adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Miten synnytys alkaa?

Kuva: iStock

Kuva: iStock 

Kukaan ei tiedä etukäteen, minä päivänä tai mihin aikaan vuorokaudesta synnytys käynnistyy. Mistä sitten tietää, että synnytys on alkanut? Voiko olla mahdollista olla huomaamatta synnytyksen käynnistymistä?

Limatulppa

Merkkinä synnytyksen käynnistymisestä voi olla, että limatulppa irtoaa. Limatulppa on geelimäinen paakku, joka on kohdunkaulassa. Limatulppa on suojellut kohdussa olevaa lasta koko raskausajan.

Limatulppa voi irrota monta päivää ennen synnytystä. Irtoaminen tarkoittaa, että kohtu valmistautuu synnytykseen. Joskus limatulppa voi irrota ilman että odottaja huomaa sitä. Siinä voi olla pieniä verijuovia. Synnytys voi käynnistyä supistuksilla, lapsivedenmenolla tai verislimaisella vuodolla, tai näiden kaikkien yhdistelmänä.

Tee testi: Pelottaako synnytys? Testaa pelkojesi laatu synnytyspelkotestillä! 

Supistukset

Useimmat synnytykset käynnistyvät supistuksilla. Joskus voi olla vaikea sanoa, milloin ne alkoivat, mutta tunnet, että vatsalihakset tuntuvat kovilta ja kiristäviltä. Kohdun lihakset supistelevat.

Supistukset voivat olla epäsäännöllisiä, niiden kesto voi vaihdella ja selässä voi tuntua kuukautiskipujen kaltaista jomotusta. Kivut voivat myös tuntua kihelmöivänä tunteena alavatsalla.

Tämä ensimmäinen vaihe antaa keholle hyvän tilaisuuden tottua kipuun. Alkuvaiheessa supistukset kestävät yleensä 15 - 20 sekuntia. Jonkin ajan kuluttua niiden kesto kasvaa 60 - 90 sekuntiin.

Lapsivedenmeno

Joskus synnytys käynnistyy lapsivedenmenolla. Lapsivedenmeno tarkoittaa, että lapsen ympäröiviin kalvoihin syntyy reikä ja lapsivettä voi valua runsaastikin emättimestä. Joskus lapsivettä tulee vain tipoittain. Normaali määrä lapsivettä on 0,8 - 1 litraa, jota kehittyy koko ajan lisää, myös synnytyksen aikana.

Lapsivesi on kirkasta, siinä voi näkyä pieniä valkoisia hippusia ja se tuoksuu hiukkasen makealta. Kun lapsivesi menee, ota yhteyttä synnytysosastolle vaikka et vielä tuntisikaan supistuksia.

Joskus lapsivesi voi olla vihreää. Se merkitsee sitä, että siihen on sekoittunut lapsen ulostetta. Kerro lapsiveden väristä, kun otat yhteyttä synnytyssairaalaan.

Lue myös: Synnytyksen kolme vaihetta

Verinen vuoto

Joskus merkki synnytyksen käynnistymisestä on verinen vuoto. Usein vuotoon on sekoittunut limaa, mikä on merkki siitä, että kohdunsuu on alkanut avautua. Ultraäänen käyttöön ottamisen jälkeen ei verinen vuoto enää automaattisesti tarkoita mitään vaarallista, sillä istukan paikka on tiedossa.

HUOM! Jos sinulla on runsasta verenvuotoa ja jatkuvaa kipua vatsassa, soita ja lähde heti synnytyssairaalaan.

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Koska synnytyksen katsotaan alkaneen?

Synnytyksen katsotaan alkaneen, kun supistuksia tulee napakoina 10 minuutin välein säännöllisesti.

Tarkan ajan määritteleminen on välillä todella vaikeaa. Äidit eivät aina seuraa kelloa kovinkaan tarkasti ollessaan kotona. Toisinaan synnytys on käynnissä, vaikka sovitut kriteerit synnytyksen alkamisesta ei ole vielä täyttyneet.

