Kun vauvan ulkokäännös ei onnistunut, Heidi sai kaksi vaihtoehtoa: sektio tai alatiesynnytys. Hän valitsi alatiesynnytyksen.

Viimeksi päivitetty 3.11.2018

Heidi, 31, sai kuulla viikolla 32, että hänen lapsensa on perätilassa.”Lääkäri yritti kääntää lapsen, mutta sanoi pian, ettei kannata. Vauvan peppu oli jo kiinnittynyt”, Heidi kertoo.

Heidille annettiin valinta: joko alatiesynnytys tai sektio.

”Lääkäri sanoi, ettei alatiesynnytystä aleta edes valmistelemaan, jos en ole siihen halukas. Olin koko odotusajan valmistautunut alatiesynnytykseen, joten se tuntui luonnollisemmalta tavalta saattaa vauva maailmaan”, Heidi kertoo.

”Kaivettiin selkärangasta saakka”

Kun Heidi oli valinnut synnytystavan, hänen lantionsa tutkittiin.

”Kuvauksen perusteella todettiin, että lantioni on tarpeeksi tilava. Myös vauva oli suotuisassa linkkuveitsiasennossa”, Heidi kertoo.

Itse synnytys sujui hyvin. Avautumisvaihe oli niin lyhyt, että Heidille jäi riittävästi voimia ponnistaa.

”Kun tyttösestä näkyi peppu ja selkä, minua pyydettiin olemaan ponnistamatta. Lääkäri kaivoi kädet ja jalat esille. Lopulta lääkäri kaivoi vauvan pään ulos, mikä tuntui siltä, että minua olisi kaiveltu selkärangasta saakka”, Heidi valaisee.

Happikaapin kautta syliin

Synnytykseen mahtui myös jännitysmomentti.

”Vaikka sydänäänet olivat olleet vahvat, tyttö oli syntyessään hivenen veltto ja kalpea. Hänet vietiin happikaappiin, jossa hän piristyi ja sai viiden minuutin kohdalla yhdeksän apgar-pistettä”, Heidi kertoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?