Äitiys mullistaa naisen elämän ja siinä sivussa myös harrastukset. Lukeminen, lenkkeily, ruuanlaitto ja muut ajanvietteet eivät ole entisellään sen jälkeen, kun kotiisi on muuttanut yksi tai useampi pieni vintiö.

Viimeksi päivitetty 19.8.2019

Äitiys panee naisen elämän uuteen uskoon. Mikään ei ole entisellään, kun saavut kotiin synnytyslaitokselta pienen käärön kanssa. Käärön kasvaessa uusi elämäntilanne normalisoituu, mutta paluuta entiseen ei ole. Sen saattaa huomata esimerkiksi harrastuksistaan, jotka muuttavat melkoisesti muotoaan lasten myötä.

Listasimme yleisimmät harrastukset, jotka kokevat muodonmuutoksen sen jälkeen, kun kotiisi on muuttanut yksi tai useampi pieni vipeltäjä.

Lukeminen – nautinnosta mahdottomuudeksi

Ennen äitiyttä: Muistatko, kun saatoit työpäivän jälkeen tai viikonloppuisin lojua sohvalla tuntikausia hyvän kirjan parissa? Ei ollut kiire minnekään, vaan saatoit rauhassa uppoutua romaaniin ja lukea vaikka koko kirjan yhdessä illassa. Mitä sitten, jos lukeminen venyi pikkutunneille? Saatoithan viikonloppuaamuisin nukkua niin pitkään kuin nukutti.

Äitiyden jälkeen: Jos edes ajattelet lukemista, vauva herää päiväunilta sillä sekunnilla tai taapero kolistelee epäilyttävästi keittiössä. Huomaat lukevasi samaa lausetta yhä uudelleen ja uudelleen sisäistämättä lainkaan, mitä siinä sanotaan. Pahinta on, että edes lapsettomina hetkinä on vaikea keskittyä kirjaan, sillä lasten aikaan saama ylivirittyneisyys ei laukea silloinkaan. Olet jatkuvasti valmiina riistämään vehnäjauhopussin taaperon käsistä tai estämään vauvaa työntämästä kieltäänpistorasiaan.

Television katselu – viihteestä korvamadoksi

Ennen äitiyttä: Ajauduit ehkä välillä erimielisyyksiin puolisosi kanssa siitä, mitä televisiosta katseltaisiin, mutta useamman kerran viikossa saatoit kuitenkin katsoa juuri sitä sarjaa tai elokuvaa kuin halusitkin. Piditte ehkä myös elokuvailtoja, joihin kuului erottamattomasti pari kulhollista herkkuja.

Äitiyden jälkeen: Televisiossa seikkailee Late Lammas, Ryhmä Hau tai Pipsa Possu ärsyttävine tunnusmusiikkeineen, jotka jäävät päähäsi soimaan. Lasten hereillä ollessa ruudulla ei voi näkyä mitään, mikä saattaisi olla heille vahingollista. Heidän mentyään nukkumaan olet niin väsynyt, että nukahdat jo elokuvan alkutekstien aikana. Perheen yhteiset elokuvaillat tarkoittavat animaatioelokuvia ja sohvan käsinojaan liimautuneita puoliksi syötyjä karkkeja.

Ruuanlaitto – lempiaineksista kalapuikkoihin

Ennen äitiyttä: Kokkaaminen ei toki ole kaikkia varten, mutta monille rauhallinen ruuanlaitto pitkän kaavan mukaan on tapa rentoutua. Ehkä sinäkin nautit uusien reseptien kokeilemisesta yksin tai yhdessä puolisosi kanssa ja mahdollisesti viinilasillisesta siinä sivussa. Saatoit koostaa aterian lempiaineksistasi pelkäämättä, että hyvät raaka-aineet menisivät hukkaan pienten nirsoilijoiden lautasilla.

Äitiyden jälkeen: Kokkaaminen tarkoittaa lähinnä makaronilaatikon vääntämistä hiki hatussa ennen kuin taaperon raivo yltyy nälän vuoksi täyteen mittaansa. Uudet jännittävät reseptit ovat vaihtuneet varmoihin valintoihin, kuten nakkikastikkeeseen, kalapuikkoihin ja lihapulliin. Silti nekin saattavat lentää kaaressa lattialle vain siksi, että erehdyit antamaan taaperolle väärän värisen mukin.

Lenkkeily – rentoutumisesta tuskanhikeen

Ennen äitiyttä: Muistatko, miltä tuntui mennä aamukävelylle lähimetsään, kuunnella linnunlaulua ja nauttia metsän tuoksuista? Tai millaista oli juosta lenkkipolkua hyvää musiikkia kuunnellen ja työ- tai opiskelustressin nollaten? Jälkeenpäin saatoit ottaa pitkän suihkun ja nauttia liikunnan jälkeisestä hyvästä olosta.

Äitiyden jälkeen: Vauvankin kanssa voi toki lenkkeillä, mutta mitä sitten, kun tämä ei rauhoitukaan päiväunille, vaan kiljuu turhautumistaan vaunuissa tai kantoliinassa? Mukana on ehkä myös potkupyöräilevä taapero, joka pyrkii ohjaamaan kulkupelinsä jatkuvasti ajoradalle ja kirkuu lentoliskomaisesti, kun estät nämä itsetuhoiset aikeet. Hiki tulee kyllä, mutta endorfiineista ei ole tietoakaan. Suihkukin jää väliin, koska et voi jättää vauvaa nipistelemään pyrkivää taaperoa valvomatta hetkeksikään.

Rantaretket – nautiskelusta paljasteluun

Ennen äitiyttä: Miten ihanaa olikaan suunnata kuumana kesäpäivänä rannalle, makoilla auringossa hyvän kirjan parissa ja pulahtaa välillä viileään veteen! Mukana oli ehkä pientä evästä, josta sait nauttia kaikessa rauhassa. Rannalla olevien lasten toilailuista ei tarvinnut välittää, sillä he eivät olleet sinun lapsiasi.

Äitiyden jälkeen: Rannalla oleminen lasten kanssa on lähinnä sitä, että yrität parhaasi mukaan estää näitä hukkumasta. Et voi kääntää hetkeksikään katsettasi jälkikasvustasi, joka kieltäytyy hyväksymästä sitä tosiasiaa, ettei osaa uida. Hiekkaa, aurinkorasvaa ja muuta tahmaa on kaikkialla, ja eväät aiheuttavat lähinnä sotkua ja tappelua. Jos erehdyit pukeutumaan bikineihin, pienet kädet pitävät huolen siitä, että jossain vaiheessa kehostasi paljastuu enemmän kuin olit tarkoittanut näyttää.

Mitä mieltä olet artikkelista?