Nykyaikaisella 4D-ultralla saa hienoja videoita vauvan liikkeistä. Myös vauvan rakenteellista kehitystä pystytään seuraamaan paremmin kolmiulotteisesta ultrakuvasta.

Viimeksi päivitetty 10.3.2010

Neljällä ulottuvuudella ultaaminen tarkoittaa kohdun videoimista. Kolmiulotteisuus tarkoittaa, että kuvaa pystytään kääntämään haluttuun asentoon.4D-kuva on myös tarkempi ja todellisemman näköinen kuin perinteinen kaksiulotteinen ultrakuva. 4D-ultrassa vanhemmat voivat siis ihastella sikiön kasvonpiirteitä sekä liikkeitä reaaliajassa.

4D-ultraa ei kannata jättää loppuraskauteen. Ultravideot kannattaa ottaa ennen viikkoa 30. Tämän jälkeen lapsiveden määrä vähenee, joten kuvista on vaikea saada luonnollisen näköisiksi.

Uudet ultralaitteet eivät ole pelkkiä leluja, joilla vauvan liikkeitä ja muotoja voidaan ihailla ennen synnytystä. 4D-ultralla saavutetaan myös lääketieteellisiä hyötyjä.

Lue myös: Ultra paljastaa salaisuudet

Kolmeulotteinen rakenneultra

Koska uusi tekniikka paljastaa raajojen ja kasvojen piirteet hyvin tarkasti, saadaan myös lisää tarkkuutta rakenteelliseen tutkimukseen.

Esimerkiksi raajojen poikkeavuudet ja virheasennot ovat helpompi todeta kolmeulotteisesta kuin vanhasta kaksiulotteisesta ultrakuvasta. Myös kitalaki- ja huulihalkiot näkyvät selvemmin.

Selkärangan tutkiminen ultralla on ollut aikaisemmin hankalaa. Uudella tekniikalla selkärangan rakenteelliset poikkeamat on havaittavissa helpommin. Esimerkiksi neuraaliputken sulkeutumishäiriöt näkyvät todennäköisemmin kolmeulotteisen ultrassa kuin vanhalla tekniikalla.

Tarkkuutta sydäntutkimuksiin

Sydänvikoja on ollut vaikea löytää sikiöltä ja vain kolmasosa ongelmista havaitaan kohdussa. 4D-ultralla sydäntä voidaan tutkia tarkemmin kuin aikaisemmin.

Jos sydänvika löydetään jo sikiövaiheessa, voidaan lapsen hoitoon varautua heti synnytyksen jälkeen. Näin lapsen selviytymismahdollisuudet kasvavat huomattavasti.

Niskapoimututkimus

Raskausviikkojen 11 ja 14 välillä tehtävä niskapoimututkimus arvioi lapsen Down-syndroomariskiä.

Uudella tekniikalla tutkimukseen saadaan lisää luotettavuutta. Kolmiulotteista kuvaa voidaan käännellä sekä viipaloida halutulla tavalla. Näillä työtavoilla niskapoimuturvotusta pystytään todentamaan luotettavammin.

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: Crestock 

Lähteet:

Terveystalo
Huvitutti

Lue myös:

Koolla on väliä
Raskausajan tarkastukset
Ultrassa
Sydänäänien äärellä
Uusi testi kertoo hedelmöitymisajankohdan

Mitä mieltä olet artikkelista?