adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Kuinka paljon synnytys sattuu?

Kivun tunne on yksilöllistä. (Kuva: Shutterstock)

Kivun tunne on yksilöllistä. (Kuva: Shutterstock) 

Voisiko sitä verrata pahimipien painajaisten kuukautiskipuihin? Tai ehkä juurihoitoon? Entä luun murtumiseen? "Sairaanhoitaja sano, että sitte kun tuntuu että kuolet niin se lapsi syntyy", eräs äiti foorumilla päivittelee.

”En ainakaan vielä varsinaisesti pelkää synnytystä, joka koittaa noin kahden kuukauden kuluttua. Mutta kyllä se kivun kokemus joka tapauksessa on alkanut pohdituttaa”, odottaja kirjoittaa foorumilla.

Jokainen odottaja pohtii varmasti jossain vaiheessa synnytyksen tuottamaa kipua. Ensisynnyttäjää kipu voi pelottaa erityisen paljon, kun lapsen syntymä on aivan uusi kokemus.

”Mihin synnytyskipua voisi luonteeltaan ja intensiteetiltään verrata? Pahimipien painajaisten kuukautiskipuihin? Juurihoitoon? Luun murtumiseen?” ketjun aloittaja kyselee Vau.fi:n foorumilla.

Foorumilaisten vastauksista voi päätellä, että kokemuksia synnytyskivusta on niin monta kuin on synnyttäjiäkin.

Lue myös: Millaista on synnytyskipu?

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

"Sairaanhoitaja sano, että sitte kun tuntuu että kuolet niin se lapsi syntyy"

"Muistan aina sen naisen kasvot ja noi sanat! Pelotti ihan pirusti", kirjoittaa eräs äiti synnytyskokemuksestaan.

Pelotteluista huolimatta synnytys sujui kuitenkin ilman kuoleman tuskaa.

"Ei se loppupeleissä niin kamalaa ollut, vaikka eka kesti 18 tuntia! Kun saa sen pienen vauvan syliin, niin unohtuu että edes kävi kipeetä", äiti toteaa.

"Ja kaikki oli muutenki ensimmäisellä kerralla niin jännää. Nyt kun toisen kanssa pitää lähtä synnyttämään luulen, että menee paremmin, kun tietää mitä on tulossa. Ainaki suurinpiirtein", hän pohtii.

Lue myös: Synnytyksiin puututaan liikaa

"Ei tunnu missään!"

"Minulla kai normaalia korkeampi kipukynnys, sillä mielestäni synnytys ei satu. Se tuntuu hetkellisesti kuin halkeaisi", eräs synnyttäjä kuvailee. Hän kertoo synnyttävänsä mielellään vaikka joka vuosi.

”Minä kerkesin kyllä supistuksia kestää, mutta kun liikkui ja keinutti lanteita ne eivät tuntuneet menkkakipuja pahemmilta", kirjoittaa toinen äiti, jolle synnytys ei tuottanut suurempaa tuskaa.

"Eli ei se ole niin kamalaa, kuin mitä elokuvissa ja sarjoissa näytetään, kauheaa huutoa ja kärsimystä... Ei ollenkaan. Mutta liikkumista suosittelen", hän vinkkaa.

Myös kipulääkkeet auttoivat synnytyksessä, eikä hänellä epiduraalin jälkeen ollut kipuja enää ollenkaan.

"Ponnistusvaiheessa ainut kipua tuottava asia on se, kun pää on tulossa ulos, ja kun limakalvot joutuvat venymään", kirjoittaja jatkaa ja toteaa, ettei synnytys ole ollenkaan niin kamalaa, kuin mitä annetaan ymmärtää.

"Ei se ole mitään raajojen irti repimistä tai muuta kamalaa, kyllä mua hammaslääkäri enemän jänskättää kuin tuleva pikkukakkosen synnytys.”

Lue myös: Luuli ummetukseksi - saikin lapsen

"Suoraan sanottuna yhtä helvettiä"

Synnytyskokemuksia on kuitenkin laidasta laitaan. Sanotaan, että synnytys sattuu aina jonkin verran, ja monille kovat synnytyskivut ovat tuttuja.

"Kivuton se ei ole, sen voin sanoa", eräs äiti foorumilla kommentoi.

"Kipukynnykseni on muuten suuri, mutta synnytyskipu oli jotain niin järkyttävää, etten tiennyt kuolenko vai mitä. Joku sanoi omaa kipuaan joskus samaksi kuin kuvittelisi jonkun hakkaavan sua kirveellä, ja sitä mä siellä silloin ajattelin."

"Kyllä minusta just tuntui siltä että kuolen", useampi äiti kertoo.

"Oli se kipu ihan oikeasti jotain järkyttävää. Mulla ei auttanut edes epiduraali, tunsin senkin jälkeen supistukset ja ponnistusvaihe oli aivan hirveää kipua. Toiseen lonkkaan koski ihan jumalattomasti, ja kätilöt vain luuli, että mulla oli kramppi siinä. Tuntui että koko jalka lähtee irti samantien. Mutta kipu loppuu samantien kun lapsi on syntynyt."

"Mihinkähän niitä kipuja vertaisi? Varmaan ne menkkakivut helvetistä ois aika osuva. Ehkä."

"Äkkiä se unohtuu", hän kuitenkin lohduttaa.

Synnytyskivut voivat olla musertavia ja vaikuttaa myös tulevaisuuteen:

"En tiiä sit, oonko hirvee äiti, ku mä kyllä muistan synnytyskivut, ja se ainaki tällä hetkellä saa ajattelemaan, ettei tän enempää lapsia tule!"

Vaikka monille synnytys on enemmän kuin kivulias, eivät äidit vaihtaisi kokemustaan pois.

Lue myös: Suora lähetys synnytyksestä - tervetuloa!

"On se sen arvoista!"

Jokainen äiti ketjussa on asiasta täysin samaa mieltä. Oman lapsen saaminen on kaiken tuskan ja vaivan arvoista!

"Sen myötä unohtaa koko helvetilliset synnytyskivut! Oli se vain sen arvoista", äidit toteavat.

"Onnea teille kaikille, joilla on synnytys edessäpäin. Muistakaa, että ne kaikki kivut, mitä te joudutte kokemaan eli supistukset ja poltot, niin lopussa teidät palkitaan. Kun vauva on maailmassa ja saatte sen heti syliin sinun lämpimän paidan alle", äidit muistuttavat ja lisäävät perään merkinnän vähemmän kuin kolme.

Lue myös: Ihana kamala synnytysosasto

Miten sinä kuvailisit synnytyskipua?Päivitetty 24.08.2015
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 2
ei nii mitää
Kirjoittaja minni 03.05.2016
oon kolmen lapsen äiti,ja kolme kertaa synnyttäny eikä semulla ainakaan tunnu.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
synnytys
Kirjoittaja sara 22.02.2016
Pelkään kun siinä pitää ponnistaa ja saa piikkejä tosi paljon ja kohta minulla on synnytys pelkään tosi paljon ja se sattuu tosi paljon kun se tulee pepusta pois kun videossa näkyy ja melkeen kaikki pelkää tai siis itkee mutta toivottavasti pärjään 😊kyllä minun mielestä pärjään toivottavasti
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti

Lue myösLue myös

Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun