Napanuora yhdistää sikiön äitiin. Mutta mikä napanuora oikeastaan on, mitä se tekee ja kuinka todennäköistä on, että vauva kuristaa itsensä hengiltä omalla napanuorallaan?

1. Napanuora muodostuu kaksi viikkoa hedelmöityksen jälkeen

Alkio on noin millimetrin kokoinen halkaisijaltaan kahden viikon päästä hedelmöityksestä. Jopa näin varhaisilla viikoilla alkio on ohuella juonteella kiinni istukassa.



Kahden viikon päästä tästä veri alkaa kulkea alkion ja äidin välillä napanuoran läpi. Napanuora kasvaa raskauden edetessä kasvavan vauvan tarpeita mukaillen.

2. Kolme suonta ja hyytelöä

Napanuorassa on kolme suonta. Kaksi suonta, napavaltimot, tuovat lapseen ravinto- ja happirikasta verta ja yksi suoni, napalaskimo, vie kuona-aineita lapsesta äidin elimistöön. Verisuonet ovat kiertyneet toistensa ympärille. Näin nuoran suonistoon syntyy joustoa ja suonet kestävät pieniä nykäisyjä.

Suonia ympäröi Whartonin hyytelöksi nimetty aine. Hyytelö suojaa suonia tukkeutumiselta nuoran kaartuessa lapsen liikkeiden mukaisesi. Napanuoran rakenne takaa sen, että sikiön verensaanti on turvattu.

Lue myös: Kamalimmat, ärsyttävimmät ja inhottavimmat raskausoireet

3. Napanuorat ovat yksilöitä

Napanuorat näyttävät keskenään hyvin erilaisilta: ne voivat olla ohuita tai paksuja, pitkiä tai lyhyitä, mutkikkaita tai suoria.

Muodolla ei ole yleensä väliä. Poikkeuksena on erityisen ohut napanuora. Jos nuora on liian ohut, vauvan kasvussa saattaa esiintyä ongelmia.

4. Napanuora voi olla jopa metrin mittainen

Napanuorien loppupituus synnytyksen aikaan vaihtelee yleensä 50 ja 100 senttimetrin välillä, eikä pituudella ole lapsen kannalta merkitystä. Harvinaisina poikkeuksina voidaan kuitenkin pitää tapauksia, joissa napanuora on erittäin pitkä tai lyhyt.

Alle 50 cm mittaista napanuoraa pidetään lyhyenä. Napanuora voi myös kasvaa todella pitkäksi: ennätystapauksissa napanuora on ollut melkein kaksi metriä pitkä.

5. Sikiö leikkii napanuoran kanssa

Napanuoraa voidaan sanoa vauvan ensimmäiseksi leluksi. Monissa ultraäänitutkimuksissa on havaittu vauvan pitelevän napanuoraa mieluusti kädessään. Tutkimuksissa on jopa nähty vauvan puristavan napanuoraa niin tiukasti, että hänen oma sykkeensä laskee.

Leikistä ei kuitenkaan ole vaaraa vauvalle. Jos vauvan verenkierto heikkenee, häntä alkaa huimata ja hän hellittää otteen nuorastaan.

Taiteilijan näkemys napanuoralla leikkivästä sikiöstä.

6. Napanuorasta ei kannata olla huolissaan

Napanuora on erittäin hyvin toimiva tapa yhdistää äiti ja lapsi toisiinsa. Odottajan ei kannata stressata napanuoran toiminnasta. On äärimmäisen harvinaista, että napanuoran toiminta itsessään aiheuttaisi ongelmia vauvalle.

Lue myös: Kohtu suojaa sikiötä

7. On yleistä että napanuora kietoutuu kaulan tai jäsenen ympärille

Jopa yksi viidestä lapsesta syntyy niin, että napanuora on kietoutunut kaulan, käden tai kehon ympärille. Yleensä napanuoran kietoutumisesta lapseen ei ole erityistä haittaa.

Toisissa synnytyksissä vauvan syke laskee supistusten aikana. Kun supistus on ohi, syke palaa nopeasti normaaliksi. Tämä viittaa siihen, että napanuora jää supistuksen aikana puristukseen. Kätilöt seuraavat tilannetta. Yleensä näistäkään tapauksista ei ole minkäänlaista haittaa lapselle.

On äärimmäisen harvinaista, että napanuora kiertyy lapsen ympärille niin, että tilanne on hengenvaarallinen, mutta se on mahdollista.

8. Napanuoraan saattaa tulla solmu

Jotkut sikiöt ovat niin akrobaattisia, että he onnistuvat tekemään nuoraan silmukan ja uimaan sen läpi. Tällöin napanuoraan syntyy solmu. Nämä solmut havaitaan usein vasta synnytyksen jälkeen. Niistä ei ole yleensä minkäänlaista haittaa vauvalle.

Joissain tapauksissa kuitenkin solmu kiristyy synnytyksen aikana niin paljon, että vauvan syke laskee huolestuttavan alhaikseksi. Silloin tehdään hätäsektio. Tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia. Vain yksi prosentti vauvoista onnistuu solmimaan napanuoransa ja heistäkin suurin osa syntyy ilman komplikaatioita.

9. Lyhyt napanuora saattaa aiheuttaa hankaluuksia synnytyksessä

Liian lyhyt napanuora voi estää vauvan pääsyn synnytyskanavaan. Silloin napanuora saatetaan leikata ennen kuin vauva on kokonaan syntynyt.

On myös epäilty, että lyhyt napanuora voisi vaikuttaa alkuraskaudessa istukan irtoamisriskiin. Asiasta ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta.

10. Joskus napanuorassa on vain kaksi suonta

On mahdollista että napanuora on jäänyt kaksisuoniseksi. Tilanne havaitaan ultraäänitutkimuksissa. Silloin lapsesta äitiin kulkee vain yksi kuonasuoni kahden sijaan. Tilanne on melko yleinen, eikä se aiheuta välttämättä minkäänlaisia ongelmia.

Vähäisempi veriliikenne saattaa kuitenkin heijastua vauvan kasvuun. Siksi kaksisuonisen napanuoran kohdalla vauvan kasvua seurataan erityisen tarkasti.

11. Napanuoran esiinluiskahdus synnytyksessä on vakava tilanne

Kun lapsivesi on mennyt, ja kohdunsuu alkaa avautua, on olemassa pieni vaara, että napanuora joutuu synnytyskanavaan ennen vauvaa. Tällaisessa tapauksessa nuora puristuu helposti, jolloin vauva joutuu ahdinkoon ja hänet pitää saada syntymään mahdollisimman pian.

Tilanteessa toimitaan seuraavalla tavalla: Kätilö työntää vauvan ylös synnytyskanavaa, jotta napanuoraan kohdistuva puristus vähenisi. Tämän jälkeen äidille tehdään hätäsektio. Napanuoraprolapsia on harvinainen.

Lue myös: Raskaus altistaa peräpukamille

12. Anna napanuoran sykkiä loppuun

WHO suosittelee, että napanuora saisi olla syntymän jälkeen vähintään minuutin kiinni vauvassa ennen kuin se katkaistaan. Voidaan esimerkiksi hyvin odottaa muutama minuutti, jotta nuora saisi sykkiä rauhassa loppuun asti.

Vauvan verestä 30 prosenttia on istukassa syntymän hetkellä. Kun napanuora saa sykkiä rauhassa, veri siirtyy vauvaan. Jos nuora leikataan liian aikaisin, lisääntyy esimerkiksi vauvan anemiariski.

13. Napanuoran katkaiseminen on monelle kunniatehtävä

Isä tai muu synnytyksessä mukana oleva tukihenkilö saa halutessaan leikata napanuoran. Monille tämä on hyvin tärkeä symbolinen teko.

Toisista nuoran leikkaaminen on puolestaan inhottavaa, eivätkä kaikki synnytyksessä mukana olevat henkilöt halua leikata napanuoraa.

14. Napatynkä tarvitsee ilmaa

Napatynkää hoidettaessa tärkeintä on pitää huolta siitä, että tynkä saa riittävästi ilmaa. Tynkä ei saa kastua, sillä hautova tynkä saattaa tulehtua. Ympärystä puhdistetaan huolellisesti pumpulipuikolla pari kertaa päivässä.

15. Tynkä putoaa yleensä 7–10 päivässä

Suurimmalla osalla vauvoista tynkä tippuu ensimmäisen viikon jälkeen. Ei ole kuitenkaan ongelmallista, jos tynkä jää vauvaan tätä pidemmäksi aikaa. Pidä vain napa kuivana. Silloin sinun ei tarvitse huolehtia tyngästä.

Mitä mieltä olet artikkelista?