adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Lentomatka lapsen kanssa

Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock 

Etelän loma houkuttaisi, mutta lentomatka pienen lapsen kanssa ei? Huolellisella valmistautumisella ja rennolla asenteella lentäminen sujuu lapsiperheeltäkin.

Lentäminen pienen lapsen kanssa on aina pieni haaste: paikallaan olo ahtaissa tiloissa voi houkutella matkakumppaniksi känkkäränkän. Jotta lento sujuisi mahdollisimman mukavasti, on vanhempien hyvä valmistautua lentomatkaan ennakoimalla ja oikeanlaisin varustein.

Lue vinkit sujuvaan matkantekoon! 

Lentokentällä

Saavu lentokentälle ajoissa. Loma saa rennomman alun, kun varaat riittävästi aikaa lentokentällä toimimiseen: lähtöselvitykset, turvatarkastukset ja siirtymiset ottavat aikansa, ja lapsen kanssa aikaa kuluu myös vaipanvaihtoihin ja syöttämisiin.

Lue myös: Matkapahoinvointi ja lomaripuli

Kysy, voiko rattaat viedä portille asti. Toisinaan se on mahdollista, ja helpottaa kentällä liikkumista etenkin, jos päiväunet kutsuvat pienokaista lennon lähtöä odotellessa. Joillain kentillä on myös lainarattaita, mutta ne ovat yleensä pystymallisia istumarattaita. Jos rattaat pitää luovuttaa ruumaan jo lähtöselvityksessä, on kantoliina tai -reppu hyvä vaihtoehto kentällä kulkemiseen. Vilkkaan, juoksentelevan taaperon kanssa myös valjaat tai valjasreppu voivat kentän vilinässä tulla tarpeeseen.

Osalla lentoyhtiöistä on tarjolla seinään kiinnitettäviä vauvakoreja, jossa alle puolivuotias vauva voi kölliä lennon ajan. Jos olet matkalla pienen vauvan kanssa, kysy onko koneessa vauvakoria. Lomalennoilla korit saattavat olla varattuina jo etukäteen.

Lue myös: Suojaa lapsen iho auringolta

Syötä lapsi koneeseen siirtymistä odotellessa. Sylissä matkustaville alle 2-vuotiaille ei koneessa yleensä tarjota omaa ruokaa, ainakaan veloituksetta. Myös vaippa kannattaa vaihtaa kentällä juuri ennen koneeseen menoa, ettei vaihtopuuhiin tarvitse ryhtyä heti koneeseen päästyä.

Koneessa

Lentokoneessa sopivimmat vaatteet ovat väljät, kiristämättömät ja helpot vaihtaa. Pue lapsi siten, että vaatetta on helppo vähentää ja lisätä tarpeen mukaan. Koneessa on usein viileää.

Lentokoneen nousun ja laskun aikana ilmanpaineen vaihtelu voi tuntua ikävältä korvissa. Tähän auttaa imeskely: imetys, tuttipullo, tutti ja isommilla lapsilla vaikkapa ksylitolopastillin imeskely helpottavat paineen tunnetta ja toimivat myös jännityksen lieventäjinä.

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Ota koneeseen mukaan erilaista ajanvietettä ja viihdykettä. Lapsen oma suosikkilelu on hyvä olla mukana, mutta voit ottaa yllätykseksi myös uuden ja ennennäkemättömän pienen lelun. Jos hyvin käy, uudessa lelussa riittää ihmettelemistä pitkäksi aikaa.

Lapsen iästä riippuen hyviä viihdykkeitä ovat esimerkiksi kirjat, matkapelit, tarrat ja pikkulelut. Parivuotiaasta lähtien monet lapset tykkäävät piirtää ja värittää, tai katsella kannettavalta dvd-soittimelta piirrettyjä. Itse lentokoneessakin riittää paljon ihmeteltävää: turvavyöt, käsinojien nappulat, lentoemäntien kärryt, ikkunaverhot ja maisemat pilvineen ovat lapsesta usein jännittäviä, ainakin hetken. Juuri liikkumaan oppineen lapsen mielestä parasta ajanvietettä on yleensä koneessa tepastelu – lapsen voi antaa liikkua käytävällä silloin, kun turvavyövalo ei pala ja käytävällä ei ole kärryliikennettä.

Vaipan vaihto onnistuu koneessakin. Useiden lentokoneiden vessoissa on pieni hoitopöytä, jossa vaipan voi vaihtaa. Vessa on kuitenkin ahdas ja sinne on monesti jonoa, joten pissavaipan voi hyvin vaihtaa sylissäkin.

Lue myös: Hellekelin vaarat vauvoille

Pientä evästä on hyvä napata matkaan. Esimerkiksi rusinat, maissinaksut, kuivatut hedelmät ja pähkinät, myslipatukat, keksit ja pillimehut ovat sopivaa konenaposteltavaa. Vältä kovin sotkuisia ja tahmaisia eväitä. Hampaita tekevälle vauvalle myös viilentävä purulelu on tarpeellinen ”eväs”.

Pakkaa mukaan hoitolaukku, johon kokoat kaikki lennolla tarvittavat tarvikkeet. Hoitolaukkua voit säilyttää lennon ajan edessä istuvan istuimen alla, jolloin kaikki tarpeellinen on käsillä helposti ja nopeasti, eikä niitä tarvitse vähän väliä kurotella ylähyllyltä. Ota laukkuun tarpeidenne mukaan vaippoja, puhdistuspyyhkeitä, ruokalappu, soseita, lusikka, tutti, tuttipullo sekä eväät ja viihdykkeet. Myös varavaatekerta on hyvä olla hoitolaukussa, samoin unilelu päiväunia varten.

Kaikkien tykötarpeiden lisäksi ota mukaan reilu annos rentoa asennetta. Lapsi lukee vanhempiaan ja aistii kireän pinnan - kun vanhemmat ovat virittäytyneet iloiseen lomatunnelmaan, rentoutuu lapsikin helpommin. Lähde siis hyvillä mielin matkaan!

Lue myös: 

Matkustaminen lapsen kanssa

TOP 5: Suosituimmat vauvalomakohteet
Lentäen, laivalla, autolla vai junalla
Hyvää matkaa!Päivitetty 25.07.2015
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 3
Vaipan vaihdosta
Kirjoittaja Pauliina Honkanen 27.12.2015
Tekstissä mainittiin että vaipan voi vaihtaa sylissä. Tuosta monet lehtoyhtiöt ovat tarkkoja, että myös pissavaipat pitää vaihtaa koneen vessassa. Yleisen hygienian vuoksi näin.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Helppoa kuin mikä!
Kirjoittaja Riitta 02.07.2011
Kolmen pikkulapsen kanssa ihan helppo nakki, kun on oikea asenne. Sinne ne liukuvat penkkien alle nukkumaan, kun väsy tulee. Tiukkapipoiset tädit saavat jäädä huomiotta!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
on se hieman uuvuttavaa...
Kirjoittaja matkustelija... 02.07.2011
mutta tosiaan yksi tärkeimmistä asioista on nimenomaan rento asenne. Jos itse hermostuu niin lapsikin luultavasti hermostuu. Viimeksi kun matkustimme, esikoinen oli 8kk ikäinen ja nukkui lähes kokonaan lennot. Lensimme siis kahdella eri koneella meno ja tulomatkat. Takaisintulomatkalla olikin hauskaa, kun poika päätti vääntää pienet kakat juuri pahimpaan ruuhka aikaan koneessa. (ruokavaunut poukkoilivat edestakaisin) ja jonoa vessaan oli 6 ihmisen verran. Olimme ihan ekoilla paikoilla ja ainoat vessat lentokoneen takapäässä... huoh! Onneksi selvittiin siitäkin :D

Tällä kertaa tulee vielä hauskempaa kun on 2 alle 2-vuotiasta... hehehehe.... onneksi matkustamme tällä kertaa vaan yhdellä koneella. mutta tosiaan pienten lasten kanssa matkustaminen on jännittävää :)
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun