Ulkokäännös yritetään tehdä sikiölle, jos se on kohdussa perätilassa vielä 37. raskausviikolla. Silloin sikiön asentoa yritetään muuttaa ohjaamalla vatsanpeitteiden päältä niin, että sikiö kääntyisi pää alaspäin, kohti kohdunsuuta.

Viimeksi päivitetty 20.10.2022

Vauvat kääntyvät kohdussa yleensä itsestään suotuisaan synnytysasentoon, eli raivotarjontaan. Useimmiten kääntyminen tapahtuu viimeistään raskauden viimeisen kolmanneksen aikana, reilusti ennen synnytystä.



Täysaikaisista sikiöistä noin 2–3 prosenttia kuitenkin jää kohtuun peppu edellä, eli niin sanottuun perätilaan.

Lapsen asentoa seurataan ulkotutkinnassa neuvolakäyntien yhteydessä. Jos perätilaepäilys herää, tieto vahvistetaan ultraäänen avulla. Jos lapsi ei ole kääntynyt 36. raskausviikkoon mennessä, voidaan yrittää tehdä ulkokäännös. Käännösyrityksistä noin puolet onnistuu.

Ensin tehdään synnytystapa-arvio

”Odottaja, jonka sikiö on perätilassa, kutsutaan synnytystapa-arvioon. Tällöin varmistetaan, että onko sikiö ehkä kääntynyt itsestään, tai onko sen kääntämiselle edellytykset”, kertoo Pohjois-Pohjanmaan Sairaanhoitopiirin synnytysosaston ylilääkäri Marja Vääräsmäki.

Synnytystapa-arviossa tarkistetaan sikiön asento, lapsiveden määrä ja napanuoran sijainti.

”Jos lapsivettä on kovin vähän, sikiö ei mahdu kääntymään. Jos puolestaan napanuora on kiertyneenä sikiön vartalon tai kaulan ympärille, se estää sikiötä kääntymästä kohdussa, eikä silloin yleensä käännöstäkään yleensä yritetä – se on liian väkinäinen toimenpide”, Vääräsmäki sanoo.

Jos sikiö on ollut perätilassa koko raskauden ajan, todennäköisyydet käännöksen onnistumiseen ovat hieman huonommat. Sikiön asennolle voi olla silloin jokin rakenteellinen syy, esimerkiksi kohdun rakenne tai istukan sijainti.

Ennen ulkokäännöksen yritystä sydänkäyrä ja supistuksia estävää lääkettä

Jos sikiö ei ole kääntynyt itsestään, Odottaja kutsutaan 37. raskausviikon tienoilla kääntöyritykseen synnytyssairaalaan.

”Ensin otetaan puolen tunnin ajan sydänkäyrää, ja odottavalle äidille voidaan antaa supistuksia estävää lääkettä. Jos käyrät näyttävät hyvältä, lääkäri ottaa sikiöstä ja kohdusta ulkoa käsin kiinni, ja lähtee yrittämään sen kääntämistä. Sikiön peppua ikäänkuin nostetaan ylöspäin ja sikiö yritetään saada pyörähtämään toisin päin kohdussa”, Vääräsmäki kuvailee.

Ulkokäännös on nopea toimenpide, joka ei juuri satu

Itse ulkokäännökseen kuluu yleensä noin 5–10 minuuttia.

”Kääntämisen ei pitäisi sattua, mutta kyllä se voi epämiellyttävältä muljahdukselta tuntua”, Vääräsmäki kuvailee.

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?