Mistä kemiallisessa tai biokemiallisessa raskaudessa on kysymys? Onko se raskaus lainkaan vai onko elimistöä huijattu luulemaan, että raskaus on alkanut?

Viimeksi päivitetty 13.5.2008

Kotona tehtävät raskaustestit ovat nykyisin niin herkkiä, että ne voivat näyttää positiivista jo päiviä ennen, kuin kuukautisten kuuluisi alkaa.

Kemiallinen tai biokemiallinen raskaus tarkoittaa raskautta, joka on todennettavissa ainoastaan elimistön biokemiallisten muutosten perusteella. Ja juuri tähän nykyisen kaltaiset herkät kotitestit pystyvät.

Ei valeraskaus

Biokemiallinen raskaus ei ole ”huijariraskaus”: Raskaus on kyllä ihan oikeasti alkanut – siittiösolu on hedelmöittänyt munasolun – mutta hedelmöittynyt munasolu ei koskaan kiinnity kohdunseinämään, eikä raskaus siten ei ehdi kehittyä kliiniseksi, ultraäänellä havaittavissa olevaksi raskaudeksi.

Kun munasolu ei kiinnity, seuraa erittäin varhainen keskenmeno.

Jopa 70% alkaneista raskauksista

Hyvin varhaiset keskenmenot eli niin sanotut biokemialliset raskaudet ovat erittäin yleisiä, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri Tuija Foudila Felicitas-Klinikalta kertoo.

”Arvioidaan, että jopa 70 prosenttia alkaneista raskauksista päättyy keskenmenoon ja että näistä suurin osa niin varhain, ettei nainen edes tiedä olleensa raskaana. Mutta jos tehdään herkkiä raskauskokeita, nämä varhaisessa vaiheessa päättyvät raskaudet tulevat esille”, Foudila sanoo.

Varhainen keskenmeno voi jäädä huomaamatta

Jos raskaustestiä ei tehdä, varhaista keskenmenoa ei välttämättä huomaa mistään. Kuukautiset voivat hyvinkin alkaa ajallaan tai korkeintaan muutaman päivän myöhässä ja olla hieman tavallista runsaammat.

Testi vasta, kun kuukautiset myöhässä

Joskus kuulee opastettavan, että mahdollisten toistuvien pettymysten välttämiseksi raskaustestin tekemistä kannattaisi lykätä, kunnes kuukautiset ovat jo jonkin verran myöhässä.

Tämä on tietenkin helpommin sanottu kuin tehty tilanteessa, jossa raskautta yritetään tosissaan saada alulle ja jossa jokainen tulokseton kuukausi tuntuu toivottoman pitkältä.

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliEnsimmäinen raskauskolmannes ohi!
Seuraava artikkeliPerhevapaalta takaisin töihin
JAA