Olet täällä: Synnytys > Synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeen


Lapsivuodeaika kannattaa ottaa rauhallisesti

Synnytys ja sitä seuraavat viikot ja kuukaudet ovat mullistavia niin fyysisesti kuin henkisesti.

Raskaudesta palautuminen vie aikaa.

Mitkä apgar-pisteet?

Vastasyntyneen lapsen tilan arvioinnissa on käytetty vuosikymmenten ajan apgar-pisteitä. Vuonna 1952 kehitetyllä menetelmällä mitataan viittä osa-aluetta. Maksimipistemäärä on 10.
Lue lisää

Asiat pielessä synnytyksessä? Mitkä ovat äidin oikeudet?

Epäonnistuiko kivunlievitys synnytyksessä? Vai menivätkö asiat poskelleen jotenkin muuten? Jos äiti on tyytymätön kohteluunsa synnytyssairaalassa, asia kannattaa jutella hoitohenkilökunnan kanssa. Mutta entä jos yhteistä säveltä ei löydy?

Miten ja mistä äiti voi hakea oikeutta, jos asiat eivät selviä keskustelemalla?

Istukan veri hyötykäyttöön

Istukasta on hyötyä vielä synnytyksen jälkeenkin: sen sisältämä veri voidaan kerätä talteen auttamaan esimerkiksi leukemiaa sairastavia.

Lue lisää

Kaikki tämä on taas mahdollista

Raskaus estää äitiä tekemästä useita asioita. Toiset liittyvät mahan isoon kokoon, toiset puolestaan sikiön hyvinvointiin.

Katso mikä kaikki on jälleen mahdollista, kun et enää ole vauvan kotitalo.

Söisitkö sinä istukan?

Kun istukka on tehnyt tehtävänsä, useimmat jättävät sen sairaalan hävitettäväksi sen kummemmin asiaa ajattelematta. Mutta eivät kaikki: On ihmisiä, jotka uskovat istukan syömisellä olevan monia myönteisiä vaikutuksia terveyteen.

Lue lisää

Jouluksi kotiin

Ulla, 29 ja Topi, 28 saivat Hikka-tytön juuri ennen joulua 2011. Lue, miltä nuoresta parista tuntui, kun he odottelivat pääsyä vauvan kanssa aatoksi kotiin.

Lue lisää

Carina karisti 20 kiloa raskauden jälkeen

Kaksosraskaus ja huonot ruokailutottumukset toivat lisäkiloja, joista Carina halusi eroon. Hän muutti elintapojaan, karisti liikakilonsa ja voi paremmin kuin koskaan.

Katso kuvat ennen ja jälkeen.

Synnytysosastolla on kivaa ja kamalaa

”Miltä teistä on tuntunut sairaalassa olo synnytyksen jälkeen?” Vau.fi:n foorumilla kysellään.

Äidit suhtautuivat synnytysosastolla oloon monella tapaa, mutta jotain yhteistä äitien sairaalakokemuksissa on.

Synnytys vei ulosteen pidätyskyvyn

Anette sai synnytyksessä pahoja vaurioita. Kaksi päivää synnytyksen jälkeen Anette huomasi, että ulostetta valuu ulos. Hänelle oli kerrottu, että se ei ole epätavallista, ja voi kestää jonkin aikaa, ennen kuin kaikki on jälleen kunnossa. Mutta aika kului eikä tilanteeseen tullut helpotusta. Yli kolmen vuoden taistelun jälkeen hän kärsii yhä ulosteen pidätyskyvyttömyydestä.

Anette sai synnytyksessä pahoja vaurioita. Yli kolmen vuoden taistelun jälkeen hän kärsii yhä ulosteen pidätyskyvyttömyydestä.

Synnytysrepeämät voivat olla lieviä tai vaikeita

Lievimmillään repeämä on nopeasti paraneva nirhauma, vakavimmillaan pitkää toipumista vaativa välilihan ja sulkijalihaksen vaurio. Vaikeita repeämiä sai vuonna 2011 Suomessa 0,9 % synnyttäjistä.