”Normaalissa synnytyksessä synnytyksen kesto on aina jonkun tekemä arvio. Useimmiten kätilö tekee tämän arvion. Täsmällistä synnytyksen kestoa ei pystytä sanomaan paitsi sektiosta, jossa tiedetään, että milloin tehdään viilto ja milloin lapsi syntyy”, Vauvantai-kätilöpalveluiden johtaja, kätilö Silja Seppänen kertoo.

Jotta kesto pystytään arvioimaan, synnytyksen alkupisteeksi on sovittu säännölliset supistukset. Tähän on päädytty, sillä säännöllisten supistusten alkamisajankohta sisältää tärkeää tietoa kätilöille.

”Kun supistuksia on ollut säännöllisesti useita tunteja, synnytys yleensä etenee, jos vauva on oikeassa asennossa. Jos synnytys ei etene, voidaan miettiä, onko kaikki kunnossa, kun synnytys kestää näin kauan”, Seppänen kertoo.

Lapsen pää voi olla sellaisessa asennossa, ettei kohdunsuu avaudu. Äidin väsymys voi myös hidastuttaa synnytystä. Joskus äiti tarvitsee yksinkertaisesti lisää energiaa, jotta synnytys edistyisi.

Synnytys on yksilöllistä – arvio synnytyksen käynnissä olemisesta saattaa olla väärä

Kätilö tekee arvion synnytyksen alkamisesta keskivertosynnytyksien pohjalta. Joskus synnytys etenee varsin omaperäisesti. Tällöin on mahdollista, että kätilö arvioi väärin synnytyksen käynnissä olemisen.

”Synnytystä arvioidaan monella kriteerillä: Kuinka kipeä äiti on? Minkälainen kohdunsuun tilanne on? Kuinka pitkään synnytys on kestänyt?” Seppänen kertoo.

Aina nämä kriteerit eivät osu yksilöllisen synnytyksen kanssa yhteen.

”Meillä kätilöillä on suuntaviivoja, joiden pohjalta teemme arvioita tilanteesta. Useimmiten nämä arviot pitävät paikkaansa. Toisinaan tulee kuitenkin yllättäviä tilanteita. Joillakin esimerkiksi avautumisvaihe voi vaikuttaa jopa täysin kivuttomalta”, Seppänen summaa.

Esimerkiksi tämän äidin synnytys ei edennyt kuten kätilö oletti:

”Minulla supistukset alkoivat puolenyön aikaan. Menin yhdeksän aikaan aamulla sairaalaan. Olin siellä käyrillä kolme tuntia. Puolenpäivän aikaan kätilö sanoi, ettei synnytys ole edelleenkään käynnissä, ja lapsi saattaa syntyä vasta seuraavalla viikolla”, äiti kirjoittaa Vau-foorumilla.

Lapsi kuitenkin syntyi puolen tunnin päästä.

”Papereihin synnytyksen kesto kirjattiin puoliltaöin alkaneeksi, vaikka kätilöt olivat aikaisemmin todenneet, ettei synnytys ollut käynnissä”, äiti kertoo.

Milloin pitää lähteä synnytyssairaalaan?

Jotkut haluavat olla kotona mahdollisimman pitkään. Jos asut lähellä synnytyssairaalaa, voit käydä siellä, jos olet epävarma ja mahdollisesti palata kotiin vielä muutamaksi tunniksi. Usein käy niin, että kumppanisi ei uskalla ottaa yksin vastuuta ja haluaa siksi viedä sinut sairaalaan asiantuntijoiden autettavaksi. Yleensä kannattaa pysyä kotona, kunnes supistukset kestävät n. 60 sekuntia ja tulevat 3 - 4 kertaa 10 minuutin aikana.

Lue myös: Kassi kainalossa sairaalaan

Jos sinulla on pitkä matka synnytyssairaalaan, varaa riittävästi aikaa matkalle. Tee niin kuin sinusta tuntuu oikealta. Jos olet epävarma, voit ottaa yhteyttä synnytyssairaalaan tai neuvolaan. On epämukavaa matkata, jos supistukset ovat voimakkaita. Ja on aivan turha aiheuttaa stressitilannetta lähtemällä liikkeelle niin myöhään, että joutuu jännittämään, ehtiikö perille ennen kuin lapsi syntyy.

