Raskaus on monelle toivottu ja iloinen asia, mutta aina näin ei ole. Joskus se voi olla myös ei-toivottu vahinko, joka vie henkisesti syviin vesiin. Miltä tuntuu, kun sisällä kasvaa uusi elämä, jonka alkua ei olisi itse toivonut? Asiasta keskustellaan nyt foorumilla.

Viimeksi päivitetty 13.4.2018

Kun on aina ollut vakuuttunut siitä, ettei halua omia lapsia, positiivinen raskaustesti voi olla valtava järkytys. Se pistää koko elämän ja kaikki suunnitelmat uusiksi. Nimimerkillä PiuPiu on tästä kokemusta:

“Olen ihan kohta toisella kolmanneksella, ja tämä on niin vahinko kuin olla voi. Tulin siis raskaaksi vaikka käytin e-pillereitä. Olenko menettänyt oman elämäni lopullisesti ja ikuisiksi ajoiksi?”

“Kaikki on harmaata”

Myös nimimerkki Firstlove odottaa lasta, jota ei pitänyt koskaan tulla. Hän oli sopinut miehensä kanssa, että he pysyisivät aina kahdestaan – vaan kuinkas sitten kävikään:

“Noh, nyt sitten odotetaan tässä (7.viikolla) pientä miniä meille ja aika pelonsekaisena/shokissa/naureskellen. Pelkkä ajatus äitiyslomasta oksettaa – en todellakaan aio olla vuotta kotona lapsen kanssa.”

Nimimerkillä minä&nuijapää oli vahva visio perhe-elämästä – jota hän ei missään tapauksessa halunnut:

“Jotenkin se on ahdistanut/ahdistaa kun miettii että se perhe elämä on sellaista että: Taustalla soi surullinen viulu Kaikki on harmaata Oon ihan rättiväsyny ja pomminjäljiltä oon surullinen ja masentunu. Kaikki on tylsää tai paskaa.”

Ihana ihme

Negatiiviset ja pelokkaat ajatukset eivät kuitenkaan ole koko totuus. Useammalla yllätysodottajalla mukaan mahtuu myös myönteisiä mietteitä.

“Mutta siis ihana ihmehän tämä on ja nyt tietenkin vain toivotaan että kaikki menee hyvin masussa, se on tärkeintä!”, kirjoittaa Firstlove.

Samoilla linjoilla on nimimerkki minä&nuijapää:

“Shokin, surun ja järkytyksen jälkeen – ajattelen että mikäli on selvitäkseen niin sitten se on tarkoitettu niin. Kyllä mä tätä nyt haluan, mutta en halunnut lasta ennenkuin tulin raskaaksi.”

Tärkeysjärjestys muuttuu

Keskustelemassa on myös joukko äitejä, jotka eivät olisi voineet kuvitella äitiyttä omalle kohdalleen, mutta jotka ovat nyt onnellisia lapsestaan – ja halunneet lapsia jopa lisää.

“Välillä tulee hetkiä jolloin tuntuu, et olen menettänyt elämäni, mut ne onneks tulee ja menee ja ystävät ovat silloin suurin tuki ja turva. Uskallan sanoa tällä hetkellä, että olemme onnellisia vanhempia ja hyviä sellaisia :)”, kirjoittaa Vieras.

Myös nimimerkki SeToinen on tätä nykyä onnellinen äiti:

“Nyt tyttö on 4,5kk ja ehdottomasti paras saavutukseni elämässäni! Niin se vaan muuttuu, tärkeysjärjestys elämässä. Itse en ole sellainen superäiti isolla ässällä vaan todella hitaasti äitimoodille kääntynyt tavallinen nainen. Silti. Rakastan tätä vauvattelua, kuumeilen jo toista <3”

Aiheellinen muistutus

Toki elämä ei ole pelkkää onnea lapsen syntymän jälkeen, sen tietää nimimerkki Henna-Riikka:

“Musta ei pitänyt ikinä tulla äitiä. Raskaus olikin aika shokki ja 9 kuukautta meni aika syvissä vesissä suoraan sanottuna. Nyt mukula käy kolmatta kuukautta. On hyviä ja huonoja päiviä, enemmän huonoja.”

Henna-Riikalla onkin aiheellinen muistutus kaikille vanhemmille – heillekin, joille vanhemmaksi haluaminen on ollut alusta asti selvää:

“Kaikki tunteet, myös negatiiviset, on sallittuja. Se on inhimillistä. Se, että kaikki olisi yhtä juhlaa ja välitöntä rakkautta jokaista sekuntia kohtaan, se on höpö höpöä.”

Oliko vanhemmuus aina sinun To do -listallasi vai tuliko teillekin yllätysvauva? Lue lisää kokemuksia ja kerro omasi keskusteluketjussa: Me joiden ei koskaan pitänyt tehdä lapsia

Mitä mieltä olet artikkelista?