Motivoi itsesi haasteen voimalla tarttumaan niihin siivousprojekteihin, joita muutoin karttelisit. Haasta mukaan myös ystäväsi tai kokoa somesta hauska porukka.

Viimeksi päivitetty 25.3.2021

Kotona vietetään nyt ennennäkemättömän paljon aikaa, joten kannattaa nähdä vaivaa viihtyisän oleskelun eteen. Kevät on oiva hetki haastaa itsensä siivoamaan tarpeeton tavara nurkista pois.

Hauskempia haasteista tulee, jos saat kirittäjäksi yhden tai useammankin ystävän. Tehkää tästä kaveripiirin projekti!

1. Jokainen vaate päälle kerran -haaste

Tämä haaste soveltuu sekä lapsiin että aikuisiin ja on erinomaisen hyvä toteuttaa eristys- ja etätyöaikana! Sen tarkoituksena on käydä läpi koko vaatekaapin sisältö ja havaita epäsopivat tai pieneksi jääneet vaatteet. Aivan hienoimmat juhlavaatteet ja muut ”erityistapaukset” voinee jättää haasteen ulkopuolelle, mutta muuten älä ole liian hellämielinen.

Tee periaatepäätös siitä, että tulevien viikkojen (kuukausien??) aikana puet jokaisen vaatekaapista löytyvän vaatteen päällesi tai lapsesi päälle yhden päivän ajaksi. Mikäli jo aamulla huomaat, että vaate on toivottoman epäsopiva, hankkiudu siitä eroon! Päivän päätyttyä arvioi, onko vaate todella sellainen, että haluat pukeutua/pukea lapsesi siihen uudestaankin. Jos ei, hankkiudu siitä eroon.

2. Kiihtyvä siivoushaaste kuukaudeksi

Aloita kuun alussa niin, että haasteen ensimmäisenä päivänä heität pois/laitat kierrätykseen yhden tavaran. Seuraavana päivänä laitat kaksi, kolmantena kolme ja kuun viimeisenä päivänä 30 tavaraa.

Sen, mikä lasketaan ”tavaraksi” voit määritellä itse. Se voi olla a4-paperi, jonka siivoat pois mapista, läpiluettu aikakauslehti, sisustukseen sopimaton kukkaruukku, vanhentunut maustepurkki tai vaikka sohva. Nyt on aika olla sopivan tunteeton!

Yritä hankkiutua pois rankkaamastasi tavarasta mahdollisimman nopeasti eroon, jotta kasautuva röykkiö ei uuvuta sinua. Kuukauden päätyttyä voit iloita siitä, miten paljon tilaa olet saanut aikaiseksi – kotonasi on satoja tavaroita vähemmän!

3. ”Kuka tämänkin syö?” -haaste

Jotkut onnistuvat ostamaan keittiön kaappeihin vain tarpeellisen määrän tavaraa – mutta useimmat meistä eivät. Haasta itsesi harventamaan kauppareissuja niin, että kaappeihin pesiytyneet pakkaukset, tölkit ja pakasterasiat tulevat tyhjennetyiksi.

Anna tälle projektille aikaa kuukausi tai pari. Jos sen jälkeen et ole edelleenkään saanut jotain pakkauksia tuhottua, tai edes maistettua, lienee aika lopettaa yrittäminen. Heitä tai lahjoita tarpeeton paketti pois ja raivaa kaappiin tilaa tarpeellisemmalle kulutustavaralle.

+ Bonushaaste: valokuvat

Kännykän syövereissä tai läppärin uumenissa muhii tuhansia tavuja valokuvia: 27 selfietä samasta hetkestä, hieman eri kuvakulmista. Kolmetoista videota samoista lasten kuralätäkköleikeistä. Viime jouluna koristellut piparit. Mitkä näistä hetkistä haluat oikeasti säilyttää ja ”elää uudelleen”, mitkä ovat palvelunsa palvelleet?

Käy kuvat läpi vähän kerrallaan, tallenna tarpeelliset esimerkiksi pilveen tai ulkoiselle kovalevylle ja tuhoa tarpeettomat. Kiität itseäsi vielä monesti.

Haasteista jutellaan myös Vau.fi Foorumilla, tule mukaan!

Mitä mieltä olet artikkelista?