Ballongin käyttäminen on yksi keino käynnistää synnytys. Miten ballonki toimii ja miltä se tuntuu? Äidit kertovat kokemuksensa nyt Vau.fi:n foorumilla!

Lääkkeetön vaihtoehto

Ballonki-synnytyksestä puhutaan, kun synnytys on käynnistetty ballongin avulla. Ballonki-käynnistys on lääkkeetön tapa käynnistää synnytys, ja siinä synnytys käynnistetään mekaanisesti.

Ekan ballongin kanssa olo oli just sellanen ’pallo jalkojen välissä’ -fiilis. – Mohomaha

Ballonkilaajennuksessa kohdun sisään viedään ohut katetri, jonka päässä on ballonki, eräänlainen pallo. Ballonki täytetään suolaliuoksella, jolloin ballonki luo painetta kohdunsuulle. Paine kohdunsuulla jäljittelee vauvan pään aiheuttamaan painetta, mikä antaa keholle viestin aloittaa synnytys.

Yleensä ballonki vaikuttaa vuorokauden kuluessa


Ballongin on tarkoitus avata synnytyskanavaa noin 3-4 cm, minkä jälkeen se tipahtaa itsestään pois."Mulla ballonki irtos puoli tuntia laiton jälkeen, [synnytys] lähti siis vauhilla käyntiin", Iltsu kertoo. "Tosi rajut oli kyllä supparit heti kun ballonki laitettiin, hyvä etten pökrännyt siihen hoitopöydälle", hän toteaa.


Nimimerkillä Talvitintti kirjoittavalle äidille puolestaan laitettiin aluksi tuplaballonki.


"Tuntui heti kotiin päästyä todella epämukavalta, ja sen kanssa en onnistunut virtsaamaan. Illalla mentiin takaisin äippäpolille, jolloin mulle vaihdettiin yksiosainen ballonki. Melkein samantien alkoi supistelemaan, mutta supistukset hellittivät muutaman tunnin päästä", Talvitintti kertailee.


"Ballonki tippui noin 8 tunnin päästä sen laitosta, ja saman tien alkoi kivuliaat ja säännölliset supistukset. Eli ihan hyvin lähti käyntiin", hän toteaa.


Aina ballonki ei käynnistä synnytystä"Mulla ballonki ei saanut aikaan supistuksen supistusta", Balacenia kertoo.


"[Ballonki] lähti pois noin 5 tuntia laiton jälkeen... Tosin mulla oltiin jo käynnistelty cytotecillä synnytystä, tuloksetta. Lopulta syntyi terve tyttö alakautta ilman repeämiä oksitosiinin voimin."


"Mulla ei ballonki auttanu. Teki vain kohdunsuun niin kipeäks, että melkein itku pääs aina kun kohdunsuuta kokeiltiin", Mammu83 puolestaan kertoo.


Synnyttäjän vinkki ballonki-käynnistykseen

Ballonki-katetri teipataan synnyttäjän reiteen. Tiukat housut päällä katetrin kanssa oleminen voi olla hankalaa. Äidit suosittelevat pukemaan löysät college-housut tai hameen, jos edessä on ballonki-käynnistys.


Oletko sinä kokenut ballonki-käynnistyksen? Lue lisää äitien kokemuksia ja kerro omasi: Kokemuksia ballonki-käynnistyksestä


Mitä mieltä olet artikkelista?