adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Mistä kohtukuolema johtuu?

 

Perinataalikuolema on vanhemmat seisauttava traaginen tapahtuma. Vanhemmille syyt tuovat usein lohtua. Valitettavasti kohtukuolemaan johtaneita syitä ei aina pystytä selvittämään.

Kohtukuolema on elämää musertava kokemus. Käpy ry antaa vertaistukea lapsensa menettäneille perheille.
(Kuva: iStockphoto)

Kohtukuoleman voi aiheuttaa monet eri tekijät. Lapsella voi olla hapensaantivaikeuksia. Myös epämuodostumat saattavat aiheuttaa ennenaikaisen synnytyksen ja sikiön kuoleman. Istukan toimintahäiriö on myös yksi tekijä, joka voi johtaa sikiön kuolemaan.

Monikkoraskaus on myös riskitekijä. Mitä enemmän sikiöitä kohdussa on, sitä suurempi riski sikiöllä on kuolla kohtuun ja äidillä synnyttää ennenaikaisesti. Länsimaissa nämä riskit eivät kuitenkaan ole neuvolatoiminnan ansiosta niin suuria kuin kehitysmaissa.

Jokaisen kohtukuoleman syyt pyritään selvittämään. Syy jää kuitenkin usein mysteeriksi. Varsinkin jos kohtukuolema on tapahtunut hyvin aikaisilla viikoilla, ei syytä aina saada selville.


Sikiölle haitalliset aineet

Yleensä äiti ei aiheuta sikiölle omalla toiminnallaan riskiä. Muutamiin kohtukuolemariskiä nostaviin tekijöihin äiti pystyy kuitenkin vaikuttamaan.

Huumeet ja alkoholi eivät luonnollisesti ole hyväksi sikiölle ja ne nostavat perinataalikuoleman mahdollisuutta. Riskin suuruus on suhteessa aineen laatuun sekä käytettyihin määriin.

Vahvempien aineiden lisäksi on osoitettu myös raskausaikaisen tupakoinnin lisäävän perinataalikuoleman riskiä. Nämä tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia. Tyypillisesti tupakointi pienentää sikiön kokoa ja aiheuttaa muita kehitykseen liittyviä haittoja lapselle.


Kuolema synnytyksessä

Synnytyksessä kuoleman aiheuttaa yleisimmin äkillinen hätätilanne, kuten istukan irtoaminen tai napanuorakomplikaatio.

Yksi sikiön kuolemaan johtava tekijä on perätilasynnytys. Jos lapsi juuttuu päästä synnytystiehyeen perätilasynnytyksessä, hän on hengenvaarassa. Nykyään vaaralliset tilanteet pyritään selvittämään ennalta. Tunnettu riskisynnytystapaus hoidetaan sektiona.

Kun sikiö kuolee raskauden tai synnytyksen aikana yli 22-viikkoisena tai yli 500 grammaa painavana, puhutaan kohtukuolemasta. Suomessa syntyy vuosittain noin 60 000 lasta, joista noin 0,3 prosenttia menehtyy kohtukuolemaan. 

Paljon yksityiskohtaista tietoa kohtukuolemasta sekä tukea kohtukuoleman kohdanneille ja heidän läheisilleen löytyy osoitteesta www.kohtukuolema.fi.


Teksti: Jarkko UroLähteet:

Käpy ry: Tukipaketti perinataalikuolemasta
Cigarette Smoking, Pregnancy and Developing Fetus


Lue myös:

Lapseni syntyi kuolleena ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 2
Täällä myös
Kirjoittaja angelboy 18.10.2010
Poika syntynyt kuolleena, hän kuoli kohtuuni seitsemännellä raskauskuulla kun sain itse niin pahan tulehduksen, tulehdus todettiin kohtalokkain seurauksin vasta liian myöhään, tulokset tulivat päivän pojan syntymän jälkeen.
On hienoa että tätä aihetta nostetaan esille jatkuvasti, koska odottavien äitien olisi hyvä tiedostaa että näin oikeasti voi tapahtua, myös omalle kohdalla, ikävä kyllä.
Itsekkään en tiennyt että näin voisi käydä ja kyseessä oli jo kolmas lapsemme.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Terveen tytön menetys
Kirjoittaja Enkelitytön äiti 15.10.2010
Kauan toivottu esikoistyttäremme syntyi kuolleena reilu vuosi sitten. Terve tyttö menehtyi napanuorakombikaation seurauksena, mitään ei ollut tehtävissä. Vaikka raskausaikana eläisi yliterveellisesti ja tekisi kaiken oikein, vauva voi todellakin menehtyä. Näin kävi myös minulle.

Lämmin kiitos Kohtukuolema-sivuston tekijöille. Hienoa kun jaatte tietoa näin kipeästä ja vaietusta asiasta.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun