Synnytyskokemus ei ole yhdentekevä naisen myöhemmille seksikokemuksille. Kontrollin menettämisen tunne ja yhdyntäkipu saattaa varjostaa naisen seksuaalisuutta ja parisuhteen hyvinvointia pitkään synnytyksen jälkeen. Joskus kipu voi jäädä kehoon kummittelemaan ja haitata seksin harrastamista, vaikka oikeaa kipua ei enää olisi.

Viimeksi päivitetty 14.12.2015

Synnytyksen jälkeinen yhdyntäkipu hiertää herkästi parisuhdetta

Useimmiten ihmiset haluavat, että seksi tuntuisi läheiseltä ja turvalliselta – ei pelottavalta. Jos seksiä jännittää synnytysmuiston tai yhdyntäkivun vuoksi, seksuaalisuus alkaa nopeasti näyttäytyä ongelmallisena.



Kivusta voi tulla ikään kuin kolmas pyörä parisuhteeseen. Siksi kipukokemukset ja kipumuistot eivät ole henkilökohtaisia asioita, vaan ne ovat seikkoja, joista pitää puhua puolison kanssa.

Tässä tyypillisiä oireita synnytyskivun vaikutuksista naisen seksuaalisuuteen:

  • Yhdyntäaktiivisuus laskee. Seksiin ei yksinkertaisesti uskalleta ryhtyä, kun synnytyksen jälkeen yhdyntä sattuu.
  • Naisen seksuaalisessa kiihottumisessa ilmenee puutteita.
  • Kommunikointi ja läheisyys puolison kanssa vähenevät.
  • Kipukokemus saattaa alkaa hävettää.
  • Naiselle saattaa herätä mustasukkaisuutta: kun puoliso nauttii seksistä ja itse ei pysty, tilanne saattaa tuottaa pettymyksen.
Suhde seksiin vaikuttaa

Synnytyksen vaikutus naisen seksuaalisuuteen on kiinni myös omasta aikaisemmasta suhtautumistavasta seksuaalisuutta kohtaan. Minkälainen merkitys seksillä on ollut naisen elämässä ennen synnytystä?

”Onko suhde seksiin ja seksuaalisuuteen ollut myönteinen ja nautintoa tuottava”, seksologi ja psykoterapeutti Tarja Santalahti kysyy.

Seksin sujuminen raskausaikana antaa myös näkymää siihen, miten se sujuu synnytyksen jälkeen. Suurin merkitys on kuitenkin sillä, miten nainen kokee synnytyksen.

Huono synnytyskokemus heijastuu helposti seksuaalisuuteen

Seksuaalisuuteen heijastuvat ongelmat eivät ole pelkästä fyysisestä kivusta kiinni. Kivun kokeminen sisältää aina myös henkisen puolen. Kipu koetaan aina myös tunnetasolla.

Toiselle synnytyskipu voi olla murskaavaa ja turvattomuutta aiheuttavaa, toinen taas kokee samantasoisen synnytyskivun myönteisemmässä valossa. Kyse on juuri kokonaisvaltaisesta synnytyskokemuksesta ja sen mahdollisista jälkiseurauksista naisen seksuaalisuudelle.

”Nettikommentit synnytyskivusta voivat olla täysin ylimitoitettuja. Nainen saattaa kokea kivun eri lailla, jos on lukenut paljon kertomuksia siitä, että synnytys sattuu tolkuttomasti ja paikat hajoavat. Voi olla vaikea ajatella, että tämä kipu kuuluu synnytykseen ja että se on rajallinen ja ajallaan ohi, jos on lukenut kauhukertomuksia”, kivun kokemukseen perehtynyt kliininen seksologi ja psykoterapeutti Tarja Santalahti kertoo.

Jos nainen kokee synnytyksessä voimattomuutta tai kontrollin menettämistä, avuttomuuden tunteet vaikuttavat helposti myöhempään seksuaalisuuteen. Vaikeaa synnytyskokemusta olisikin hyvä purkaa henkilökunnan kanssa. Kokemusta voi myös purkaa myöhemmin terapeutin kanssa.

Kipumuisto saattaa tuottaa jännittyneisyyttä

Seksi saattaa sattua pitkään synnytyksen jälkeen. Kivun kokeminen ja kipumuisto ovat omiaan haastamaan naisen seksuaalisuuden.

”Muisto kivusta voi jäädä elämään. Silloin syntyy pelkoa ja jännitystä seksiä kohtaan. Nainen saattaa ajatella, ettei pysty seksiin, koska se sattuu kuitenkin. Syntyy automaattisia ajatuksia: kohta sattuu, nyt varmaan jo sattuu”, Santalahti huomauttaa.

