Tutti on kiva. Se poistaa surun uskomattoman nopeasti. Ei ihme, etteivät aikuiset jaksa aina taistella näin käyttökelpoista välinettä vastaan, vaikka pitkällisellä tutin imemisellä on todettu olevan haittavaikutuksia.

Viimeksi päivitetty 19.8.2009

Lapsi opettelee ensimmäisinä vuosinaan rauhoittamaan itseään. Siihen työhön lapsi tarvitsee valtavan määrän aikuisten läsnäoloa ja turvaa. Myös tutti voi olla yksi väline itserauhoittamisen opettelemisessa. Tutti ei kuitenkaan ole kaikille lapsille samanlainen turvan lähde.
Imemisen tarve vaihtelee lapsesta toiseen, joten kiintymys tuttiin on hyvin yksilöllistä. Tutti on myös kulttuurisidonnainen väline. Esimerkiksi Afrikasta Suomeen rantautuneissa perheissä tutti on harvinaisempi kuin kantaväestöllä.
Irti tutista
Jossain vaiheessa tutin lutkuttamiseen kannattaa laittaa stoppi. Jos lapsi syö tuttia jatkuvasti, se saattaa aiheuttaa hänelle avopurentaa. Pitkälle iälle jatkuneen imeskelyn epäillään myös nostavan lapsen riskiä joutua korvatulehduskierteeseen.
Mannerheimin lastensuojeluliiton suosituksen mukaan kaksi vuotta on hyvä ikä luopua tutista. Silloin lapsen imemisen tarve tyypillisesti laskee. Tutin voi esimerkiksi jättää kissanpennuille. Monet ovat myös lähettäneet tutteja Pikku Kakkosen Tuttiputkeen.
Kaikki lapset eivät luovu suotuissa iässäkään tuttilohdusta yhtä helposti. Vanhemman kannattaa varautua viikkojakin kestävään kiukutteluun. Aikuisen on hyvä pysyä tiukkana. Tuttia ei kannata enää kaivaa esille, kun se on kerran jo otettu pois. Pian tutti jää pelkäksi muistoksi.
Teksti: Jarkko Uro
Kuva: iStockphoto
Lähde:
Lue myös:
Mitä mieltä olet artikkelista?