Vauva tuli, ja nyt pelottaa. Mitä jos äitiys ei olekaan ihanaa? Kärsiikö ura? Mitä tapahtuu parisuhteelle? Katso, mistä kaikesta vasta lapsen saanut saattaa huolestua.

Viimeksi päivitetty 11.11.2022

”Ei lapsi mitään muuta, samalla tavalla tullaan ja mennään kuin ennenkin”, saattaa joku lohkaista.



”Huolia, mitä huolia? Lapsen saaminen on vain ja ainoastaan ihanaa”, väittää ehkä joku. Ja varmasti valehtelee.

Jo raskaus mullistaa naisen elämän sekä fyysisesti että henkisesti. Lapsen synnyttyä elämässä on vakituisena seuralaisena uusi ihminen, joka on vuosikaudet riippuvainen vanhempiensa huolenpidosta.

Kuinka siis kummassa mikään ei muka muutu? Kaikki muuttuu. Ja kun kaikki muuttuu, ei ole suoranainen ihme, jos välillä tekisi mieli peruuttaa koko juttu ja jatkaa elämää, kuten ennenkin, ah, niin huolettomina aikoina ennen lasta.

Moni asia työelämästä parisuhteen kautta raha-asioihin todennäköisesti herättää mietteen jos toisenkin. Onneksi on olemassa keinoja, joiden avulla omalta katastrofiajattelulta voi katkaista siivet.

1. Muutut samanlaiseksi kuin äitisi

Äidiksi tuleminen saa naisen pohtimaan omaa äitisuhdettaan. Millainen oma äitisi oli, millainen äiti itse tulet olemaan?

Olipa mielipiteesi oman äitisi kasvatustaidoista mikä tahansa, kuulet jossain vaiheessa äitisi äänen itsessäsi. Se on melkein vääjäämätöntä – onhan äitisi ensimmäinen ja vahvin roolimallisi äitiydestä.

Jos haluat olla omanlaisesi äiti etkä vain seurata oman äitisi tuttuja jalanjälkiä, mieti tietoisesti äitiyttäsi. Mitä olet oppinut äidiltäsi, mitkä ovat asioita joita haluat tehdä samoin, mitä taas välttää?

2. Kadotat itsesi

Muuttuminen itsenäisestä ihmisestä vanhemmaksi on tasapainoilua entisen ja uuden minän välillä. Muuttaako äidiksi tuleminen sinua? Ilman muuta.

Muuttaako se sinut automaattisesti lässyttäväksi vauvahöperöksi ja mammalandiaan hurahtaneeksi höyryjyrä-äidiksi, joka vain etäisesti muistuttaa entistä minääsi? Ei tietenkään. Äitinä olet edelleen sama ihminen – uutena versiona.

3. Parisuhteesi ei enää koskaan ole entisensä

Tämä on kyllä totta – lapsi muuttaa parisuhteen dynamiikkaa. Se ei kuitenkaan tarkoita muutosta huonompaan, tai sitä että kaikki hyvä on iäksi mennyttä.

Vanhemmuus tuo mukanaan teille molemmille uudenlaisia haasteita ja vaatii paljon työtä, mutta lisää samalla huimasti yhteenkuuluvuuden tunnettanne.

4. Lapsi ei ole odotustesi mukainen

Raskaus on Suuri Tuntematon: kohdussa kasvaa jonkinlainen lapsi, mutta tarkalleen ottaen millainen persoona siellä onkaan? Onko lapsi mielikuviesi ja odotustesi mukainen?

Lopputulos selviää vasta paljon myöhemmin, kun lapsi kasvaa ja alkaa oppia ilmaisemaan itseään. Jos sinua huolettaa, muista, että pahimmat pelkosi tuskin toteutuvat. Ja vaikka toteutuisivatkin, ei todellisuus yleensä ole niin paha kuin pelkosi.

5. Rahat loppuvat

Lapset tulevat kalliiksi ja talous menee kuralle – raha-asioiden murehtiminen on lapsiperheessä tuttu juttu ja monesti aiheellinen ahdistus.

Liiallisuuksiin ei rahan riittävyyden panikoinnissa kuitenkaan kannata mennä, lapsen elättäminen ei vaadi huipputuloja.

Vaikka et pystyisikään antamaan lapsellesi kaikkea mitä haluat (tai mitä lapsesi haluaa), ei se ole välttämättä huono asia. Jos raha on tiukilla, oppivat lapsetkin helpommin rahan arvon.

