adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Vau.fi tutustuu synnytyssaliin

 

Minkälainen on jakkara? Entäpä synnytyspallo? Mitä laitteita synnytyssalissa käytetään? Vau.fi kävi tutustumassa Kätilöopiston sairaalaan.

Kuvassa yllä näkyy Kätilöopiston sairaalan synnytyssali. Tila on suuri ja valoisa. Seiniä koristavat tapetit.

Lue myös: Miten synnytys alkaa? 


 

Yhdessä synnytyssalissa on amme. Ammetta käytetään avautumisvaiheessa kivunlievitykseen. Kun synnytys on käynnissä, äiti voi mennä ammeeseen.

Kuuma vesi rentouttaa äitiä ja kivut vähenevät. Ammeessa voi käyttää ainoastaan ilokaasua. Jos äiti ottaa puudutuksen, hänen on poistuttava ammeesta.

Toisissa sairaaloissa ammeeseen saa myös synnyttää. Esimerkiksi Kätilöopiston sairaalassa vesisynnytys onnistuu. Amme sijaitseekin kätevästi synnytyssalin yhteydessä.

Lue myös: Vesisynnytys rauhoittaa äitiä 


 

Jakkaraa käytetään synnyttämiseen. Toisten äitien on helpompi ponnistaa pystymmässä asennoissa kuin sängyssä. Jos lapsella on poikkeavat sydänäänet, jos lapsi on yli nelikiloinen tai jos lapsivesi on vihreää, jakkaralla synnytys ei ole mahdollista.

Avautumisvaiheessa voidaan istua pallon päälle. Lannetta keinuttava liike helpottaa kipua. Myös keinutuolissa istuminen auttaa saman periaatteen mukaan. Pallon päällä voi myös synnyttää, mutta se on erittäin harvinaista.

Lue myös: Pystysynnytys on pop 


 

Vauvan sydänääniä voidaan kuunnella vatsanpäältä (laite kuvassa vasemmalla) sekä suoraan lapsen päästä (oikealla).

Lapseen kiinnitettävän sydänäänianturin päässä on pieni spiraalin muotoinen metallilanka, joka kiertyy vauvan päänahkaan. Anturi kiinnitetään lapsen päähän, jos ääniä ei kuulla hyvin vatsan päältä tai jos sydänäänissä havaitaan poikkeamia.

Lue myös: Kotidopplerilla sydänäänten äärellä 


 

Kätilöt seuraavat vauvan sydänääniä monitoreista niin synnytyssalissa kuin myös muissa huoneissa, joihin käyrät välittyvät. Vauvojen hyvinvointia valvotaan jatkuvasti, sillä yksi sydänäänimonitori on sijoitettu kätilöiden kahvihuoneeseen.

Lue myös: Synnytys läpivalaisukuvissa 


 

Kuvassa on imukuppeja kolmelta aikakaudelta. Nykyään käytetään enimmäkseen Kiwi-merkkistä imukuppia (kuvassa vasemmalla). Uusi kuppi on syrjäyttänyt vanhan pehmeän silikonista tehdyn imukupin (keskellä) sekä vielä vanhemman metallisen kupin (oikealla).

Lue myös: Kuinka paljon synnytys sattuu? 
Kätilöopistolla vauva pääsee syntymän jälkeen äidin rinnalle ihokontaktiin. Ensi-imetyksen jälkeen vauva mitataan ja punnitaan. Tukihenkilö saa avustaa kätilöä kylvetyksessä.
Synnytyssalien läheisyydessä on ensihoitohuone. Jos vauvalla on hengitysvaikeuksia, annetaan vauvalle happea. Hengitysteistä voidaan myös imeä limaa ja lapsivettä.

Yleensä lapsi palaa vanhempien luokse ensihoitohuoneesta toimenpiteiden jälkeen. Jos vauva tarvitsee lisähoitoa, hänet siirretään lastenosastolle.

Lue myös: Sektio eli keisarileikkaus 


 

Synnytyksen jälkeen äiti ja lapsi siirtyvät omaan huoneeseen lepäilemään. Perhehuoneissa myös isät voivat yöpyä ja tutustua uuteen tulokkaaseen.

Kätilöopistolla jokaisen perhehuoneen oven vieressä on pieni liitutaulu, jolle vanhemmat voivat kirjoittaa nimensä ja mahdollisesti myös vauvan tulevan nimen. Tässä huoneessa majaili kolmen kopla: Pikkis, Monika ja Aki. Onneksi olkoon koko perheelle!