Keskustele synnytyksestä Vau.fi-foorumilla!

Tykkää Vau.fi:stä Facebookissa! Saat parhaat raskaus- ja kasvatusaiheiset artikkelit suoraan uutisvirtaasi.Päivitetty 11.05.2017
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 8
supistuxet vaihtelee suuresti henkilöstä riippuen
Kirjoittaja Mimitar 20.03.2012
Joo, ei todellakaa kannata jäädä kotiin odottaa noita aikoja. Sillä mullakin esikoisen kanssa vielä sairaalassakin, vaikka olin jo reilut 4cm auki niin supistuxet kesti vain vajaa 30sekunttia kerrallaan. Kuitenkin puhkuin suppareiden kaa kotona monta tuntii, ennen kun lähdettii ajaa puolen tunnin matkaa sairaalaan. Ensimmäiset sup. alko jo 03 yöllä ja sairaalaan lähd. vast siin vähä ennen klo 13. pvällä. Tietty sit loppuvaihees oli pikkasen pidempiä, mut ei koskaa mitää lähel minuuttii. Esikoispoika synty sitten vasta klo 20.45.

Mut tarkotan, ettei kaikil tuu ees noita minuuttii kestävii laisinkaa... Kätilökin ihmetteli, et nytkö se suppari jo loppu (aina kun se alko), siinä ku ähkin vielä päivälle... Kyllä, hyvin lyhyitä mun kohdalla nuo olivat...

Nyt kun odotan toista rv19, niin en kyllä uskalla noin kauaa kotosalla olla, kun voi tämä toinen syntyä nopeammin/useimmiten kait syntyykin...
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
viilausta
Kirjoittaja Meri 12.08.2011
Eihän nää kirjotukset jokaiselle toimi. Me ollaan yksilöitä ja jokaisella synnytys menee omalla tavallaan. Eli ei kaikkea tietoa voi soveltaa itseen, mutta tiedosta voi olla hyötyä. Omaa järkeäkin saa kuitenkin käyttää ;)
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
huono neuvo ensikertailaisille
Kirjoittaja no huh! 17.05.2011
Jos odottaisin supistusvälin tuon ohjeen mukaiseksi niin kaikki kolme olisivat syntyneet kotiin eikä vain yksi kolmesta..
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
supistusväli..
Kirjoittaja maija mehiläinen 14.09.2010
Minusta kans erikoinen ohje tuo supistusväli.. Ensimmäisen aikaan minulle neuvottiin, että kun supistuksia alkaa tulla säännöllisesti 10minuutin välein, niin kannattaa lähteä kohti sairalaa.. Nyt toisen kohdalla minulle sanottiin, että heti vaan sairaalaan kun supistusten välit alkaa olemaan 10minuutin luokkaa. Hmm, niin tuntuupa oudolle edes ajatella, että sitä odottelisi supistuksia 3-4 10minuutin sisään..
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Ja matka
Kirjoittaja Kattynen 24.08.2010
Matka voi olla myöskin pitkä, mulla 150 km, niin eipä tee mieli ootella välttämättä niin kauan kotona ku on hyvä olla, sit kitua puoltoista tuntia autossa....
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
synnytys
Kirjoittaja riikka ojala 20.07.2010
ensimmäisellä lapsellani ulos tulo aika oli 2 ja puoli h. Se oli tuskaista ja kamalaa ja se saatanasti.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Supistusväli
Kirjoittaja äiti vuodesta 08 05.04.2010

Erikoinen ohje tuo pysyä kotona kunnes 10 minuutissa tulee 3-4 60 sekuntia kestävää supistusta. Sanon vaan että jos asut sairaalan naapurissa niin sen kun vaan, mutta automatka, vain puolituntinenkin, voi olla tuskaa vaikka supistuksia tulisikin vain noin 7 minuutin välein. Mielestäni viisaampi ohje olisi ainakin TYKSin antama Pysy kotona niin kauan kuin sinun on hyvä olla.

Muutoin ihan hyviä ohjeita.

Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
veren vuoto jos on raskaana
Kirjoittaja minna makkonen 07.03.2009
on se ihanaa aikaa kun on raskaana
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun