Jo 16-viikkoinen sikiö aistii ääniä kohdun ulkopuolelta. Foorumiäidit kertovat, millaisen musiikkiympäristön he tarjosivat syntymättömille vauvoilleen.

Viimeksi päivitetty 25.6.2018

Sikiö alkaa kuulla kohdun ulkopuolisia ääniä jo ennen raskauden puoliväliä. Tuttu äänimaisema luo turvaa, ja tutkimusten mukaan sikiövaiheessa kuullut laulut rauhoittavat vauvaa syntymän jälkeenkin. Kaikkein mieluisinta kuunneltavaa sikiölle ovat omien vanhempien äänet. Nimimerkki Rosalina kertoo tarjonneensa syntymättömille vauvoilleen monipuolisen musiikkiympäristön:


 


”Laulelen ja hyräilen (ja viheltelen) paljon, joten vauva kuulee mun mölinää kyllä varmaan kyllästymiseen asti. Monesti musiikin rytmiä taputan vatsaani, jospa siitä tarttuisi hyvä rytmitaju pikkuiselle. Ja jo esikoista odottaessa hankin tarkoituksen mukaiset isot, langattomat kuulokkeet, joita pidän masun päällä ja soitan vauvalle monenlaista musiikkia lastenlauluista klassiseen. Soittorasiaa kuunnellaan masuvauvan kanssa myös lähes päivittäin. Ja bola-korun helinä on yksi kilkatus lisää vauvan äänimaailmaan”, Rosalina listaa.

Rytmi veressä

Myös nimimerkki Marmoritar kuunteli paljon musiikkia raskausaikana. Hän uskoo, että jo kohdussa saatu musiikkikylpy on tehnyt hänen lapsistaan musiikin ystäviä.

”En käy missään keikoilla, mutta musiikkia tulee kuunneltua ylipäätään aika paljonkin. Joko ihan radiosta tai sitten Youtuben tai Spotifyn kautta niin ilmeisesti oppivat jo mahassa sitä kuuntelemaan, kun sen verran se tuntuisi veressä sitten heillä olevan.”

”Laulaminen ehdoton nounou”

Kaikista äideistä laulaminen syntymättömälle lapselle ei tunnu luontevalta: Jotkut kokevat näkymättömälle yleisölle laulamisen vaivaannuttavana. Toiset taas eivät pidä laulamisesta ylipäätään, kuten nimimerkki Taikapilvi:

”Mulle kaikki laulaminen on jotenki ehdoton nounou, joten mun lauluääntä lapset ei oo ikinä kuullu eikä tuu kuulemaan. Muuten musiikin kuuntelu rajoittuu lähinnä auton radioon.”

Lauloitko sinä vauvallesi raskausaikana? Entä kuuntelitko paljon musiikkia? Rauhoittuiko vauvasi samoihin lauluihin syntymänsä jälkeen? Osallistu keskusteluun foorumilla: Millaisen musiikkiympäristön tarjosit/tarjoat vauvallesi?

Mitä mieltä olet artikkelista?