Naisen on hyvä selvittää, miten hän ajattelee ennen kuin häntä sattuu. Näitä ajatuksia olisi hyvä päästä Santalahden mukaan kyseenalaistamaan ja haastamaan. Ajatukset kun saavat naisen keskittymään ennen kaikkea kipuun, eikä tällaisessa ajatusprosessissa ole tilaa nautinnolle tai aistillisuudelle.

Lue myös

Puoliso voi tehdä paljon naisen seksuaalisuuden hyväksi

Parisuhteessa ilmenevät seksuaalisuuden ongelmat ovat aina molempien osapuolten ongelmia. Niinpä puoliso ei voi jättää ongelmaa pelkästään naisen ratkaistavaksi. Santalahti neuvoo puolisoa kuuntelemaan toisen kipukokemusta. Hän ei kuitenkaan suosittele loputonta ymmärrystä.

”Puoliso voi auttaa paremmin, jos hän kannattelee kivun ylitse. Hän on turvallinen ja rauhallinen, mutta ei pakene kivun sattuessa kumppaniin”, Santalahti huomauttaa.

Kipua voi lähteä suuntaamaan kumppanin kanssa muihin seikkoihin.

”Puoliso voi suudella, hyväillä kasvoja tai hieroa pakaroita. Kivun sijaan nainen voi suunnata tarkkaavaisuuttaan johonkin miellyttävään”, Santalahti ehdottaa.

Seksin puute suhteessa saattaa etäännyttää puolisoita toisistaan. Jos seksi on haastavaa naiselle, kasvava henkinen ja fyysinen etäisyys lisää haastavuutta entisestään.

”Puolison kannattaakin tuoda parisuhteeseen turvaa, rauhoittavia tunteita, rakentaa luottamusta ja luoda läheisyyttä. Hän voi kertoa, että arvostaa toista. Kumppani voi murtaa kielteisyyden kehän ja parantaa kommunikaatiota parin välillä”, Santalahti neuvoo.

Kipu saa elää omaa elämäänsä

Kipu on usein asia, jota ihmiset haluavat vältellä. Kun yhdyntään liittyy kipua, kaikkea seksuaalisuuteen liittyvään saatetaan alkaa karttaa. Luonnollinen tapa vältellä kipua on monissa tapauksissa osa ongelmaa.

”On hyvä mennä kipua kohti, eikä niinkään vastustaa ja vältellä sitä. Voi opetella hengittämään niin, että jännitys helpottuu. Kivun voi myös kokea joustavammin kehossa. Sitä ei tarvitse kontrolloida ja odottaa”, Santalahti huomauttaa.

Useinhan kovaa kipua kokeneet tunnustelevat jatkuvasti, koska kipu alkaa uudelleen. Missä kohdassa se tuntuu ja kuinka voimakasta kipu on.

”Tällaisesta kipuun keskittymisestä voisi yrittää luopua ja antaa kivun elää joustavammin kehossa”, Santalahti sanoo.

Yhtenä hoitomuotona Santalahti itse käyttää jäähyväiskirjettä kivulle. Kun asiakkaat ovat käsitelleet asiaa, Santalahti pyytää asiakasta kirjoittamaan jäähyväiskirjeen kivulle.

”Kirjeeseen kirjoitetaan kaikki, mitä on kantanut sisällään: kovista kivun tunteista omiin pettymyksiin seksin suhteen. Kirjeen avulla kivun ikään kuin antaa pois. Silloin tulee tietoiseksi ajatuksista ja on helpompi olla menemättä tunteeseen mukaan. Joskus tämä auttaa, joskus ei”, Santalahti summaa.

Taustalla syviä juonteita?

Aina kyse ei ole pelkästä synnytyskokemuksesta, yhdyntäkivuista ja niiden tuottamista heijastuksista naisen seksuaalisuuteen. Kipukokemus voi tuoda esiin hyvin syviä lapsuuteen liittyviä tuntemuksia.

”Taustalla voi olla seksuaalista hyväksikäyttöä, kaltoin kohteleva suhde tai varhaisen kiintymissuhteen häiriö”, kliininen seksologi ja psykoterapeutti Tarja Santalahti kertoo.

Varsinkin seksuaalisuuden ja kipukokemuksen yhdistelmä on omiaan aktivoimaan varhaisen vuorovaikutuksen ongelmia.

”Seksuaalisuudessa tiivistyy tapa kiintyä toiseen ihmiseen, luoda yhteyttä ja saada läheisyyttä. Siinä on aina mukana varhaislapsuutemme kokemukset. Olenko minä turvassa kumppanin kanssa vai olenko vaarassa? Onko kivun kokeminen turvallista”, Santalahti sanoo.

Syvempiä uurteita kannattaa lähteä selvittämään, jos gynekologin mukaan kipua ei pitäisi olla, mutta kipumuisto ja kivun pelko ovat vahvasti läsnä pariskunnan seksielämässä.

Mitä mieltä olet artikkelista?