Makuutus ponnistusvaiheessa ei ole herkkua kaikille äideille. Pystyssä synnyttäminen on monille tehokkaampi synnytysasento, mutta nykyiset puitteet eivät anna siihen aina mahdollisuutta. Eija Pessisen keksimä Relaxbirth-synnytystuki tekee tähän muutoksen.

Viimeksi päivitetty 8.4.2010

RelaxBirth-synnytystuki

Synnytystuki on jännittävän näköinen laite, joka tuo uusia mahdollisuuksia synnytyssaliin.



Pystyasennossa synnyttäminen ei aina onnistu perinteisillä menetelmillä. Esimerkiksi jakkaralla voi synnyttää ainoastaan, jos synnytyksen kulussa ei ole havaittu minkäänlaisia ongelmia. Myös lapsen iso koko voi estää jakkarasynnytyksen.

Relaxbirth-synnytystuki mahdollistaa pystyasennossa synnyttämisen melkein kaikissa tilanteissa. Esimerkiksi yli neljäkiloisia lapsia on syntynyt menetelmän avulla. Monikko- ja perätilasynnytyksissä lääkäri päättää asiasta.

Mutta mitä muita etuja tällä jumppapenkin näköisellä kapistuksella oikein saavutetaan?

Avautumisvaihe

Äidin rentoutuminen on tärkeä osa avautumisvaihetta. Perinteisistä välineistä pallo ja kiikkutuoli ovat mahdollistaneet rentouttavan liikkeen. Samaan pyrkii myös synnytystuki, sillä laite mahdollistaa useat istuvat ja seisovat asennot, joissa äiti voi rentouttaa itseään.

”Synnyttäjä voi heijata kehoaan synnytystukeen nojaten. Näin äidin on helpompi rentouttaa lantiopohjan lihaksensa, ja lapsi laskeutuu helpommin”, Pessinen kirjoittaa.

Asentojen vaihtaminen ja liikkuminen tukee kohdun työtä ja nopeuttaa avautumisvaihetta.

Ponnistusvaihe

Kun synnytys on ponnistusvaiheessa, asento on erityisen merkityksellinen.

”Sängyssä synnyttäminen on haastava asento. Monilla synnyttäjillä menee pitkä aika löytää ponnistamisen suunta”, Pessinen kertoo.

Pystyasennolla on puolestaan lukuisia hyötyjä. Jo itsessään painovoima antaa lisävauhtia synnytykseen.

”Synnytystuen kahvat ja istuimen muotoilu auttavat kohdentamaan lihastyöskentelyn oikeaan suuntaan. Mahdollisuus lantion rentouttamiseen ja asennon vaihtoon helpottavat myös ponnistamista ja lapsen ulostuloa”, Pessinen kertoo.

Kaikki voittaa!

Sen lisäksi, että synnytystuki helpottaa synnytystä, on siitä myös hyötyä kätilölle.

TTL:n tutkimuksen mukaan säädettävä työskentelykorkeus helpottaa kätilön työskentelyä ja parantaa työergonomiaa. Kätilö näkee synnytystuelta paremmin työnsä kohteen, joten myös lapsen turvallisuus paranee.

Missä tätä synnytysherkkua pääsee sitten kokeilemaan?

”Tällä hetkellä synnyttäminen Relaxbirth-menetelmällä on mahdollista TAYS:ssa. Tilanne eri puolilla Suomea elää jatkuvasti. Mahdollisuutta synnyttää Relaxbirth-menetelmällä kannattaa tiedustella omasta neuvolasta tai suoraan meiltä”, yrityksen varatoimitusjohtaja Elina Kostiainen kertoo.

Teksti: Jarkko Uro

Lähde:
Työterveyslaitoksen raportti RelaxBirth-synnytystuesta

Lue myös:

Synnytys haltuun hypnoosilla
Synnytyksiin puututaan liikaa
Vesisynnytys

Mitä mieltä olet artikkelista?