Tiia on raskausviikolla 16. Lääkäri Niina Humalajärvi tekee ultraäänitutkimuksen:

Viimeksi päivitetty 6.3.2020Raskausviikot vaikuttavat paljolti siihen, mitä ultraäänellä pystytään näkemään. Viikolla 16. tehdyssä ultraäänitutkimuksessa pystyttiin selvittämään seuraavia seikkoja:


 


  • Vauvan rakenteita näkyy jo selkeämmin kuin alkuraskauden ultrassa. Varsinaiselle rakenneultralle on kuitenkin liian varhaista.
  • Vauvan syke löytyy hienosti.
  • Istukan koko on tässä vaiheessa suuri kohtuun verrattuna. Istukan paikkaa voidaan katsoa, mutta vaikka istukka olisi alhaalla, se todennäköisesti siirtyy raskauden edetessä korkeammalle. Kohdunsuun eteen asettunut istukka voi estää alatiesynnytyksen.
  • Lapsiveden määrä on hyvä. Jos lapsivettä olisi enemmän tai vähemmän, tarkistettaisiin,toimiiko istukka normaalisti. Lapsiveden epätyypillinen määrä voi viitata myös siihen, että sikiön kehityksessä on jotain poikkeavuutta. Alkuraskauden kohdalla hyvin harvoin lapsiveden määrässä on kuitenkaan poikkeavuutta.

Raskausviikot vaikuttavat paljolti siihen, mitä ultraäänellä pystytään näkemään. Viikolla 16. Pystyttiin selvittämään seuraavia seikkoja:

  • Vauvan rakenteita näkyy jo selkeämmin kuin alkuraskauden ultrassa. Varsinaiselle rakenneultralle on kuitenkin liian varhaista.
  • Vauvan syke löytyy hienosti.
  • Istukan koko on tässä vaiheessa suuri kohtuun verrattuna. Istukan paikkaa voidaan katsoa, mutta vaikka istukka olisi alhaalla, se todennäköisesti siirtyy raskauden edetessä korkeammalle. Kohdunsuun eteen asettunut istukka voi estää alatiesynnytyksen. Lapsiveden määrä on hyvä. Jos lapsivettä olisi enemmän tai vähemmän, tarkistettaisiin, toimiiko istukka normaalisti. Lapsiveden epätyypillinen määrä voi viitata myös siihen, että sikiön kehityksessä on jotain poikkeavuutta. Alkuraskauden kohdalla hyvin harvoin lapsiveden määrässä on kuitenkaan poikkeavuutta.
  • Niskapoimu-ultraa ei voida enää tehdä, sillä niskapoimun turvonneisuus katoaa viikolla pian viikon 14 jälkeen. Yleensä np-ultra tehdään viikolla 11-13, jolloin niskaturvonneisuutta esiintyy. Niskapoimun turvonneisuus tarkoittaa kromosomipoikkeaman kuten Downin syndrooman korkeampaa riskiä. Niskaturvotus voi viitata myös sydänvikaan. On kuitenkin hyvä huomioida, että turvotus tarkoittaa ainoastaan kohonnutta riskiä. Lapsella ei turvotuksesta huolimatta ole välttämättä mitään erityistä haastetta. Lisätutkimuksia tehdään haluttaessa joko lapsivesipunktiolla tai äidin verta analysoivalla NIPT-tutkimuksella. Tiian kohdalla niskapoimu-ultra oli tehty jo aikaisemmin, eikä siinä esiintynyt mitään poikkeavaa.
  • Mehiläisen ultraäänilääkäri Humalajärvi yrittää saada vihiä vauvan sukupuolesta. Vielä on kuitenkin liian varhaista sanoa, onko Tiian raskaudessa kyse tytöstä vai pojasta. Vauva myös pysyttelee sukupuolen tunnistuksen kannalta huonossa asennossa.

Videojuttu on tehty yhteistyössä Mehiläisen synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Niina Humalajärven kanssa. Kiitokset myös Tiialle ja hänen vauvalleen ultraäänimallina toimimisesta!

Mitä mieltä olet artikkelista?