Kun raskaustesti näyttää positiivista tulosta – siis sitä, että raskaus on alkanut – alkaa jännittävä tapahtumasarja. Katso, mitä kaikkea tuoreen odottajan on syytä tehdä.

Viimeksi päivitetty 20.10.2023

Olipa raskaus pitkään toivottu tilanne tai yllättävä sattuma, sen vahvistuminen yllättää odottajan aina. Kun raskaustesti näyttää positiivista tulosta, mieti ja tee ainakin seuraavat asiat:


 


1. Selvitä raskausviikkosi ja laskettu aikasi

Kuinka paljon on aikaa edellisistä kuukautisistasi? Jos et muista niiden tarkkaa alkamispäivää, yritä ainakin arvioida se. Raskauden ensimmäinen päivä, eli 0+0 on edellisten kuukautistesi ensimmäinen vuotopäivä. Lue lisää siitä, miten raskausviikot lasketaan.

Laske raskauslaskurilla laskettu aikasi. 

Yleensä raskaus huomataan 5. raskausviikolla, kun kuukautiset jäävät tulematta – jotkin herkät raskaustestit saattavat havaita raskauden jo ennen kuin kuukautisten pitäisi tulla, sillä hCG-hormonia alkaa erittyä heti kun alkio kiinnittyy kohtuun.

2. Ota yhteyttä alueesi äitiysneuvolaan

Soita lähimpään neuvolaasi mieluiten samana päivänä kun olet tehnyt positiivisen raskaustestin. Vaikka kiirettä ensimmäiselle käynnille ei yleensä ole, on hyvä sopia sen ajankohdasta: yleensä ensimmäinen äitiysneuvolakäynti sijoittuu raskausviikoille 8.–10.

Jos raskaus ei ole toivottu, kerro siitä tämän puhelun aikana.

Lue tästä linkistä milloin äitiysneuvolakäynnit ovat työaikaa, milloin taas eivät.

3. Kartoita lääkityksesi

Onko sinulla perussairaus tai syötkö säännöllisesti jotain lääkettä? Jos et tiedä miten sairautesi tai lääkityksesi ja raskaus sopivat yhteen, voit soittaa aiheesta Teratologiseen tietopalveluun, 09 4717 6500 (arkisin klo 9–13). Voit myös olla suoraan yhteydessä sinua hoitavaan lääkäriin.

4. Mieti työtilannettasi

Yleensä alkanut raskaus ei vaikuta työntekoon vielä pitkään aikaan. Poikkeuksen tähän sääntöön muodostavat riskiammatit: odottavan äidin tai sikiön terveyttä uhkaavia tekijöitä ovat esimerkiksi tietyt kemialliset aineet, säteily ja jotkut tarttuvat taudit.

Tavanomaisessa työsuhteessa sinun tarvitsee lain mukaan ilmoittaa raskaudesta vasta kaksi kuukautta ennen perhevapaalle jäämistä. Lue lisää tästä linkistä!

Jos olet työnhakija, sinun ei tarvitse kertoa raskaudestasi työnhaun missään vaiheessa. Lue lisää!

5. Ryhdy syömään foolihappoa

Parasta olisi aloittaa foolihapon syöminen jo kun raskautta suunnitellaan. Jos näin et ole kuitenkaan tehnyt, hae foolihappoa sisältäviä, odottajalle sopivia valmisteita apteekista pikimmiten.

Foolihappo edesauttaa sikiön neuraaliputken sulkeutumista ja ehkäisee siitä johtuvia kehityshäiriöitä.

6. Huomioi raskaus ruokavaliossasi

Odottajana saat huomata, että monet ruoat ja raaka-aineet ovat joko kiellettyjä tai rajoitettuja. Esimerkiksi raaka liha ja kala, pastöroimattomat maitotuotteet ja lakritsi/salmiakki ovat ”ei-ollenkaan” -listalla.

Kahvia saa juoda vain kaksi kupillista päivässä ja maksaruokia syödä vain 200 grammaa viikossa. Tutustu ruokarajoitteisiin tästä linkistä.

7. Tumppaa tupakka, jätä alkoholi

Joka kahdeksas raskaaksi tullut nainen tupakoi. Tupakointi vaikuttaa istukan verenkiertoon ja sitä kautta haittaa sikiön hapensaantia. Se lisää verenvuodon riskiä, altistaa ennenaikaiselle synnytykselle ja kaksinkertaistaa keskenmenon riskin. Lue lisää tästä linkistä.

Alkoholinkäytölle ei raskauden aikana ole turvallista ajankohtaa tai annosrajaa – se on sikiölle vaarallista raskauden jokaisessa vaiheessa. Seurauksina voi olla muun muassa keskushermoston kehityshäiriöitä. Lue lisää tästä linkistä.

Mitä mieltä olet artikkelista?