Lämpimässä vedessä oleskelu rentouttaa ja lievittää kipuja. Rentoutumisen ansiosta vesi saattaa nopeuttaa kivuliasta avautumisvaihetta. Trine Skålid synnytti toisen lapsensa ammeeseen. Synnytysten erikoislääkäri Aila Miettisen mukaan on kuitenkin parempi synnyttää kuivalla maalla. Lue vesisynnytyksen hyvistä ja huonoista puolista. 

Viimeksi päivitetty 18.8.2009

Kun Trine Skålid saapui sairaalaan synnyttämään toista lastaan, hänen kohdunsuunsa oli viisi senttimetriä auki.



Esikoislapsen synnytyksessä kivut olivat olleet niin kovat, että Trine oli joutunut poistumaan ammeesta saadakseen kemiallista kivunlievitystä. Nyt Trine kuitenkin marssi suoraan ammeeseen ja pysyi siellä kunnes lapsi syntyi. Kokonaisuudessaan synnytys kesti vain kolme tuntia.

”Rentouduin täysin ammeessa. Naureskelin ja juttelin mieheni kanssa. Jokaisen supistuksen välissä nautin hiljaisuudesta ja avoimesta ikkunasta kuuluvien lokkien ääntelystä. Ilmapiiri oli todella hyvä”, Trine kertoo vesisynnytyksestään.

Vedessä oleminen rauhoitti Trineä.

”Vesisynnytyksen paras puoli oli, että olin niin rauhallinen, työskentelin kehon kanssa – en sitä vastaan. Tätä tunnetta minulla ei ollut, kun synnytin esikoisen sängyssä”, Trine sanoo.

Lue myös: Millaista on synnytyskipu?

Veden hyviä puolia

”Veden käyttö avautumisvaiheessa voi olla hyvin kannattavaa, jos sillä säästytään kipulääkityksiltä ja puudutuksilta, joihin liittyy paljon ongelmia ja riskejä”, naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri Aila Miettinen kertoo.

On myös oletettu, että äidin oleskelu vedessä pehmentäisi kudoksia ja vähentäisi repeämien mahdollisuutta.

Veden lämpöön ja kelluttavaan ominaisuuteen perustuvat hyödyt ovat puolestaan seuraavat:

  • Kuumalla vedellä on kipua lievittävä vaikutus.
  • Vesi kelluttaa, ja siinä on helpompi liikkua.
  • Veden luoma painottomuuden tunne poistaa painetta alavartalosta.
  • Vesi rauhoittaa. Kun synnyttäjä on rauhallisessa tilassa, erittyy hormoneita, jotka edistävät synnytystä.

Vedessä avautuminen vai veteen synnyttäminen?

Vedessä voi hyvin oleilla aina ponnistusvaiheeseen asti, ja siirtyä sitten esimerkiksi jakkaralle synnyttämään. Toiset kuitenkin haluavat synnyttää veteen.

”Veteen synnyttämisen ajatellaan olevan lapselle pienempi shokki. Silloin lapsi saa syntyä samanlaiseen ympäristöön, jossa on viettänyt viimeiset yhdeksän kuukautta”, Miettinen kertoo.

Ajatuksessa on kuitenkin yksi mutta.

”Lapsi on nostettava joskus pois vedestä, jolloin vauvan on kohdattava kova ja kylmä maailma”, Miettinen toteaa.

Kätilö ei voi auttaa äitiä synnytyksessä, silloin kun äiti on ammeessa. Jos kätilö nimittäin koskee lapsen päähän veden alla, lapsi saattaa pelästyä ja alkaa hengittää. Tästä syystä kätilö ei myöskään pysty tukemaan välilihaa ammesynnytyksessä.

Veteen synnyttäminen jättää synnytyksen äidin harteille.

Lue myös: Synnytysrepeämät voivat olla lieviä tai vaikeita

Turvallisuuskysymykset

Kaikille vesisynnytystä ei suoda. Jos raskaudessa on ollut mutkia, saattaa sairaalan henkilökunta evätä vedessä oleskelun äidiltä. Myös sikiön sydänkäyrässä esiintyneet poikkeamat estävät vesisynnytyksen.

Hapen puutteesta kärsivät lapset alkavat hengittää heti syntymähetkellä. Jos lapsi on silloin veden alla, seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

Jos raskaus on esimerkiksi nostanut äidin verenpainetta, saattaa lämmin vesi laajentaa verisuonia ja aiheuttaa vaaratilanteen. Veteen ei myöskään päästetä äitejä, joiden mahdollisuus saada jokin sairaskohtaus on huomattava. Jos äiti menee tajuttomaksi, kätilöillä ei ole mitään keinoa saada äitiä ylös ammeesta.

Veteen synnytettäessä äidin ja kätilön on tehtävä saumatonta yhteistyötä. Jos kätilö huomaa, että lapsi on vaarassa, äidin on tultava välittömästi pois vedestä ja synnytettävä normaalisti.

Vesisynnytys on mahdollinen, jos seuraavat kriteerit täyttyvät:
(Kriteerit saattavat vaihdella sairaaloittain, joten asiasta kannattaa puhua oman sairaalan henkilökunnan kanssa ennen synnytystä.)

  • Synnyttäjä on terve.
  • Raskaus on edennyt normaalisti.
  • Aikaisemmat synnytykset ovat edenneet ilman komplikaatioita.
  • Synnytys ei ole ennenaikainen.
  • Lapsiveden menemisestä on korkeintaan päivä.
  • Lapsi ei ole perätilassa.
  • Synnytys käynnistyy itsestään.
  • Äidin painoindeksi on alle 30.
  • Äiti ei käytä kemiallista kivunlievitystä synnytyksessä laisinkaan. Akupunktio, hieronta ja lämpöpussit ovat sallittuja.
  • Äiti ei tupakoi.
  • Äidin ja kätilön välinen viestintä toimii. Esimerkiksi yhteisen kielen puuttuminen on este vesisynnytykselle.

Lue myös: Oletko kokenut synnytysloukkausen?

Valmistaudu tiedolla 

Vesisynnytyksestä on syytä ottaa selvää, ennen kuin päättää, miten haluaa synnyttää. Äidin kannattaa tutustua vesisynnytyksen riskeihin. Puolueetonta tietoa vesisynnytyksestä tarjoaa esimerkiksi Hanna Hirvosen kirja Vesi kannattaa.

Äidin kannattaa myös kysyä omasta sairaalasta, onko vesisynnytys mahdollista. Kaikki sairaalat eivät nimittäin anna synnyttää veteen. Useimmiten vedessä oleskelu avautumisvaiheessa on kuitenkin sallittua.

Mitä mieltä olet artikkelista?