Kun vastasyntynyt nostetaan äidin vatsalle, vauva osaa itse ryömiä rinnalle. Miten on mahdollista, että vauvat löytävät rinnalle, vaikka eivät ole koskaan aikaisemmin maistaneet maitoa, eikä vauvoilla ole kokemusta siitä, miltä rinta tai nänni näyttää?

Oikeissa olosuhteissa useimmat vauvat pystyvät vaistomaisesti löytämään rinnan ja kiinnittymään siihen täysin itsenäisesti. Toisinaan ensimmäinen imetys vaatii apua äidiltä.


 


On tilanteita, joissa vauva ei pysty löytämään itse nänniä. Vaistonvarainen ryömiminen ei välttämättä onnistu, jos olosuhteita häiritään. On kuitenkin pääsääntö, että etenkin silloin kun vauva pääsee heti äidin rinnalle pesemättömänä, rinta löytyy vaistonvaraisesti.

 

Synnytyksen jälkeen nännin lämpötila nousee

Italiassa tehdyssä tutkimuksessa äitien nännien lämpötilaa seurattiin varhaisimetyksen yhteydessä.

Tutkimuksessa havaittiin, että nännilämpötila nousi jonkin verran synnytyksen jälkeen. Siinä missä nänni on tyypillisesti 0,2 asetta lämpimämpi kuin ympäröivä iho, synnytyksen jälkeen nännin lämpötila kohosi, niin että nänni oli 0,5 astetta lämpimämpi kuin nänniä ympäröivä iho.

Vastaavasti vauvojen huulet kylmenevät heti synnytyksen jälkeen

Tutkimuksessa seurattiin myös vastasyntyneiden kasvojen lämpötilaa. Havaittiin, että vastasyntyneiden vauvojen huulet olivat 1,2 astetta viileämmät kuin heidän otsansa.

Kyseessä saattaakin olla prosessi, joka auttaa vauvoja löytämään nännin. Kylmemmällä huulella havaitsee paremmin kuumentuneen nännin.

Useat tekijät vaikuttavat nännin löytymiseen – tärkeimpänä todennäköisesti rinnan tuoksu

Nyt havaitun nännin lämpötilamuutoksen lisäksi rinnalle ryömimiseen vaikuttaa vahvasti  rinnan tuoksu. Vuonna 1996 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että vauvan rintavalintaan voitiin vaikuttaa kostuttamalla rinta lapsivedellä. Vauvat valitsivat useimmin sen rinnan, joka oli kostutettu lapsivedellä.

Maidon ja rintojen tuoksussa otaksutaan olevan samankaltaisuutta lapsiveden kanssa. Lapsi menisi näin ollen kohti itselleen tuttua ja turvallista tuoksua.

Lähteen: BreastCrawl.org, Attractiveness of amniotic fluid odor, Live Science

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?