta, ettei enää jaksa yrittää:-(
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Niille joilla "laiska" kk-kierto
Kirjoittaja äippä09 04.02.2011
Kannattaa käydä lääkärissä. Itselläni oli pillereiden jälkeen tosi laiska kierto; 9kk:ssa oli kolmet menkat(ja raskaustestejähän kului pino). Sain lääkäriltä puolen vuoden Terolut-kuurin, joka "normalisoi" kuukautiskiertoa. n.1kk kuurin loputtua tulin raskaaksi ja nyt meillä on ihana tyttö. Lääkäri sanoi, että myös tuon kuurin aikana voi tulla raskaaksi, mutta sitä en muista, pitikö kuuri lopettaa sitten siihen, vai pitikö se syödä loppuun...Lääkäri kertonee sitten jos juttusille menet. Epäilin kohdallani myös endometrioosia, joten lääkäri ultrasi munasarjat ja näin endometrioosi voitiin sulkea pois.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
hei
Kirjoittaja nalle89 15.12.2010
mietin sellaista, kun tekstissä mainittiin naisen orgasmi ennen miehen siemensyöksyä.. onko naisen orgasmi välttämätön kun sanotaan että haluaa tulla raskaaksi?
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
kokeilin kyllä ja tepsi
Kirjoittaja jore 18.08.2010
hei suli vei mimmillä ja minula on tyttö vauva sen nimi on rita
se on söpö
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
unetomuus
Kirjoittaja mimmi 18.08.2010
minä olen kokeilut kaikkea ja ei vain toimi mieheni on outo ja
hänelä on lukihäiriö
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
yritäkää vieläkin
Kirjoittaja mimmi 18.08.2010
voittehan te testata sitävieläki minäkin koikeilin sitä
satakertaa ja ei tärppää miksi köhän ei
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
toiveena toinen lapsi
Kirjoittaja vauvakuume 17.08.2010
Ollaan tässä toista lasta koetettu nyt vuoden päivät, mutta ei tunnut "tärppäävän", ei sitten millään. Ensimmäinen raskaus oli normaali, tytär on nyt vajaa 3-vuotias. Mutta, toivotaan, että jospa vaikka nyt osui kaikki kohdalleen ja saisin pian ilouutisia... :)
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
toiveena raskaus
Kirjoittaja Haaveilija 29.07.2010
Olemme avopuolisoni kanssa yrittäneet lasta kohta vuoden verran eikä mitään ole kuulunu...olen kokeillut ovis testiä kerran ja nappasin oviksen mutta enpä tullut raskaaksi vaikka harrastimme seksiä oikealla ajankohdalla...täytyy vaan jatkaa yrittämistä:) En ole vielä luopumassa toiveesta saada pienen taaperoisen, harmittaa vaan joka kerta kun kuukautiset alkavat :( olen myös miettinyt jospa täytyisi mennä lääkärin juttusille ja jos syksyyn mennessä ei mitään ole tapahtunut niin sitten menen! Onnea kaikille muillekin yrittäjille ja onnistuneille! :)
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Raskaus
Kirjoittaja Emmaa1 15.07.2010
Raskaus:
Luin ton sun jutun kun olit kirjoittanut että voiko raskaaksi tulla vaikka ei tule kuukautisia? Minun mielestä ei voi tulla koska yleensä raskauteen tarvitaan kuukautiset ja kierron puoliväliin se ovulaatio, ovulaatiota ei tapahdu jos ei tule kuukautisiakaan. Kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa asiasta.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
raskaus haavetta vain
Kirjoittaja ei tärppää 17.06.2010
9 kk ilman ehkäisyä, eikä ole tärpännyt. kuukautis kierto pitkä ja epäsäännöllinen 33-45
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
m
Kirjoittaja Tatiana 11.05.2010
Olen nyt yritanyt tulla raskaksi joo 6 kk mutta ei mita oikein onnistu. mua harmitta ihan kauheastti. haluan lapseen tosi paljon
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
nonnii..
Kirjoittaja Ella 17.08.2009
jaiks, ton testin mukaan mun hedelmällisin päivä oli eilen :) ja tulihan sitä seksiä harrastettua.. ja ,onta kertaa! mulla on ollut ny kahdet menkat pillereiden lopetuksen jälkeen.. joten eihän sitä tiiä vaiks jossai vaiheessa tärppäisi! ei siitä todellakaan haittaakaan ole <3
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
raskaus
Kirjoittaja Tiia 16.01.2009
mulla ei ole kuukautisia tullut 3kk,ja en ole kuulemma raskaana,voinko raskaaksi tulla vaikkei kuukautisia tulekkaan lainkaan jostain syystä???
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun