Raskaus alkaa näkyä hyvin eri vaiheissa raskautta odottajasta riippuen. Toisilla vatsa näkyy turvotuksen vuoksi jo varhaisessa vaiheessa, toisilla vasta reilusti odotuksen puolivälin jälkeen. Vatsan näkymiseen vaikuttavat monet seikat, kuten odottajan ruumiinrakenne, turvotus ja se, onko kyseessä ensimmäinen raskaus vai ei.

Viimeksi päivitetty 13.3.2024

Lukijoidemme vastausten (116 kpl) pohjalta tehty tilasto kertoo, että ensimmäinen raskaus alkaa näkyä keskimäärin huomattavasti myöhemmin kuin esikoisen jälkeiset raskaudet. Esikoisraskaus alkoi lukijoillamme näkyä keskimäärin raskausviikolla 18, myöhemmät raskaudet puolestaan näkyivät jo viikolla 13.



Raskauksia on joka lähtöön

Raskausvatsan ilmestyminen vyötäisille on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Muutama äiti kertoo, että raskausvatsa tuli esikoisen kohdalla erittäin varhaisilla viikoilla näkyviin turvotuksen takia. Toiset puolestaan kertovat, että raskausvatsa oli havaittavissa vasta lähempänä raskausviikkoa 30.

Aina esikoisen jälkeiset raskaudet eivät tule näkyviin sen aikaisemmin kuin esikoisraskaudetkaan. On myös mahdollista, että esikoisraskaus näkyy selvemmin kuin sen jälkeen tulevat raskaudet – tämä on kuitenkin harvinaista.

Pitkällä odottajalla vatsa voi pysyä piilossa pidempään

Raskaana oleva nainen odottaa usein kuumeisesti sitä, että raskaus alkaa näkyä myös ulospäin. Siinä, milloin tämä tapahtuu, on suuria yksilöllisiä eroja. Raskausvatsan näkymiseen vaikuttaa esimerkiksi odottajan ruumiinrakenne.

”Pitkällä naisella on enemmän tilaa keskivartalossa kuin lyhyemmällä. Pitkällä odottajalla vatsa saattaa siis pysyä piilossa pidempään. Myös tiukat lihakset pitävät vatsan pidempään piilossa”, kertoo kätilö ja synnytysvalmentaja Eliisa Karttunen.

Kohdun asento ei vaikuta vatsan kokoon

Sen sijaan kohdun asento ei Karttusen mukaan juuri vaikuta raskausvatsan kokoon, vaikka näin usein luullaan.

”Sillä, onko kohtu kallellaan taakse- vai eteenpäin, ei juurikaan ole vaikutusta vatsan kokoon, koska raskauden alettua varhaisilla viikoilla kohtu pehmenee, suurentuu hieman ja suoristuu kaikilla odottajilla. Vasta tämän jälkeen myöhemmin alkaa voimakkaampi ja nopeampi kasvu”, sanoo Karttunen.

Turvotus syynä varhaiseen vatsan näkymiseen

Hyvin varhainen raskausvatsan ilmestyminen ei johdu niinkään kohdun tai sikiön kasvusta, vaan monilla raskauden alussa ilmenevästä voimakkaasta turvotuksesta alavatsan seudulla.

Jos raskausvatsa ilmestyy näkyviin jo hyvissä ajoin 16. raskausviikkoa, kyse on usein enemmänkin turvotuksesta, sillä kuusitoistaviikkoinen sikiö on vasta noin 16 cm pitkä ja painaa alle 140 grammaa.

”Noin 20. raskausviikolla kohdunpohja alkaa olla navan korkeudella, ja tämän jälkeen kasvu onkin jo nopeaa ja näkyvää. On toki normaalia sekin, että ensikertalaisella raskausvatsa alkaa näkyä vasta reilusti raskauden puolivälin jälkeen”, Karttunen toteaa.

Uudelleensynnyttäjällä raskausvatsa voi näkyä aiemmin

Uudelleensynnyttäjällä vatsanpeitteet, lihakset ja jännesauma ovat venyneet jo aiemman raskauden yhteydessä. Niinpä ne ovat pehmeämmät ja antavat periksi helpommin kuin ensimmäisessä raskaudessa.

”Uudelleensynnyttäjän vatsa alkaa kasvaa ulospäin usein varhaisemmin kuin ensimmäistä vauvaa odottavan.  Varhain pullistuva vatsa voi toki olla merkki kaksosista tai kolmosistakin”, Karttunen tuumaa.

Vatsan koosta ei voi päätellä vauvan kokoa

Monet odottajat saavat kuulla kommentointia raskausvatsastaan. Kommentoijat usein arvelevat vatsan koon perusteella, onko sen asukki pieni tai suuri.

Pelkkä raskausvatsan koko kertoo kuitenkin vain vähän itse sikiön koosta. Vatsan kokoon vaikuttavat myös vauvan asento, lapsiveden määrä ja odottajan ruumiinrakenne.

”Vauvan kokoa pystyy arvioimaan vain käsin tunnustelemalla tai ultraamalla”, Karttunen muistuttaa.

Voisiko iso vatsa kieliä kaksosraskaudesta? Tee testi ja selvitä mahdollisuutesi kaksosraskauteen!

Mitä mieltä olet artikkelista?