Kesä yllätti vanhemmat. Tai ainakin minut. Miten suojata lapset auringolta, entä miten varmistaa lasten riittävä nesteiden nauttiminen? Ja miten pitää hattu vauhtitaaperon päässä?!

Viimeksi päivitetty 18.5.2018

Kesä tuli rytinällä Suomeen. Täällä Turun liepeillä lämpötila on ollut hellelukemissa jo useamman päivän. Tänään elohopea kipusi 30 lämpöasteeseen. Aivan absurdia, että toukokuussa on tällaiset kelit. Suomessa!



Kuuma keli tuo tullessaan monenlaista päänvaivaa vanhemmille. Miten suojata lapset auringolta? Miten varmistaa, että he nauttivat tarpeeksi nesteitä? Entä suola – hikoiluhan horjuttaa kehon suolatasapainoa? Ja miten saa hatun pysymään vauhdikkaan taaperon päässä?

Kaksi vanhinta lastamme onneksi pitävät hatut päässään suosiolla.

Aurinkovoidetta ja pitkähihaisia paitoja

Minä ainakin olen pohtinut tätä kaikkea paitsi viime viikolla Kreetalla, nyt myös koto-Suomessa. Aurinkosuoja-asiassa olen päätynyt seuraavaan ratkaisuun: vauvalle pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet, taaperolle fysikaalista aurinkovoidetta (ja myös mahdollisimman pitkähihainen paita ainakin päivän kuumimpaan aikaan) ja isommille lapsille aurinkovoidetta runsas määrä tasaisin väliajoin.

Nesteasia on ollut suht simppeli, sillä ainakin perheen pojat juovat reippaasti vähän viileämpinäkin päivinä. Myös paljon nestettä sisältävät hedelmät maistuvat: Eilen nuo vetäisivät kahteen pekkaan kokonaisen vesimelonin noin kymmenessä minuutissa! Vauva puolestaan tissuttelee maitoa mukavat määrät monta kertaa päivässä, ja nyt pahimpina hellepäivinä olen vielä lisännyt maidon määrää, vaikka se sitten olisikin pois muusta nautitusta ravinnosta.

Varjoon, mars!

Suolatasapainoseikkaa pohdin aikani, mutta sitten valistin itseäni internetissä, joka väitti (jopa luotettavin lähtein), että suolaa ei tarvitse nauttia tavallista enempää helteelläkään. Lapset myös hikoilevat aikuista vähemmän, joten hikoilu ei pääse horjuttamaan heidän suolatasapainoaan pahasti.

Tärkeämpää lienee varjella lapsia liialta auringolta varjossa oleskelulla ja suojaavilla hatuilla. Se tietysti on helpommin sanottu kuin tehty. Varmin keino on järjestää jotakin kivaa tekemistä varta vasten pihan varjoisimpaan kohtaan. (Jos lapset saisivat päättää, sellaista olisi varmastikin kolmetuntinen jäätelönsyöntikilpailu.)

Nyt se hattu päähän!

Ja entä se hattu? No, sen päässä pitämiseen en ole vielä keksinyt vedenpitävää keinoa. Isommille lapsille voi jo puhua järkeä, mutta järki ei ole taaperomme vahvin puoli. Välillä tepsii vetoaminen taaperon matkimishaluun (”Katso nyt, isoveikallakin on lippis!”), toisinaan taas realiteettien esittäminen vaahtosammuttimeen uppoavalla tavalla (”Jos et pidä hattua, voi aurinko pistää, ja sitten tulee pipi.”). Joskus ei auta muu kuin suoraviivainen uhkaus: ”Nyt hattu päähän tai mennään suoraan sisälle!”

Ja taas on hattu lentänyt päästä.

Suureksi harmikseni nyt myös vauva on alkanut kiskoa hattua päästään, eikä repimisintoisilta pikkukourilta säästy edes leuan alle solmittavin nauhoin varustettu lakki. Miksi, oi miksi lapset eivät halua ymmärtää omaa parastaan!

Millaisia haasteita helle on tuonut teille? Tule valittamaan vaikeuksistasi ja ratkomaan muiden pulmia foorumille: Päästä lentävä hattu ja muut hellehaasteet

Kuka siellä?
Uusperhesadun takana on – kukapa muukaan kuin – uusperheellinen Satu. Sadun lisäksi perheeseen kuuluu neljä lasta, aviomies ja jättikani nimeltä Osku Palomies. Blogissa kurkistetaan uusperheen elämään ja pohditaan vanhemmuuden moninaisia teemoja. Tsekkaa myös instagramista @uusperhesatu

Lisää Uusperhesatulta:

Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?