Ihmiskasvot kehittyvät kohdussa kuin palapeli. Kasvojen vasen ja oikea puoli sekä kasvojen alaosa kohtaavat toisensa nenän alapuolella jättäen siihen uran, joka löytyy meiltä kaikilta. Tällä hienolla videolla näytetään, kuinka palapelin palaset loksahtavat kohdilleen.

Viimeksi päivitetty 1.8.2012

Seitsemännellä raskausviikolla, jolloin alkio on vielä paljon enemmän katkaravun kuin ihmisen näköinen,  pienet ympyräiset muodot alkavat kehittyä pään molemmille puolille – silmät! Myös korvat alkavat muodostua.

Yhdeksännellä raskauviikolla alaleuka näkyy jo selvästi ja silmäluomet kehittyvät. Korvat ovat ulkonevat, mutta eivät vielä lähimainkaan valmiit.

Kymmenenteen raskausviikkoon saakka alkion silmät ovat sijainneet pään sivuilla ja korvat lähellä suuta, mutta tällä viikolla ne siirtyvät oikeille paikoilleen.

Yhdennellätoista raskausviikolla silmäluomet peittävät silmät lähes kokonaan ja nenänpää tulee näkyviin tällä viikolla. Kitalaki muodostuu ja ylähuulen kehitys päättyy. Tällä raskausviikolla alkiovaihe päättyy. Kaikki rakenteet ovat muodostuneet, ja alkiosta on kasvanut sikiö. Latinaksi sikiö, foetus, tarkoittaa pientä ja nuorta. Sen ensisijainen tehtävä onkin nyt kasvaa ja kypsyä syntymään saakka.

Katso kasvojen kehitystä havainnollistava hieno video:

Videolla puhutaan nenän ja ylähuulen välissä olevasta urasta, filtrumista. Se on kohta, jossa kasvojen eri osat kohtaavat. Antiikin kreikkalaiset olivat sitä mieltä, että filtrum on ihmisen erogeenisimpiä alueita, mistä johtuu sanan alkuperä (philtron, philein; rakastaa, suudella). Uskomusten mukaan leveä filtrum kieliikin suuresta seksuaalisesta halukkuudesta.

Fetaalialkoholisyndrooman mahdollisia oireita on tasainen filtrum. Lue lisää: Alkoholi voi muuttaa vauvan ulkonäköä.

Hedelmöittyneen munasolun kehittyminen oikeaksi pieneksi ihmiseksi on huikeaa katsottavaa.

Tämä animaatio näyttää alkion kehityksen ensimmäisten 12 raskausviikon aikana.

Tämä animaatio kattaa koko raskausajan.

Tutustu raskauden vaiheisiin viikko viikolta.

Katso muita videoita:

Munasolun ensiaskeleet: Miten elimistö osaa lähettää munasolun matkaan? Katso havainnollistava tietokoneanimaatio ovulaatiosta. Videon on toteuttanut lääketieteelliseen kuvittamiseen erikoistunut Nucleus Medical Media.

Alkiosta vauvaksi: Sikiön kasvutahti on hurja. Yhdeksässä kuukaudessa pienestä solualkiosta kehittyy oikea lapsi. Jos kuulostaa uskomattomalta, voit tarkistaa asian kehitystä havainnollistavasta videosta

Vauva on aikakone: Pariskunta teki parinkymmenen sekunnin videon raskaudesta. Nyt on siis osoitettu tieteellisesti, että aika on katoava luonnonvara – varsinkin jos perheeseen syntyy vauva.

Sikiön elämää: Sikiö liikehtii a potkii – ja joskus sitä ei kertakaikkiaan voi olla huomaamatta. Näissä videoissa vauvamaha ottaa yllättäviä muotoja pienen ”alienin” tanssahdellessa kohdussa.

Mitä mieltä olet artikkelista?