adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Tunnista raskausmyrkytys

Raskausmyrkytystä hoidetaan lääkkeiden lisäksi levolla.

Raskausmyrkytystä hoidetaan lääkkeiden lisäksi levolla. 

Raskausmyrkytyksiä esiintyy 5–10 prosentissa kaikista raskauksista. Tyypillisiä oireita ovat korkea verenpaine, jyrkkä painonnousu ja päänsärky. Hoitamattomana vaiva voi heikentää istukan toimintaa. Tärkein hoito pre-eklampsiaan on lepo.

Raskausmyrkytyksen syyt ovat edelleen selvittämättä. Tiedetään kuitenkin, että myrkytys on istukkaan liittyvä sairaustila.

Sairauden perusta muodostuu jo kun istukka kehittyy, mutta oireet ilmenevät 20. viikon jälkeen. Raskausmyrkytyksen mahdollisuus suurenee tultaessa lähemmäksi laskettua aikaa.

Lue myös: Raskausmasennuksen kourissa


Yleisin ensimmäisessä raskaudessa  

Raskausmyrkytystä esiintyy 5-10 prosentissa kaikista raskauksista. On noin seitsemän kertaa todennäköisempää saada raskausmyrkytys ensimmäisessä raskaudessa kuin seuraavissa.

Todennäköisyys saada raskausmyrkytys kahdessa peräkkäisessä raskaudessa on vain 5 %, jos äidin tila on normalisoitunut synnytyksen jälkeen.

Lue myös: Elämän lahja

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Eklampsia vakava mutta harvinainen kouristuskohtaus

Raskausmyrkytyksiä on erilaisia, joista vakavin on nimeltään eklampsia. Eklampialla tarkoitetaan äidin kouristuskohtausta. Vakavimmat raskausmyrkytyksen vaarat ovat äidin kouristelu eli eklampsia ja istukan ennenaikainen irtoaminen. 

Oireiden esiintyessä äidille tehdään välittömästi hätäsektio. Alatiesynnytys ei ole mahdollinen. Eklampsia on erittäin harvinainen Suomessa, koska meillä on neuvolajärjestelmän ansiosta hyvä raskauden aikainen seuranta. Tilastojen mukaan Suomessa eklampsiaan sairastuu 0-2 äitiä vuodessa.

Lievempi raskausmyrkytys on nimeltään pre-eklampsia. Pre-eklampsiaa tavataan eriasteisena ja se on tavallisin raskausmyrkytyksen tyyppi Suomessa.

Lue myös: Ella, pikku taistelijani


Pre-eklampsian oireita ovat:

 • korkea verenpaine
 • valkuaista (proteiinia) virtsassa
 • äkillinen turvotus ja painonnousu
 • päänsärky
 • ylävatsakipu
 • silmäoireita (valonarat silmät, erilaisia näköhäiriöitä)


Oireet tulee aina ottaa vakavasti! Raskausmyrkytys voi johtaa heikentyneeseen istukan toimintaan ja sikiön alentuneeseen ravinnonsaantiin.

Myös äiti voi joutua vaaraan raskausmyrkytyksen takia. Lievässä raskausmyrkytyksessä verenpaine kohoaa vain hieman ja virtsassa on vain vähän valkuaista. Mitä korkeampi verenpaine ja enemmän valkuaista virtsassa, sitä vakavampi tilanne on.

Lue myös: Tein lapsen yksin


Vointia seurattava, lepo erittäin tärkeää

Raskausmyrkytys voi pahentua lyhyen ajan kuluessa, joten on tärkeää pitää oireita tarkoin silmällä. Tila vaatii usein lisäseurantaa, jopa sairaalahoitoa, jossa sikiön vointia voidaan seurata. Tärkein hoito raskausmyrkytyksessä on rauhallinen lepo.

Jos sairaus huomataan ja hoidetaan aikaisessa vaiheessa, vaarat äidille ja lapselle ovat vähäiset.

Lue myös: Vau.fi tutustuu synnytysaliin


Raskausmyrkytyksen riskiä kasvattavat:

 • ylipaino
 • runsas sokerin käyttö
 • aikaisempi raskausmyrkytys
 • oman äidin raskausmyrkytys
 • verenpaineen nousu ennen raskautta
 • diabetes
 • sydänsairaudet
 • munuaissairaudet
 • pitkä raskauksien väli


Koska raskausmyrkytyksen syistä tiedetään niin vähän, ei voida myöskään varmuudella sanoa kuinka sitä voisi ehkäistä ennalta.

Lue myös: Andrew kokeili synnyttämistä


Ennenaikainen synnytyksen käynnistys

Joskus synnytys joudutaan käynnistämään ennen laskettua aikaa raskausmyrkytyksen takia. Vakavissa tapauksissa joudutaan tekemään keisarileikkaus.

Kun lapsi on syntynyt ja istukka on ulkona, kokevat useimmat raskausmyrkytykseen sairastuneet naiset olonsa kohentuvan.

Verenpaineen normaaliksi palautumisen vaatima aika vaihtelee. Joskus valkuaista löytyy virtsasta ja turvotusta esiintyy vielä jonkin aikaa synnytyksen jälkeen.

Pre-eklampsian sairastaneen naisen kannattaa seurata verenpaine- ja kolesterolitasoaan myös raskauden jälkeen. Raskausmyrkytyksen sairastaneilla naisilla on 2–3 kertainen riski sairastua sepelvaltimotautiin.

Tykkää Vau.fi:stä Facebookissa! Saat parhaat raskaus- ja kasvatusaiheiset artikkelit suoraan uutisvirtaasi.Päivitetty 29.05.2015
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 1
moi
Kirjoittaja mirva 22.03.2012
ON KYL HYVIN TIETOA ANNETTU
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun