Keväällä harppauksin lisääntyvä valo pakottaa siihen, mitä talven hämärissä on voinut vaivatta vältellä: on aika raivata koti kevätkuntoon. Aloita vaikka näistä neljästä hauskasta haasteesta.

Viimeksi päivitetty 4.4.2023

Kevät on oiva hetki haastaa itsensä siivoamaan tarpeeton tavara nurkista pois.

Hauskempia haasteista tulee, jos saat kirittäjäksi yhden tai useammankin ystävän. Tehkää tästä vaikka kaveripiirin projekti.

1. Jokainen vaate päälle kerran -haaste

Tämä haasteen tarkoituksena on käydä läpi koko vaatekaapin sisältö ja havaita epäsopivat tai pieneksi jääneet vaatteet. Aivan hienoimmat juhlavaatteet ja muut ”erityistapaukset” voinee jättää haasteen ulkopuolelle, mutta muuten älä ole liian hellämielinen.

Tee periaatepäätös siitä, että tulevien viikkojen tai kuukausien aikana puet jokaisen vaatekaapista löytyvän vaatteen päällesi tai lapsesi päälle yhden päivän ajaksi.

Mikäli jo aamulla huomaat, että vaate on toivottoman epäsopiva, hankkiudu siitä eroon. Päivän päätyttyä arvioi, onko vaate todella sellainen, että haluat pukeutua/pukea lapsesi siihen uudestaankin. Jos ei, laita kiertoon.

2. Kiihtyvä siivoushaaste kuukaudeksi

Aloita kuun alussa niin, että haasteen ensimmäisenä päivänä heität pois tai laitat kierrätykseen yhden tavaran. Seuraavana päivänä laitat kaksi, kolmantena kolme ja kuun viimeisenä päivänä 30 tavaraa.

Sen, mikä lasketaan ”tavaraksi” voit määritellä itse. Se voi olla A4-paperi, jonka siivoat pois mapista, läpi luettu aikakauslehti, sisustukseen sopimaton kukkaruukku, vanhentunut maustepurkki tai vaikka sohva. Nyt on aika olla sopivan tunteeton!

Yritä hankkiutua pois valitsemastasi mahdollisimman nopeasti eroon, jotta kasautuva röykkiö ei uuvuta sinua. Kuukauden päätyttyä voit iloita siitä, miten paljon tilaa olet saanut aikaiseksi – kotonasi on satoja tavaroita vähemmän!

3. ”Kuka tämänkin syö?” -haaste

Jotkut onnistuvat ostamaan keittiön kaappeihin vain tarpeellisen määrän tavaraa – mutta useimmat meistä eivät.

Haasta itsesi harventamaan kauppareissuja niin, että kaappeihin pesiytyneet pakkaukset, tölkit ja pakasterasiat tulevat tyhjennetyiksi.

Anna tälle projektille aikaa kuukausi tai pari. Jos sen jälkeen et ole edelleenkään saanut jotain pakkauksia tuhottua, tai edes maistettua, lienee aika lopettaa yrittäminen.

Heitä tai lahjoita tarpeeton paketti pois ja raivaa kaappiin tilaa tarpeellisemmalle kulutustavaralle.

4. Puhelimen ja tietokoneen digisiivous

Puhelimen syövereissä tai läppärin uumenissa muhii tuhansia tavuja valokuvia: 27 selfietä samasta hetkestä, hieman eri kuvakulmista.

Kolmetoista videota samoista lasten kuralätäkköleikeistä. Viime jouluna koristellut piparit. Mitkä näistä hetkistä haluat oikeasti säilyttää ja ”elää uudelleen”, mitkä ovat jo hoitaneet tarkoituksensa?

Käy kuvat läpi vähän kerrallaan, tallenna tarpeelliset esimerkiksi pilveen tai ulkoiselle kovalevylle ja tuhoa tarpeettomat. Kiität itseäsi vielä monesti.

Mitä mieltä olet artikkelista?