Kaaduitko? Kolhitko raskausmahaasi? Huoleen on syytä vain harvoin: kaatumisen aiheuttamat keskenmenot ja ennenaikaiset synnytykset ovat luultua harvinaisempia.

Viimeksi päivitetty 7.7.2008

Kaatumisesta aiheutuvat keskenmenot ja ennenaikaiset synnytykset ovat äärimmäisen harvinaisia, vakuuttaa kätilö Martta Korhonen.


 


Korhonen sanoo, ettei hänelle ole uransa aikana tullut yhtäkään kaatunutta äitiä, joka olisi menettänyt lapsensa kaatumisen takia.

”Kohtu on lihas. Siksi kohtu antaa hyvin periksi ja suojaa lasta äidin kaatuessa”, Korhonen sanoo.

Tilastollisesti on todennäköisempää menettää lapsi auto-onnettomuudessa kuin kaatumalla.

Testaa raskausajan riskisi – oletko hyvä koti sikiölle?

”Kaksi kolmasosaa raskausajan fyysisistä traumoista johtuvista komplikaatioista on peräisin auto-onnettomuuksista. Kaatumisten ja muiden tapaturmien osuus on yksi kolmasosa. Lukuun on laskettu mukaan myös kotiväkivallan aiheuttamat komplikaatiot”, istukan ennenaikaisesta irtoamisesta väitöskirjan tehnyt erikoislääkäri Minna Tikkanen kertoo.

Suurin osa ennenaikaisista synnytyksistä johtuu luonnollisista syistä kuten lapsiveden menemisestä, raskausmyrkytyksestä ja sikiön sairaudesta.

Milloin sikiö on vaarassa?

Sikiölle vaarallinen isku on tyypillisesti todella kova.

”Kaatumisen täytyy aiheuttaa niin kova isku, että kohtu repeää tai istukka irtoaa. Tähän eivät yleensä riitä pienet pyllähdykset, joita sattuu varsinkin talvella melko paljon viimeisellä kolmanneksella oleville odottajille”, Korhonen kertoo.

Esimerkiksi autokolarikaan ei aina aiheuta istukan irtoamista tai kohdun repeämistä. Vakavissa loukkaantumisissa istukan irtoamisen riski on noin 20–25 prosenttia.

Toisaalta kaatuminen saattaa aiheuttaa komplikaatioita, jotka varmasti säikäyttävät odottajan.

”Pienestä istumalennostakin voi seurata esimerkiksi ennenaikaisia supistuksia. Tällaiset tapaukset saadaan kuitenkin usein lääkityksellä kuntoon”, Korhonen huomauttaa.

Kaatunut aina sairaalaan

Vaikka keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riski on pieni, kaatuneen äidin on silti syytä ottaa yhteyttä sairaalaan.

”Odottaja ei itse pysty päättelemään, kuinka vakava kaatuminen on ollut kyseessä. Siksi pyydämme potilaan aina paikalla ja seuraamme pitkään sikiön sydänääniä. Vain näin voimme varmistua siitä, että lapsella on kaikki hyvin. Lisäksi lääkäri tarkastaa ultraäänellä, ettei istukka ole vaurioitunut kaatumisesta”, Korhonen sanoo.

Äidin tila kaatumisen jälkeen antaa osviittaa onnettomuuden vakavuudesta lapselle. Jos äiti ei ole menettänyt tajuntaansa, on erittäin todennäköistä, ettei myöskään lapselle ole käynyt mitään.

Varmuus vaatii kuitenkin aina tutkimuksia.

Haluatko sähköpostiisi joka viikko ajankohtaista ja kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

 

Odottajien keskustelut foorumilla lasketun ajan mukaan

Pst! Käy hakemassa oma, ilmainen Vauvan odotus -oppaasi apteekista. Löydä lähin apteekkisi!

Mitä mieltä olet artikkelista?