Repeämät luokitellaan neljään luokkaan niiden vaikeusasteen mukaan.

Verta, hikeä ja kyyneleitä: näin keho toipuu synnytyksestä

Raskaus muuttaa naisen kehoa vähitellen. Odottaja saa runsaasti aikaa sopeutua muutoksiin vartalossaan. Synnytyksen jälkeen tilanne on toinen: kehossa tapahtuu yhdellä rysäyksellä paljon. Luvassa on paitsi hormonihuuruja, myös koko kirjo elimistön eritteitä: verta, hikeä, kyyneleitä – ja maitoa.

Mitä kaikkea naisen elimistössä tapahtuu, kun vauva on syntynyt?

Äidille sairaalasta väärä vauva Jyväskylässä

Mari Penttinen synnytti perjantai-iltana vaaleatukkaisen poikavauvan Jyväskylän keskussairaalassa, maanantain Iltalehdessä kerrotaan. Sunnuntaina äiti lähti kotiin – mukanaan tummatukkainen poika.

Lue lisää

Muuttuvatko häpyhuulet synnytyksessä?

Synnytys saattaa muuttaa jalkovälin ulkonäköä, mutta suuremmat muutokset ovat kuitenkin harvinaisia.

Lue lisää synnytyksen aiheuttamista alapäämuutoksista.

Po ge lai – kuukauden lapsivuodelepo

Miltä kuulostaisi kuukauden mittainen lapsivuodelepo synnytyksen jälkeen? Kiinalaisen tavan mukaan naisen on pidettävä synnytyksen jälkeen po ge lai. Tänä aikana tuore äiti ei saa tehdä kotitöitä eikä muutakaan raskasta. 

Lue lisää

Miten tisseille käy imetyksen jälkeen?

Riipparit, patalaput, ketunkorvat, tiskirätit. Raskauden ja imetyksen jälkeen rinnat saavat monesti uusia kutsumanimiä. Rintojen muoto muuttuu jokaisella naisella pitkin elämää, mutta kuinka käy rinnoille imetyksen jälkeen?

Lue, kuinka raskaus ja imetys vaikuttavat rintoihin.

Vauvan tuoksu on äidille kuin huume

Vanhemmat pitävät lapsistaan huolta, koska rakastavat heitä. Mutta mistä rakkaus johtuu?

Tutkimusryhmä selvitti, että tuoreiden äitien aivot reagoivat voimakkaasti vauvan tuoksuun.

Kolmen lapsen timmi äiti kysyy: ”Mikä sinun tekosyysi on?”

Maria Kang treenasi itsensä uskomattomaan kuntoon kolmen lapsen synnytyksen jälkeen. Hän julkaisi kuvan saavutuksestaan Facebookissa. Monet ovat syyttäneet Kangia äitien syyllistämisestä.

Lue lisää

Synnyttänyt nainen: ”En uskalla näyttää alapäätä miehelleni”

Synnytys saattaa muuttaa sukupuolielimien ulkonäköä. Toiset äidit potevatkin häpyhuulikompleksia. ”Häiritsee, ettei mies ole nähnyt alapäätäni synnytyksen jälkeen. Mies halusi antaa suuseksiä kolme kuukautta synnytyksestä, mutta en antanut tehdä mitään”, nimimerkki kirjoittaa. Seksuaaliterapeutti ja kätilö Salla Järvinen kertoo, miten ongelma on selätettävissä.

Lue lisää

Kuollutta vauvaa jäähdyttävä kehtokylmiö lisää jäähyväisaikaa – tekniikka käytössä jo useassa maassa

Australialaisessa sairaalassa kohtukuoleman kokeneet saavat jäähdyttävän kehdon avulla lisäaikaa hyvästellä vauva. Laitetta käytetään myös Yhdysvalloissa ja Englannissa. Ruotsissa on kehitetty Cubitus Baby -niminen laite samaan tarkoitukseen. Suomalaiset asiantuntijat suosittelevat laitetta suruprosessin kannalta.

Lue lisää

 

 Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.