Äidit ovat laulaneet ja jutelleet maha-asukeilleen aikojen alusta lähtien. Nykyään sikiöt altistuvat hyvin erilaisille musiikkigenreille. Voiko jokin musiikki olla sikiölle jopa haitaksi?

Viimeksi päivitetty 13.12.2010

Korvat alkavat kehittyä jo kolme viikkoiselle sikiölle. Kuuloaistimus ei ole vielä terässään niin pienellä masuvauvalla. Jo 16 viikkoisen sikiön on havaittu kuitenkin aistivan ääniä kohdun ulkopuolelta.Varsinkin raskauden viimeisellä kolmanneksella sikiö kuuntelee mielellään varsinkin äidin ääntä. Vauva ei tietenkään ymmärrä vielä sanoja, mutta äidin kokemat tunnelmat välittyvät myös mahaan.

Ritmo-merkkisellä mahakaiuttimella voi soittaa musiikkia suoraan kohtuun. Musiikin lisäksi mahakaiutin soveltuu isän ja sisarusten äänten esittelyyn vauvalle. Yritys kertoo, että heidän kaiuttimensa avulla isän ääni voidaan tehdä yhtä tutuksi vauvalle kuin äidin ääni.

Lue myös: Ultra paljastaa salaisuudet

Epäluonnollisia vaikutteita

Sikiöaikaisista musiikkiaistimuksista väitellyt musiikkikasvatuksen tohtori Kaarina Marjanen pitää mahamusiikkikaiutinta jopa haitallisena.

”On tietyt periaatteet joiden varassa sikiö kehittyy ja saa kokemuksia kohdun ulkopuolisesta maailmasta. En lähtisi muuttamaan luonnonmukaisia lähtökohtia apuvälineillä”, Marjanen sanoo.

Marjanen tosin myöntää, että vauvaa rauhoittaa, kun hän kuulee niitä lauluja syntymän jälkeen, joita hänelle on soitettu jo sikiövaiheessa.

”Tuttu äänimaisema luo turvaa. Oleellista on jatkumo raskausajan musiikkielämyksiin”, Marjanen kertoo.

Lue myös: Onko perheesi D-vitamiinitasot kohdillaan?

Räimettä vai rauhaa?

Kun sikiölle soittaa musiikkia – oli käytössä sitten mahakaiutin tai sitten ihan perinteinen äänentoistojärjestelmä – minkälainen musiikki on sikiölle sopivinta?

”Mitään tiettyä sikiöiden suosikkigenreä ei voida määritellä”, Marjanen huomauttaa.

Tärkeää on, että äiti nauttii kuulemastaan, sillä äidin hyvänolontuntemukset välittyvät sikiölle.

”Äiti voi mennä vaikkapa rock-konserttiin. Jos äiti nauttii musiikista, en usko että siitä on haittaa sikiölle”, Marjanen kertoo.

Basson voimakas kumina voi tosin joskus ärsyttää sikiötä, vaikka äiti pitäisikin musiikista.

”On tärkeä tarkkailla sikiön reaktioita. Jos äiti saa supistuksia tai jos äidistä tuntuu huonolta, se on merkki siitä, että musiikki on liikaa sikiölle”, Marjanen kertoo.

Lue myös: Terveisiä mahasta!

Laula itse!

Nauhoitettua musiikkia tärkeämpää on vanhempien äänet.

”Sikiölle on mieluista, jos äiti laulaa itse. Se vahvistaa äiti-vauvasuhdetta”, Marjanen sanoo.

Entäpä isä? Mahakaiutinta kun markkinoidaan välineenä, jolla isä pääsee laulamaan sikiölle yhtä suurella äänenvoimakkuudella kuin äiti. Lujittaako mahakaiutin siis isä-lapsisuhdetta?

”Vauva kyllä kuulee isän äänen ja tunnistaa sen syntymänsä jälkeen, vaikka minkäänlaista apuvälinettä ei olisi käytetty. Riittää, että isä on mukana arjessa ja huolehtii äidin hyvinvoinnista, sillä se heijastuu myös sikiön vointiin”, Marjanen summaa.

Lue Kaarina Marjasen tutkimus Belly Button Chord

Mitä mieltä olet artikkelista?