adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Raskaus

Kohtu suojaa sikiötä

Vaikka keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riski on pieni, kaatuneen äidin on silti syytä ottaa yhteyttä sairaalaan. (Kuva: Shutterstock)

Vaikka keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riski on pieni, kaatuneen äidin on silti syytä ottaa yhteyttä sairaalaan. (Kuva: Shutterstock) 

Kompastuitko kynnykseen? Liukastuitko banaaniin? Ei kannata heittää toivoa, sillä kaatumisen aiheuttamat keskenmenot ja ennenaikaiset synnytykset ovat luultua harvinaisempia.

Kun elokuvissa raskaana oleva nainen liukastuu jäisellä tiellä, on seuraus ilmiselvä: äiti menettää lapsen. Populaarikulttuurin tuottama pelko on kuitenkin suuresti liioiteltu.

”Kohtu on lihas. Siksi kohtu antaa hyvin periksi ja suojaa lasta äidin kaatuessa”, Kätilöopiston sairaalan päivystyksessä työskentelevä kätilö Martta Korhonen sanoo.

Kaatumisesta aiheutuvat keskenmenot ja ennenaikaiset synnytykset ovatkin äärimmäisen harvinaisia. Korhonen muistelee, ettei hänen kohdalleen ole sattunut yhtäkään kaatunutta äitiä, joka olisi menettänyt lapsen kaatumisen takia. Tilastollisesti on todennäköisempää menettää lapsi auto-onnettomuudessa kuin kaatumalla.

Testaa raskausajan riskisi – oletko hyvä koti sikiölle?

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

”Kaksi kolmasosaa raskausajan fyysisistä traumoista johtuvista komplikaatioista on peräisin auto-onnettomuuksista. Kaatumisten ja muiden tapaturmien osuus on yksi kolmasosa. Lukuun on laskettu mukaan myös kotiväkivallan aiheuttamat komplikaatiot”, istukan ennenaikaisesta irtoamisesta väitöskirjan tehnyt erikoislääkäri Minna Tikkanen kertoo.

Suurin osa ennenaikaisista synnytyksistä johtuu luonnollisista syistä kuten lapsiveden menemisestä, raskausmyrkytyksestä ja sikiön sairaudesta.

Milloin sikiö on vaarassa?

Minkälainen kaatuminen sitten aiheuttaa todellisen vaaratilanteen?

”Kaatumisen täytyy olla niin kova, että kohtu repeää tai istukka irtoaa. Tähän ei yleensä riitä pienet pyllähdykset, joita loppuraskaudessa oleville äideille sattuu varsinkin talvella aika paljon. Useimmiten vaaratilanteen aiheuttaa auto-onnettomuus”, Korhonen kertoo.

Kova autokolarikaan ei aina aiheuta istukan irtoamista tai kohdun repeämistä. Esimerkiksi vakavissa loukkaantumisissa istukan irtoamisen riski on noin 20–25 prosenttia. Toisaalta kaatuminen saattaa aiheuttaa komplikaatioita.

”Pienestä istumalennostakin voi seurata esimerkiksi ennenaikaisia supistuksia. Tällaiset tapaukset saadaan kuitenkin usein lääkityksellä kuntoon”, Korhonen huomauttaa.

Kaaduttua aina seurantaan

Vaikka keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riski on pieni, on kaatuneen äidin silti syytä ottaa yhteyttä sairaalaan.

”Itse äiti ei pysty päättelemään, kuinka vakava kaatuminen on ollut kyseessä. Siksi pyydämme potilaan aina paikalla ja seuraamme pitkään sikiön sydänääniä. Vain näin voimme varmistua siitä, että lapsella on kaikki hyvin. Lisäksi lääkäri tarkastaa ultraäänellä, ettei istukka ole vaurioitunut kaatumisesta”, Korhonen sanoo.

Äidin tila kaatumisen jälkeen antaa kuitenkin osviittaa onnettomuuden vakavuudesta lapselle. Jos äiti ei ole menettänyt tajuntaansa, on erittäin todennäköistä, ettei myöskään lapselle ole käynyt mitään. Varmuus vaatii kuitenkin aina tutkimuksia.

Foorumilta: Löydä oma lasketun ajan ryhmäsi!
 

Raskaana? Juttuseuraa ja vertaistukea vailla? Lasketun ajan ryhmissä pääset jakamaan odotusajan ilot ja huolet toisten samassa tilanteessa olevien kanssa.

Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo ja jaettu huoli kutistuu puoleen entisestä!

Käy etsimässä oma porukkasi vaikka heti:
Vau.fi Foorumi: Odottajat

 


Päivitetty 16.08.2017
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 1
Uskottava se on..
Kirjoittaja K-mama 02.05.2012
Raskaana erilaisia pelkotiloja syntyy herkästi jo ilman näkyvää syytä. Alkuun pelkäsin kuollakseni käyttää autoa ajaessani jopa turvavyötä koska pelkäsin sen painavan vatsaani. Kauhun hetki iskee silloin hyvin helposti jos raskaana ollessa kaatuu. Itse ollessani noin vkoilla 20 lensin melkoisen ilmalennon silloisen kotimme ulkoportaat alas koiriemme vetämänä suoraan vatsalleni pihan betonilaatoitukselle. Se on sanoin kuvaamatonta se kauhu mikä siinä tilanteessa syntyy niistä mielikuvista mitä vauvalle on voinut käydä. Kaikki kävi kuitenkin hyvin, eikä mitään repeämiä tai vuoto tullut, siellä se pikkumies rauhassa kellutteli ja pompotteli sydäntään kun paniikin sekaisena shokissa sain itseni äitipolille asti. Pakko se on vaan myöntää, että hyvässä suojassa ne pikkuiset masussa on.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti

Lue myösLue myös

Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun