Raskaus, synnytys ja imetys muuttavat naisen kehoa, mutta kuinka pysyvästi? Foorumillamme äidit kertovat kehonsa palautumisesta sekä siitä, jättikö äidiksi tulo pysyviä jälkiä.

Viimeksi päivitetty 15.5.2018

Äidiksi tulo muuttaa naista ehkä eniten henkisesti, mutta fyysisiltä muutoksiltakaan ei voi välttyä. Raskaana ollessa vatsa kasvaa ja iho venyy, ja imettävän äidin rinnat täyttyvät maidolla. Seurauksena voi olla muun muassa raskausarpia, löysää ihoa, lisäkiloja ja hormonien aiheuttamaa hiustenlähtöä.Mutta voiko raskaudesta, synnytyksestä ja imetyksestä palautua entiselleen? Onko entinen vaatekoko saavutettavissa vai pitääkö vaatekaapin sisältö laittaa uusiksi?

Avokkaat vaihtoon

Foorumikeskustelun mukaan kehon palautuminen vauvan tulosta on hyvin yksilöllistä. Vaikka raskauskiloista pääsisikin, voi jäädä muita – pysyviäkin – muutoksia.

“Maha on paljon pehmeämpi ja roikkuu. Kuppikoko suureni yhdellä ja kengän koko puol numeroa eli avokkaat meni vaihtoon. Paino ( ja vaatekoko) on sama. Raskauskiloja tuli kait noin 9 kg. 10 päivää synnytyksestä kiloja oli jäljellä 1 kg”, kirjoittaa nimimerkki Eclipse.

Nahkalirpake alavatsalla

Kehon muutokset ovat tuttuja myös nimimerkille SeToinen, joka kertoo kroppansa muuttuneen paljon tuplaäitiyden myötä.

“Nahkalirpake alavatsalla, vatsan nahka ihan ryppyinen runsaiden raskausarpien takia, tissit pieneni ainakin yhdellä kuppikoolla, jalan lesti leveni, painoa (vielä) +3-4kg verrattuna ennen ekaa raskautta, vatsalihasten erkauma huomattava”, hän luettelee.

Kroppa palautui ennalleen

Osa keskusteluun osallistuneista äideistä kertoo säästyneensä kehon pysyviltä muutoksilta ja palautuneensa nopeasti täysin ennalleen. Nimimerkin Minnie89 raskauskilot häipyivät imetyksen myötä muutamassa kuukaudessa:

“Vatsa oli puoli vuotta synnytyksestä vielä hiukan löysä mutta syksyllä kroppa oli kaikin puolin entisensä. Kroppa ei muuttunut raskauden myötä, vaan samat vaatteet sopivia kuin aiemminkin. Raskauden aikana tuli raskausarpia rintojen alle, mutta nekin ovat haalistuneet näkymättömiin, vaikka siihen oli silloin vaikea uskoa.”

Imetys toimi rasvaimuna

Samanlaisia kokemuksia on nimimerkillä Taikapilvi, jolle ei jäänyt ohentuneita hiuksia ja löysää vatsanahkaa kummempia jälkiä.

“Mulla kilot lähti käsittämättömän vauhdilla, mulle imetys toimi kunnon rasvaimuna ja painan nyt vähemmän kuin aikana ennen esikoista.”

Taisteluarvet muistuttavat lapsista

Muutoksia tai ei, suurin osa keskustelijoista kertoo olevansa armollisempia vartaloaan kohtaan äidiksi tultuaan. Epätäydellisyydet eivät enää haittaa, ja omaa kehoa on helpompi rakastaa.

“Lapsen saamisen jälkeen olen ollut tyytyväisempi kroppaani kuin ikinä, vaikka ei se ole mikään missin vartalo. Kaikki se epävarmuus ja häpeily on loppunut kokonaan ja tilalla on vain rentoutta. Minun kroppani kuuluu minulle”, kirjoittaa Suski75.

“En antais muutoksia pois mistään hinnasta kun jokainen ”taistelu arpi” muistuttaa mun lapsista. Kannan kroppani ylpeydellä, onhan se tehnyt jotain uskomatonta! Se on luonut (ja luo) elämää:) Äidit, hyvä me!:)”, iloitsee puolestaan Äippä x5.

Miten sinun kehosi palautui äidiksi tulosta? Palasitko entiseen vaatekokoosi? Jättikö vauva kehoosi pysyviä jälkiä? Tule kertomaan se foorumille: Miten kehosi palautui raskaudesta? Muuttuiko jokin pysyvästi? 

 

 

Mitä mieltä olet artikkelista?