Mikä on sinun synnytyssairaalasi? Lue kokemukset sairaalasta ja kerro oma kokemuksesi osastolta!

Kuvat: Tiina Pokkinen

Lue myös:

Vau.fi tutustuu päiväkotiin
Vau.fi tutustuu Vauvakinoon
Vau.fi tutustuu muskariin
Vau.fi tutustuu neuvolaanPäivitetty 29.09.2016
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 12
muistoja <3
Kirjoittaja Santtu 16.08.2012
Tulipas jännä fiilis..kun juuri kyseisessä sairaalassa vuosi sitten synnyttänyt..ja juu imukuppiakin yritettiin..Todella hyvä sairaala ,hyvät muistot =)
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Imukuppi
Kirjoittaja Äiti 13.11.2011
Onko imukuppi todella jo niin yleinen käytäntö synnytyksessä, että se pitää oikein kuvata rutiinivälineisiin. Aika järkyttävää, jos niin on:(
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Kiva mutta
Kirjoittaja Miia 16.03.2010
Harmi, että kuvasarja on kätilöopistolta, kun sinne en kuitenkaan ole menossa synnyttämään. Tietenkään kaikkialta ei voi olla samanlaista kuvasarjaa. Mutta silti kiva lukea ja katsella läpi.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Mukava
Kirjoittaja Maria 12.03.2010
Olen käynyt jorvissa tutustumassa, ja silti tämä oli erittäin hyvä kuvasarja sekä selkeä tekstitys :) ja oli kiva nähdä miltä imukuppi näyttää
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Mukava tutustua etukäteen!
Kirjoittaja Jonna 12.03.2010
Oli hyvä pikkuinen selvitys synnytyssalista, kun kaikki on uutta. Helpottaa omaa menoa tuonne hetken kuluttua ettei kaikki tule yllätyksenä.

Kiitos.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Kiitos!
Kirjoittaja Annika 11.03.2010
Oli tosi kiva kuvasarja :) Täällä päin ei sairaalaan pääse tutustumaan ollenkaan ja oli jotenkin kiva nähdä imukupit, synnytysjakkara sun muut, olen aina miettinyt, että miltä nekin näyttävät...
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Asiallinen!
Kirjoittaja Kätilönä salissakin ollut 11.03.2010
Mielestäni artikeli ja kuvasarja oli erittäin hyvä, realistinen ja silti turvaa ja yksilöllisyyttä huokuva : ) Varmasti löytyy monia ensisynnyttäjiä, jotka pohtivat millainen se synnytys"sali" oikein on! Aina on helpompi mennä vieraaseen paikkaan, jos on edes kuvien kautta saanut jonkun realistisen näkemyksen. Eikä se synnytys mitään pelkkää tuskahuurua ole, kyllä siinä ehtii usein tuntikausia tiirailla sen huoneen seiniä! Omasta synnytyksestäni jäi synnytyshuoneen taulu elävästi mieleen, en ollut kiinnittänyt tauluun kätilötyöni aikana erityistä huomiota, mutta oman lapsen syntyessä se oli sellainen kiintopiste, josta hain ponnistuksissa voimaa. Ympäristöllä on merkitystä ; )
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Mitähän?
Kirjoittaja Hmmm... 11.03.2010
Itse myös ensisynnyttyjä, mutta en nyt mitään hyötyä nähnyt noista kuvista. Kyllä nyt tiedän jo muutenkin suurinpiirtein miltä siellä tulee näyttämään ja veikkaan ettei niissä tuskissa paljon mieti huonetta. :)
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Kiitos ihanasta kuvasarjasta
Kirjoittaja Miia 08.03.2010
ja tekstitykestä! Vaikka sektio onkin lantion takia tulossa niin silti kiva oli lukea tämä artikkeli ja katsoa kuvat läpi!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
synnytyssali
Kirjoittaja Laura 08.03.2010
Kiitos tästä! Oli ensisynnyttäjänä oikein mukava päästä "tutustumaan" synnytyssaliin ja välineistöön jo vähän etukäteen. Auttoi kummati synnytyksen suunnittelussa ja helpottaa mielikuvien syntymistä, kun osasta välineistä ei ollut aikaisemmin minkäänlaista käsitystä!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
synnytyssali
Kirjoittaja Katja 08.03.2010
Joo todella mukava näin ensisynnynttäjän silmin jo ajoissa nähdä miltä synnytyssali ja jotkut välineistä näyttävät! Kiitos.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
synnytyssali
Kirjoittaja marjatta 08.03.2010
hyvä juttu
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun