Jos sikiö on kohdussa perätilassa vielä raskausviikolla 37., lääkäri voi yrittää tehdä sille ulkokäännöksen. Silloin sikiön asentoa yritetään muuttaa ohjaamalla vatsanpeitteiden päältä niin, että sikiö kääntyisi pää alaspäin, kohti kohdunsuuta.

Viimeksi päivitetty 26.2.2019

Vauvat kääntyvät kohdussa yleensä itsestään suotuisaan synnytysasentoon, eli raivotarjontaan. Useimmiten kääntyminen tapahtuu viimeistään raskauden viimeisen kolmanneksen aikana, reilusti ennen synnytystä. Täysaikaisista sikiöistä noin 2–3 prosenttia kuitenkin jää kohtuun peppu edellä, eli niin sanottuun perätilaan.

Lapsen asentoa seurataan ulkotutkinnassa neuvolakäyntien yhteydessä. Jos perätilaepäilys herää, tieto vahvistetaan ultraäänen avulla. Jos lapsi ei ole kääntynyt viikkoon 36 mennessä, voidaan yrittää tehdä ulkokäännös. Käännösyrityksistä noin puolet onnistuu.

Ensin tehdään synnytystapa-arvio

”Odottaja, jonka sikiö on perätilassa, kutsutaan synnytystapa-arvioon. Tällöin varmistetaan, että onko sikiö ehkä kääntynyt itsestään, tai onko sen kääntämiselle edellytykset”, kertoo Pohjois-Pohjanmaan Sairaanhoitopiirin synnytysosaston ylilääkäri Marja Vääräsmäki.

Synnytystapa-arviossa tarkistetaan sikiön asento, lapsiveden määrä ja napanuoran sijainti.

”Jos lapsivettä on kovin vähän, sikiö ei mahdu kääntymään. Jos puolestaan napanuora on kiertyneenä sikiön vartalon tai kaulan ympärille, se estää sikiötä kääntymästä kohdussa, eikä silloin yleensä käännöstäkään yleensä yritetä – se on liian väkinäinen toimenpide”, Vääräsmäki sanoo.

Jos sikiö on ollut perätilassa koko raskauden ajan, todennäköisyydet käännöksen onnistumiseen ovat hieman huonommat. Sikiön asennolle voi olla silloin jokin ”rakenteellinen syy”, esimerkiksi kohdun rakenne tai istukan sijainti.

Kääntäminen kestää vain muutaman minuutin

Jos sikiö ei ole kääntynyt itsestään, Odottaja kutsutaan raskausviikon 37. tienoilla kääntöyritykseen synnytyssairaalaan.

”Ensin otetaan puolen tunnin ajan sydänkäyrää, ja odottavalle äidille voidaan antaa supistuksia estävää lääkettä. Jos käyrät näyttävät hyvältä, lääkäri ottaa sikiöstä ja kohdusta ulkoa käsin kiinni, ja lähtee yrittämään sen kääntämistä. Sikiön peppua ikäänkuin nostetaan ylöspäin ja sikiö yritetään saada pyörähtämään toisin päin kohdussa”, Vääräsmäki kuvailee.

Itse kääntämiseen kuluu yleensä noin 5–10 minuuttia.

”Kääntämisen ei pitäisi sattua, mutta kyllä se voi epämiellyttävältä muljahdukselta tuntuua”, Vääräsmäki kuvailee.

Mitä mieltä olet artikkelista?