Tavarat kadoksissa, ajatukset harhateillä, muisti säästöliekillä. Odotusaikana muisti tuntuu tekevän tepposia tuon tuostakin. Mutta miten on, tapahtuuko raskaana olevan aivoissa oikeasti muistamiskykyyn vaikuttavia muutoksia?

Viimeksi päivitetty 3.2.2009

Runsas vuosikymmen sitten tehty tutkimus raskauden vaikutuksista naisen aivoihin aiheutti todellisen lööppivyöryn. Tutkimuksessa todettiin, että naisen aivot kasvavat takaisin normaaliin kokoonsa vasta  joitakin aikoja synnytyksen jälkeen.


 

 


 

Hetkinen. Odottajan aivot siis kutistuvat? Ja se aiheuttaa muistamattomuutta, hajamielisyyttä ja kykenemättömyyttä tehdä yksinkertaisiakaan päätöksiä? Juuri tämä oli toimittajien tulkinta tutkimuksen tuloksista. Tosin se ei ollut aivan oikea, vaikkakin tietenkin sensaatio- maisuudessaan oikein houkutteleva.

Lue myös: Raskaus on fyysinen mullistus

Tutkimusta tarkemmin lukeneet saivat selville, että naisen aivosolujen määrä ei vähene raskausaikana vaan että solujen koko väliaikaisesti pienenee. Aivosolujen pienenemisen syyksi arveltiin, että raskaana olevan aivosolujen koostumus sisälsi tavallista vähemmän vettä, sillä elimistön nesteitä ja ravinteita tarvitaan raskausaikana myös sikiön kasvuun ja kehitykseen.

Muistamisen ongelmia, huolestuneisuutta, stressiä

Sen koommin raskaana olevien muistia on tutkittu eri tavoin. Raskaana olevilta on itseltään kysytty heidän omia käsityksiään muistinsa tilasta, ja muun muassa eri hormonitasojen vaikutuksia muistiin on kartoitettu.

Viitisen vuotta sitten tehtiin tutkimus, jossa lasta odottavilta kysyttiin, missä jamassa he itse arvioivat muistamiskykynsä olevan.

Lue myös: Kiukusta haittaa sikiölle?

Osallistuneista suurin osa koki kärsivänsä eriasteisista muistamisen ongelmista, mutta kertoivat lisäksi tuntevansa olonsa stressaantuneiksi, hämmentyneiksi, huolestuneiksi ja tavallista kömpelömmiksi. Myös keskittymiskyky oli hukassa. Tutkimuksessa selvisi myös, että mitä huolestuneempi ja stressaantuneempi tuleva äiti oli, sitä enemmän hän raportoi myös muistin ongelmista.

Estrogeeni ja progesteroni kiusaavat päätä

Luotettavin ja objektiivisin todiste raskausajan vaikutuksesta muistiin liittynee raskausajan hormoneihin, estrogeeniin ja progesteroniin.

Niiden määrä elimistössä kasvaa raskausaikana räjähdysmäisesti, ja molempien hormonien tiedetään vaikuttavan ihmisen muistitoimintoihin.

Lue myös: Yllättäviä tunteita raskaana

Suurten asioiden äärellä

Odotusajan vaikutusta muistiin paljon tutkineet Matthew Brett ja Sallie Baxendale ovat kallistuvat sille kannalle, että muistin pätkiminen johtunee osittain hormoneista mutta lisäksi yksinkertaisesti siitä, että kun elämä on muuttumaisillaan lopullisesti, mieli luonnostaan askartelee arkisia ja jokapäiväisiä asioita paljon suurempien teemojen parissa.

Lähde: BBC: Does pregnancy affect memory?

Mitä mieltä olet artikkelista?