Miljoonia ja taas miljoonia säästyisi, jos kotona olevien vanhempien lapset otettaisiin päivähoidosta, Helsingin Sanomat uutisoi. Ja miksi ei, vanhemmilla tietenkin on ensisijainen vastuu lastensa hoidosta. Vai onko asia sittenkään aivan näin yksinselitteinen?

Viimeksi päivitetty 25.3.2009

Päiväkodissa
Lapsi opettelee pitämään huolta itsestään sillä aikaa, kun vanhemmat ottavat rennosti kotona. Siitäkö on rajoittamattomassa päivähoito-oikeudessa kysymys?
Pääkaupunkiseudun kolmessa kaupungissa on päivähoidossa yhteensä noin 40 000 lasta. Näistä keskimäärin kymmenesosalla on toinen tai molemmat vanhemmat kotona.
”Jos nämä lapset siirtyisivät kerhoihin, säästyisi 15–25 miljoonaa euroa vuodessa”, päivähoidon kustannuslaskelmia tekevä Simo Pokki sanoo HS:n haastattelussa.
Suuria lukuja, ja kuinka paljon enemmän euroja saataisiinkaan säästöön, jos subjektiivinen päivähoito-oikeus poistettaisiin valtakunnan laajuisesti. Puhumattakaan siitä, että tällä tavoin vanhemman velvollisuuksista luistelevat äidit tai isät saataisiin kuriin ja ojennukseen ja ottamaan vastuu, joka heille kuuluu.
”Meikkaavat ja lähtevät vauvan kanssa kahvilaan”
Helsingin Sanomat kertovat, että heidän lukijansa ovat närkästyneitä, kuinka äidit käyttävät verovaroja väärin. Muutamassa puhelinkeskustelussa on kuulemma argumentoitu tähän tapaan:
”Ovat kolme vuotta hoitovapaalla, meikkaavat ja lähtevät vauvan kanssa kahvilaan, ja vievät vanhemman lapsen 10 tunniksi päivähoitoon.”
Esikoinen päivähoitoon monista syistä
Rankkaa puhetta, mutta onko väitteessä minkäänlaista perää?
Ainakaan mistään massojen toiminnasta ei voida puhua: Helsingin Sanomien mukaan hoidossa olevista lapsista 0,9 prosentilla on toinen vanhempi hoitovapaalla. Joillekin lapsille päivähoito on pelastus: lastensuojelullisista syistä lapsia on kokopäivähoidossa yksi prosentti.
Vanhempi sisarus voi olla päivähoidossa erilaisista syistä, esimerkiksi: Kotona lapsi ei saisi ikäistänsä seuraa, vastasyntyneen hoito verottaa äidin voimia niin paljon, että paukkuja vanhemman lapsen kokopäiväiseen kaitsemiseen ei riitä, työtön vanhempi ei voi toimia kokopäiväisenä työnhakijana ja kokopäiväisenä lapsenhoitajana samaan aikaan. Jos esikoinen otettaisiin pois hoidosta, hän ei ehkä saisi hoitopaikkaa tutusta päiväkodistaan takaisin siinä vaiheessa, kun sille taas olisi tarvetta.
Lähde:
Mitä mieltä sinä olet? Onko rajoittamaton oikeus päivähoitoon säilytettävä? Vai pitäisikö joitain rajoituksia keksiä, jotta väärinkäytöksistä päästäisiin? Miten? Millaisia kokemuksia sinulla itselläsi on?
Mitä mieltä olet artikkelista?