Rintojen muoto muuttuu jokaisella naisella pitkin elämää – myös raskauden ja imetyksen aikana. Niiden koko voi vaihdella monta kuppikokoa painon ja hormonaalisten muutosten vaikutuksesta. Mutta kuinka käy rinnoille imetyksen jälkeen?

Viimeksi päivitetty 25.8.2022

Imetyksen tärkeyttä hehkutetaan, eikä suotta: äidinmaito on vastasyntyneelle vauvalle parasta ravintoa.


 


Imetys edesauttaa myös kohdun supistumista ja edistää äidin ja vauvan kiintymistä. Elämä synnytyksen jälkeen pyöriikin suurelta osin tissien ympärillä.

Mutta millaisen mullistuksen rinnat oikeastaan käyvät läpi raskauden ja imetyksen aikana?

Raskaushormonit kasvattavat rintoja

Hormonaaliset muutokset saavat rintojen koon ja muodon muuttumaan esimerkiksi kuukautisten aikaan. Samat hormonit vaikuttavat rintojen kokemiin muutoksiin myös raskaus- ja imetysaikana:

Raskauden aikana rinnat kasvavat ja kiinteytyvät. Hormonien, kuten estrogeenin ja progesteronin, vaikutuksesta rintoihin muodostuu uusia maitorakkuloita. Prolaktiini edistää puolestaan maitorakkuloiden solukehitystä.

Maitoa jo viimeisellä kolmanneksella

Raskauden kolmannesta kuukaudesta lähtien rintarauhaset erittävät jo pieniä määriä ternimaitoa, mutta varsinaisesti maidontuotanto käynnistyy vasta synnytyksen jälkeen.

Istukan poistuttua estrogeenin tuotanto vähenee voimakkaasti, mikä saa aikaan varsinaisen maidonerityksen.

Synnytyksen jälkeen rintarauhasen ja nännipihan lihassyyt lisäksi supistuvat, mikä edistää rintojen tyhjenemistä.

Maidonnousu tekee kipeää

Kolmantena tai neljäntenä päivänä synnytyksen jälkeen rinnat täyttyvät verellä ja imunesteellä, sillä verenkierron vilkastuessa maitorakkuloiden toiminta tehostuu ja varsinainen maidoneritys käynnistyy.

Kun maidonnousu alkaa, rinnat turpoavat entisestään, ja maidonvirtaus saattaakin venyttää rintojen ihoa ja kudoksia entisestään.

Maidontuotannon käynnistyttyä rintaan muodostuu tiheämpää kudosta. Imetyksen jälkeen sekä rasvakudos että sidekudos saattavat muuttua. Kun rintarauhaset kutistuvat takaisin samaan kokoon kuin ennen raskautta, rinnat saattavat olla tyhjän ja roikkuvan tuntuiset.

Raskaus vaikuttaa imetystä enemmän

Monet naiset pelkäävätkin, että rinnat lätistyvät ja alkavat riippua imetyksen takia. Jotkut naiset ovat jopa päättäneet, etteivät imetä, jotta rinnat eivät menisi pilalle.

Vuonna 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan rintojen kokemat muutokset eivät kuitenkaan johdu imetyksestä, vaan rintojen ulkomuotoon vaikuttavat enemmän rasvaprosentti, raskauksien määrä, suuri kuppikoko ennen raskautta, ikä ja tupakointi.

Rintojen muoto ja koko muuttuvat eniten jo raskauden aikana, kun hormonit saavat rinnat kasvamaan, ja kun paino nousee ja laskee. Imettämistä ei siis kannata jättää väliin rintojen riippumisen vuoksi.

Palautuvatko rinnat imetyksestä?

Kaikki rinnat ovat yksilöllisiä myös raskauden ja imetyksen suhteen. Se, mitä tapahtuu toisen rinnoille imetyksen jälkeen, ei välttämättä tapahdu toiselle, joten rintojen vertailu on turhaa.

Joillain naisilla rintojen muoto ei muutu miksikään raskauden ja imetyksen aikana, kun taas toisilla ne saattavat muuttua litteämmiksi tai roikkuvammiksi. Joillain rinnat saattavat jäädä kuppikokoa pienemmäksi, joillain suuremmiksi. Rintojen muoto ja niiden muutokset ovat hyvin yksilöllisiä, ja suurimpana tekijänä rintojen palautumisessa on luultavasti genetiikka.

Rintojen roikkumista voi ehkäistä terveellisillä elämäntavoilla ja rintaa hyvin tukevilla rintaliiveillä. Varsinkin suuria ja hyvin täysiä rintoja kannattaa tukea imetysaikana, jotta ihokudos ei veny. Loppu on kiinni perintötekijöistä.

Lähteet: Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, WebMD

Lue myös:

 

Mitä mieltä olet artikkelista?