6. Olet huono vanhempi

Joka tuutista putkahtaa jatkuvasti uusia kasvatusmetodeja, ja asiantuntijat kertovat millainen vanhemman tulee olla. Mieleen juolahtaa helposti pelko omasta riittävyydestä ja kyvyistä olla lapselleen ideaaliäiti.

Mutta kuka oikeastaan edes tietää, millainen on täydellinen vanhempi? Jokaisella on siitä varmasti mielipide, mutta ainoa merkityksellinen on oma mielipiteesi.

Tulet pettymään omaan vanhemmuuteesi lukuisia kertoja, mutta se ei tarkoita että olisit siinä huono, se vain tarkoittaa että olet ihminen siinä missä muutkin. Ensimmäinen askel hyvään vanhemmuuteen on olla hyvä ihminen.

7. Et nauti vanhemmuudesta

”Apua, mihin minä olenkaan itseni saattanut?” on kysymys, joka pyörii monen tuoreen äidin mielessä vanhemmuuden ensimmäisinä viikkoina, kuukausina, jopa vuosina.

Mutta vaikka vauvan hoivaaminen ei tuntuisikaan sinusta mukavalta, se ei tarkoita ettetkö pitäisi äitiydestä lainkaan. Lapset kasvavat ja kehittyvät jatkuvasti, ja samalla muuttuu myös äitiyden kokemus.

On normaalia, että joku vaihe tuntuu toista mielekkäämmältä. Joten jos vauva-aika tuntuu sinusta tylsältä, älä huoli, se on ohi ennen kuin huomaatkaan.

8. Et ole enää seksikäs

Synnytykseen ja imetykseen liittyvät kehon osat ovat niitä, jotka ennen lasta liitit mielessäsi lähinnä seksiin, mutta nyt ne ovatkin saaneet uuden merkityksen.

Seksihalut voivat karista vauvan myötä, kun tuore äiti on kiinni vauvassa. Rentoutuminen seksiä varten voi olla hankalaa, kun saa pelätä vauvan heräämistä.

Mutta muistathan: vauva-aika on lyhyt. Saattaa kestää jonkin aikaa, kunnes tunnet itsesi jälleen seksikkäästi, mutta se päivä koittaa vielä. Avoimuus ja leikkisyys kumppanin kanssa on avuksi hyvän seksielämän saavuttamisessa.

9. Ura kärsii

Uralla eteneminen vaatii usein paljon energiaa ja jopa jonkinlaista työhulluutta. Mutta lasten kanssa se ei enää olekaan niin helppoa: spontaanit ylityöillat ja työlle kaikkensa antamisen voi unohtaa.

Toisaalta perheellisenä työ edustaa perheen taloudellisen vakauden ylläpitämistä, ja työhön suhtautuminen saattaakin muuttua vastuullisemmaksi ja sitoutuneemmaksi. Monesti äidit kokevat, että ura jää lasten myötä hetkeksi taka-alalle, mutta tilanne muuttuu lasten kasvaessa.

10. Olet vankilassa

Kun olet saanut lapsen, et voi enää kääntyä takaisin. Äidiksi tultuasi olet ikuisesti sidottu erilaisiin sääntöihin, haavoittuvuuteen, pelkoon ja huoliin.

Uusi todellisuus on niin tiukasti osa sinua, että entinen huoleton elämäsi saattaa pian tuntua kuin kaukaiselta elokuvalta.

Kuulostaa kenties masentavalta? Kyllä se siitä. Ensin totut uuteen elämänvaiheeseesi pikkuhiljaa, sitten huomaat, että uusi elämäsi tyyppi onkin oikeastaan aika mainio.

…Eikä aikaakaan, kun todennäköisesti huomaat toistavasi vanhempien lempihokemaa: ”En enää osaisi kuvitella elämääni ilman lapsia”.

Silti muista tämä: Vanhemmuus on välillä oikeasti raskasta ja rasittavaa. On aikoja, jolloin vaaleanpunaista hattaraa ei näy edes horisontissa, vaikka kuinka rakastaisit lastasi. Silloin on parasta yrittää hyväksyä, että lapsia tai ei, sellaista elämä toisiaan on ja että ehkä tästäkin selvitään.

Lue lisää äitiydestä:

Mitä mieltä olet artikkelista?