Synnytys voi kestää päivätolkulla! Imettäminen tekee todella kipeää! Vauvat eivät sitten nuku kunnolla ensimmäiseen vuoteen! Kuulostaako tutulta? Peloteltiinko sinuakin odottaessasi ensimmäistä lastasi?

Viimeksi päivitetty 7.10.2022

Tulevat äidit saattavat kohdata pelottelua koskien esimerkiksi synnytyksen kestoa tai imetyksen kivuliaisuutta. Nimimerkkiä Zeni kertoo Vau.fi:n keskustelupalstalla, että häntä peloteltiin anopin toimesta oikein kunnolla:“Anoppi pelotteli synnyttämisellä kun odotin esikoista, synnytys kestää päiviä, kuinka repeän pahasti koska vauva on tosi iso, ihan varmasti tulee kohtutulehdus eikä se repeämäkään parane varmaan ikinä, imettäminen sattuu ja veri vaan tirskuu eikä maito varmasti riitä jne jne jne. No ei mennyt ihan niin.”

”Nuku vielä kun voit”

Myös nukkuminen on aihe, josta tulevia äitejä pelotellaan. Niin tutut kuin tuntemattomatkin pelottelivat Towandaa lapsen nukkumattomuudella:

“Yöunien menettämisellä peloteltiin tosi paljon, etenkin ihan tuntemattomat tekivät sitä tyyliin ”nuku vielä kun voit, seuraavan kerran nukut kun lapsi menee rippikouluun”. Se ahdisti ja ärsytti tosi paljon, onneksi poika on kuitenkin hyvä nukkuja.”

”Odotas vain…”

Etukäteen tapahtuvan pelottelun lisäksi foorumiäidit kertovat törmänneensä “odotas vain” -tyylisiin kommentteihin. Esimerkiksi hyväunisen lapsen äiti on saanut kuulla että ”Odotas vain, kohta lapsi alkaa heräillä pitkin yötä”.

“Itse olen aina, aina inhonnut niitä kommentteja jotka alkaa: ”Odotapas sitten kun..” Kun se ei kaikilla mene vaan samalla tavalla! Odotapas sitten kun se vauva syntyy, odotapas sitten kun se alkaa ryömimään, odotapas sitten kun niitä on kaksi, odotapas sitten kun niitä on kolme..Odotapas, odotapas, odotapas..Ja minähän odotan :D”, kirjoittaa Marmoritar.

Ei pelottelua, vaan opastusta

Kaikki kuitenkaan eivät koe edellä mainittuja asioita pelotteluna. Nimimerkki Suski75 kokee, että kyse on ennemminkin todellisista asioista, joista on hyväkin kertoa tulevalle vanhemmalle:

“Eli jos joku sanoi, että synnytys sattuu helvetisti, niin paljon, että siihen luulee kuolevansa, niin täysin paikkansapitävä juttu se oli ja hyvä tietää, eikä mitään tyhjää pelottelua. Jos tuota tunnetta ei olisi osannut odottaa, olisi luullut, että jotain on mennyt vikaan, mutta koska sen tiesi etukäteen, ei se tuntunut mitenkään vaaralliselta asialta.”

Mitä mieltä olet artikkelista?